Ανακοίνωση του συνδυασμού «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών» για τον Δήμο Μεσολογγίου με επικεφαλής την Όλγα Δασκαλή:
Βρισκόμαστε στη Δυτική Ελλάδα, στην περιοχή των Οινιαδών του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μια περιοχή προικισμένη από κάθε άποψη.
Οι αρχαίες πόλεις, οι τεχνικές υποδομές, τα θέατρα, το αρχαίο ναυπηγείο, οι τάφοι, οι ναοί, τα μοναστήρια από τον 13ο και 16ο αιώνα και πλήθος άλλων παλαιών κτισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα, αποδεικνύουν την ύπαρξη, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ενός πολιτισμού και μιας αδιάλειπτης ανθρώπινης δραστηριότητας που αναπτύχθηκαν γύρω από μια πηγή πλούτου, που δεν είναι άλλη από τον Αχελώο ποταμό. Όλα δείχνουν ότι ο τόπος αυτός στο διάβα των αιώνων φιλοξενούσε τον άνθρωπο, επιτρέποντας του να ζει και να οργανώνει την ζωή του.
Συζητώντας με τους ανθρώπους της περιοχής καταλαβαίνεις αμέσως ότι οι κάτοικοι επιζητούν τη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον τους. Βρίσκονται όμως μπροστά σε ένα παραμελημένο τοπίο, με υποτυπώδεις, φθαρμένες υποδομές και με την ανθρώπινη δραστηριότητα να “λιμνάζει” χωρίς τις προοπτικές που της αξίζουν.
Γύρω από το Νεοχώρι, την Κατοχή, το Λεσίνι, το Πεντάλοφο, τη Γουριά και το Μάστρο απλώνονται εύφορες πεδιάδες αμέτρητων χιλιάδων στρεμμάτων, κατάφυτες από ελιές, περιβόλια με ξινά, οπωροφόρα, ρύζι, δημητριακά, αμπέλια καθώς και με διάφορες καλλιέργειες οπωροκηπευτικών. Ταυτόχρονα, όλη η περιοχή γνωρίζει εκτός της γεωργικής και κτηνοτροφική ανάπτυξη με βόσκηση στους περιφερειακούς βάλτους, ενώ ο Παλιοπόταμος, ένα από τα οκτώ ιχθυοτροφεία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού παράγει το 15% περίπου της συνολικής παραγωγής των ιχθυοτροφείων της λιμνοθάλασσας.
Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά που βρίσκονται κοντά σε Δέλτα ποταμών αξιοποιούν την ευφορία των εδαφών τους και αναπτύσσουν ήπιες δραστηριότητες μέσα στα πανέμορφα οικοσυστήματα που με τα χρόνια έχουν δημιουργηθεί.
Σημαντικά έργα για αυτές τις περιοχές, που θα εξασφαλίσουν την ευφορία τους και τη βιωσιμότητα τους, είναι τα έργα διαχείρισης των υδατικών πόρων. Το πώς θα διαχειριστούμε το νερό της περιοχής είναι κομβικής σημασίας στοιχείο για τη ζωή του τόπου και τη διαμόρφωση της οικονομίας του. Έργα που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας του νερού, ανανέωση των υδάτων με βελτίωση της κυκλοφορίας τους, διαχείριση των νερών που αποστραγγίζουν, το πώς λειτουργούν τα αντλιοστάσια, η επανάχρηση των επεξεργασμένων λυμάτων των βιολογικών καθαρισμών και το που θα γίνεται η εναπόθεση των αδρανών υλικών είναι σημαντικά θέματα που δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας για το εισόδημα των κατοίκων της περιοχής που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς).
Παράλληλα η δυνατότητα να μαθαίνουμε από την φύση (επιστημονικές έρευνες – παρακολούθηση οικοσυστήματος) και η απόλαυσή της (ήπια αναψυχή και οικοτουριστικές δραστηριότητες) απαιτεί από εμάς εγκαταστάσεις ελαφριάς υποδομής σε θέσεις και με όρους δόμησης που προτείνονται από ειδική μελέτη με κατασκευές κατά κανόνα μικρού όγκου και ελαφρού τύπου που ακολουθούν την παραδοσιακή τεχνική της περιοχής, ώστε να προσαρμόζονται στην ιδιαίτερη αισθητική του περιβάλλοντος χώρου.
Έχουν γραφτεί πολλά για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής και έχουν υπάρξει στο παρελθόν λαμπρές εισηγήσεις από ανθρώπους με οικονομοτεχνικές γνώσεις. Επίσης έχουν διατυπωθεί προτάσεις από τις Κοινότητες για την αξιοποίηση του Αχελώου και την οριοθέτηση της κοίτης του, την ενίσχυση της λειτουργίας των πολιτιστικών κέντρων-βιβλιοθηκών (στο Νεοχώρι, την Κατοχή, το Πεντάλοφο), την αξιοποίηση κτιρίων και μνημείων (π.χ. Κούλια και Γουλιμή στην Κατοχή), την ένταξη περιοχών εντός οικισμού, τη δημιουργία-συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων, την ανάδειξη του σπηλαίου της Μάστρου, την ανάδειξη και προστασία του δάσους του Φράξου, τον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στο κέντρο του Λεσινίου, το μοναστήρι της Παναγίας της Λεσινιώτισσας, την παραλία του Λούρου (την μεγαλύτερη αμμώδη παραλία στην Ελλάδα) και το Διόνι με την προσέλκυση εκατοντάδων επισκεπτών για kitesurf και windsurf.
Οι κάτοικοι έχουν προσδιορίσει τα προβλήματα που τους απασχολούν και μέλημα της εκάστοτε δημοτικής αρχής είναι να κινείται προς την κατεύθυνση της επίλυσης τους. Υπάρχουν βασικές ελλείψεις στην ύδρευση, την αποχέτευση και στη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Παράλληλα απαιτείται να εκσυγχρονιστεί η αστική και η αγροτική οδοποιία, να προστεθεί οδοσήμανση και πληροφοριακές πινακίδες, να γίνουν αποκαταστάσεις των ασφαλτοταπήτων, να κατασκευαστούν πεζοδρόμια και να πραγματοποιηθούν όπου απαιτούνται διαμορφώσεις και αναπλάσεις χώρων. Σημαντική κρίνεται η οριοθέτηση των οικισμών, η ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού και οι επεκτάσεις των κοιμητηρίων. Ταυτόχρονα χρειάζονται πρωτοβουλίες ώστε να αντικατασταθεί μέρους του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης, να διανοιχτούν νέοι δρόμοι και να γίνει επέκταση των δικτύων άδρευσης και των εγγειοβελτιωτικών έργων.
Αρκετά χρόνια και σε όλες τις κοινότητες, προκαλεί έντονο προβληματισμό, η καθαριότητα. Το ζήτημα παραμένει οξύ και όσο υπάρχει ανυπαρξία ουσιαστικής ανακύκλωσης απορριμμάτων, έλλειψη πράσινων σημείων, απουσία ενός σταθμού μεταφόρτωσης καθώς και σφράγισμα του ΧΥΤΑ Μεσολογγίου – χωρίς ενέργειες για δημιουργία ενός σύγχρονου ΧΥΤΥ – οι δημότες των Οινιαδών θα αντικρίζουν πολύ συχνά και για μεγάλα διαστήματα, γεμάτους κάδους και σκουπίδια στους δρόμους.
Για εμάς, στο Συνδυασμό της Όλγας Δασκαλή «Ισχυρός Δήμος, Δυνατές Κοινότητες, Ευημερία Πολιτών» οι Οινιάδες είναι ένας ανεκμετάλλευτος γίγαντας της περιοχής. Ένας γίγαντας που βρίσκεται σε λήθαργο εξαιτίας της ολιγωρίας όλων μας. Η έλλειψη οράματος και ουσιαστικής στρατηγικής ανάπτυξης από αυτούς που αποφάσιζαν και αποφασίζουν μέχρι σήμερα, έχουν οδηγήσει σε βιαστικές και μικρές με όλη την σημασία της λέξης επεμβάσεις, που δεν μας καλύπτουν και δεν μας τιμούν.
Εμείς, βλέπουμε τις Οινιάδες ως την κορωνίδα της πρωτογενούς παραγωγής και της ήπιας οικοτουριστικής ανάπτυξης με τεχνικά έργα που θα εξασφαλίσουν τους αγρότες μας, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς καθώς επίσης και διαδρομές που θα αναδείξουν τον Αχελώο, το Δέλτα του ποταμού, το Διόνι και την οικοτουριστική προοπτική του τόπου. Ο αστικός μύθος ότι σε περιοχή προστατευόμενη από συνθήκη Ramsar και Natura δεν μπορεί να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα πρέπει κάποια στιγμή να καταρριφθεί. Στο χέρι μας είναι να προστατεύσουμε την φύση, ζώντας αρμονικά μέσα σε αυτή. Το Εθνικό Πάρκο Λ/Θ Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρού και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων είναι ένας από τους πλουσιότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης και είμαστε τυχεροί να ζούμε μέσα σε αυτό.
Αυτά και πολύ περισσότερα θα τεθούν ανοιχτά στη πρώτη μας συνάντηση για τη δημοτική ενότητα Οινιαδών στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 11.30 π.μ. στο Νεοχώρι, στο χώρο του cafe Malibou.