Ο Οικισμός του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου είναι μια πανέμορφη συνοικία με μεγάλη και σπουδαία ιστορία στο διάβα του χρόνου. Σύμφωνα με στοιχεία που αντλήσαμε από έγκυρες πηγές, οι πρώτοι πρόσφυγες που ήρθαν στο Αγρίνιο το 1922, και εγκαταστάθηκαν στον Άγιο Κωνσταντίνο, ήταν αρχικά περί της 2.571 άτομα, από τους οποίους οι 1.196 άνδρες και οι 1.375 γυναίκες. Εκείνη την περίοδο γενικά στον Νομό Αιτ/νιας είχαν φθάσει στο σύνολο τους, 9.089 προσφύγων. Αυτή, ήταν η δεύτερη εγκατάσταση προσφύγων καθότι μια μικρότερη πληθυσμιακή ομάδα είχε έλθει το 1914 με τους διωγμούς των Νεοτούρκων, επίσης, από την περιοχή της Ερυθραίας Μ. Ασίας.
Το 1924 με Διάταγμα της Ελληνικής Πολιτείας( υπ’αριθμ’ 12/8 36 386), που δημοσιεύτηκε στο 192 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, ιδρύεται διτάξιο σχολείο του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Κωνσταντίνου. Μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 1930, που έγιναν τα εγκαίνια του διδακτορίου, τα μαθήματα γίνονταν στην εκκλησία και σε κοντινές παράγκες. (Παπαθανασίου, 2003).
Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του σχολείου είχαν εγγραφεί 115 παιδιά. Από αυτό τα 112 ήταν πρόσφυγες. Το 1925-26 εγγράφονται 124 παιδιά, 81 αγόρια 43 και κορίτσια. Από το 1926 μέχρι το 1930 στο σχολείο του Αγίου Κωνσταντίνου είχαν εγγραφεί και στις 4 τάξεις 478 παιδιά. Από αυτά 190 γράφτηκαν στην Α’ τάξη, ενώ μόνο 20 μαθητές κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Ποσοστό 6%.» (Παπαθανασίου, 2003)
Λιτανεία για την εορτή του Αγίου Κων/νου σε μια άλλη εποχή
Ο Ηλίας Ηλιού καταγόμενος από την Σμύρνη και πιο συγκεκριμένα από το Αζάριο της Μικράς Ασίας και όντας ο ίδιος πρόσφυγας, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ευαισθησία για την εγκατάσταση των προσφύγων ενώ προέβη σε γενναίες χειρονομίες ανακούφισης και στήριξης των συμπατριωτών του κυρίαρχα στο μεγάλο ζήτημα της στέγασης αυτών των ανθρώπων.
Συνέβαλε οικονομικά στη διαμόρφωση του οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου και προσέφερε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό ώστε να απαλλοτριωθεί μια έκταση και να προχωρήσει η οικοδόμηση της περιοχής. Στη συνέχεια ενίσχυσε οικονομικά την ανέγερση του Παλαιού ιερού ναού Αγ. Κων/νου καθώς και του Δημοτικού σχολείου της περιοχής.
Ωστόσο η ιστορία του «παλαιού συνοικισμού» ξεκινά από το μακρύ 1905, όταν επί του λοφίσκου, όπου βρίσκεται σήμερα ο Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου, χτίστηκε ναΐσκος ως παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Μετά την εγκατάσταση των προσφύγων, ο οικισμός επεκτάθηκε και αναπτύχθηκε γύρω από τον Ναό. Έλαβε δε την ονομασία αυτή, διότι ο πρώτος («παλαιός») συνοικισμός απαρτίζονταν από τα πρόχειρα σπιτοκάλυβα, τα οποία χτίστηκαν γύρω από το λοφίσκο του Αγίου Κωνσταντίνου.
Το κτίριο του παλιού Σχολείου, που ήταν και η έδρα του Καποδιστριακού ομώνυμου Δήμου, έχει συντηρηθεί και εξακολουθεί να είναι λειτουργικό. Στεγάζονται σε αυτό το Γραφείο του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, οι τοπικές υπηρεσίες του δημοτικού διαμερίσματος Αγίου Κων/νου, το ΚΕΠ, τα γραφεία του Συλλόγου Προσφύγων Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας, του Συλλόγου Ποντίων Αιτωλοακαρνανίας «Δ.Ψαθάς», ενώ διαθέτει και αίθουσα για καλλιτεχνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις. Αξίζει επίσης να αναφερθεί πως οι νεότερες γενιές των προσφύγων του Οικισμού το 1981, ίδρυσαν και το Αθλητικό Σωματείο ΑΕΚ Αγίου Κων/νου, που έχει καταγράψει μεγάλη ιστορία στα αθλητικά ποδοσφαιρικά δρώμενα του τόπου και έχει αναδείξει σπουδαίους ποδοσφαιριστές.
Στον ίδιο Οικισμό και σε πανοραμική τοποθεσία με υπέροχη θέα όλο το Αγρίνιο βρίσκεται και ο Πάνσεπτος Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής που θεμελιώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνος, ο οποίος από το έτος 1992 αναγνωρίστηκε ως Ενοριακός Ιερός Ναός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ναό φυλάσσονται αρκετά κειμήλια σημαντικότερα εκ των οποίων είναι η Εφέστιος Ιερά Εικόνα της Αγίας Παρασκευής που χρονολογείται περί το 1914, αποτμήματα του ιερού λειψάνου της Οσιοπαρθενομάρτυρος και άλλων αγίων και το πιστό αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Τριχερούσας.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Σταύρου με την σύζυγό του Βασιλική
Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας ΑΓΊΟΥ Κων/νου, εξελέγη στις περασμένες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τον Συνδυασμό του επανεκλεγέντα Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, ο κ. Γεώργιος Σταύρου, ένας ακούραστος εργάτης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ήρεμη δύναμη του Οικισμού.
Ο κ. Σταύρου, βαθύτατος γνώστης της Τ.Α. καθότι διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας τα προηγούμενα χρόνια, σε καθημερινή βάση είναι δίπλα στους συμπολίτες του και με θυσιαστικό πνεύμα είναι πανταχού παρών, αντιμετωπίζοντας άμεσα τα όποια προβλήματα προκύπτουν. Είναι συνεργάσιμος με τους φορείς, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την τοπική Εκκλησία.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Σταύρου
με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνό
Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του ο κ. Σταύρου δήλωσε στην εφημερίδα μας: «Το τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Κων/νου Αγρινίου και εγώ προσωπικά ήμαστε 365 μέρες το χρόνο δίπλα στους συμπολίτες μας και κάνουμε σε συνεργασία πάντα με την Δημοτική μας Αρχή, οτιδήποτε είναι δυνατόν για τη διευκόλυνση τους.
Ο Οικισμός μας λειτουργεί στα πλαίσια της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού και ο κόσμος δείχνει εμπράκτως ότι στηρίζει τον αγώνα μας. Από την ημέρα της εκλογής μου έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεσή του κόσμου και δεσμεύτηκα να είμαι δίπλα τους νύχτα μέρα, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής στον Οικισμό μας και στους εξαίρετους συμπολίτες μου.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Σταύρου
Καταθέτει στεφάνι στο Μνημείο Προσφύγων Μικρασιατών και Ποντίων
Στα πλαίσια αυτά και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους και τις υπηρεσίες, καταθέσαμε ως Κοινοτικό Συμβούλιο σημαντικές προτάσεις για την κατασκευή έργων και την δημιουργία υποδομών που θα βελτιώσουν την εικόνα του Οικισμού μας προς όφελος των εκλεκτών συμπολιτών μας.
Όμως όπως καλώς γνωρίζουμε συνέχισε ο κ. Σταύρου, ο Άγιος Κων/νος είναι και ένας οικισμός με μεγάλη ιστορία και με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά.
Είναι ένας τόπος ευλογημένος, στον οποίο εδώ και ένα αιώνα ήλθαν και κατοίκησαν σπουδαίοι άνθρωποι, πρόσφυγες, αγωνιστές της ζωής. Αυτοί οι άνθρωποι ερχόμενοι εδώ έφεραν μαζί τους, πέρα από τις εικόνες και τα οικογενειακά τους κειμήλια και έναν σπουδαίο πολιτισμό, μια μοναδική ιστορία, γεμάτη πόνο και θύμησες τραγικές. Αυτή την τόσο σπουδαία ιστορία, αυτόν το τεράστιο πολιτισμό, αυτήν την αρχοντιά των προσφύγων συμπατριωτών μας, αλλά και όλων εκείνων που ήλθαν και από άλλες περιοχές της πατρίδας μας και έφεραν μαζί τους και τα δικά τους χαρακτηριστικά κοινωνικά και πολιτιστικά στοιχεία και εγκαταστάθηκαν στην συνέχεια στον Οικισμό μας, αυτήν την ιστορία, αυτόν τον πολιτισμό στοχεύουμε να αναδείξουμε και να προβάλουμε όπως πρέπει.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Γεώργιος Σταύρου με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου και τον πρώην Πρόεδρο του Οικισμού Θέμη Γαμβρούλη με την σύζυγό του Ευθυμία.
Στα πλαίσια αυτά προγραμματίζουμε να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε συνεργασία, με τον Δήμο, την Πολιτεία και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, που θα μετατρέψουν τον τόπο μας σε ένα σπουδαίο σημαντικό πολιτιστικό Κέντρο της πόλης μας και όχι μόνο. Από την πλευρά μου, όσο και οι συνεργάτες μου Τοπικοί Σύμβουλοι θα κάνουμε ότι μπορούμε να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι», κατέληξε ο Πρόεδρος της Κοινότητας, εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις ευχαριστίες όλων για την φιλοξενία στην εφημερίδα μας.