Συνέντευξη της Όλγας Γεροβασίλη, βουλευτή Άρτας και Γραμματέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην ψηφιακή εφημερίδα political και στον δημοσιογράφο Γιάννη Παργινό.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε η Όλγα Γεροβασίλη:
Στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σημειώνονται ορισμένες παραφωνίες – κι αναφέρομαι στη συνέντευξη Τσακαλώτου, στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, και τα όσα είπε περί «ανασφάλειας» του κ. Τσίπρα – που εκτρέπουν την επικοινωνιακή σας πολιτική. Τι απαντάτε;
Η απογοήτευση, ο θυμός και η οργή εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μετατρέπονται ολοένα και εντονότερα σε αίτημα για πολιτική αλλαγή. Επειδή οι πνιγόμενοι στην λαϊκή οργή από τα …μαλλιά τους πιάνονται, προσπαθούν να αξιοποιήσουν οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει την ατζέντα. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις και ισχύει και για τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου για τις οποίες έδωσε ο ίδιος διευκρινίσεις. Σε κάθε περίπτωση, όλοι πρέπει να έχουμε τη συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί για την λύτρωση της κοινωνίας από την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης.
Μήπως, οι εσωκομματικές διεργασίες κι αντιπαραθέσεις, αντιστρατεύονται την προς τα έξω «καλή εικόνα και τον «ενιαίο λόγο», δημιουργώντας μια εικόνα εσωστρέφειας;
Η συζήτηση με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην κοινωνία και η ανοιχτή πρόσκλησή μας σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μόνο ως εσωστρέφεια δεν νοούνται. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, φιλοδοξούμε να απαντήσουμε με τρόπο πειστικό τόσο στο ευρύτερο ζήτημα της σύγχρονης και παγκόσμιας κρίσης του κομματικού φαινομένου, όσο και στο μείζον ερώτημα του προοδευτικού παραδείγματος διακυβέρνησης. Σε αυτή την κατεύθυνση, η γόνιμη παράθεση και η επεξεργασία ιδεών και προτάσεων είναι επιθυμητή και αναγκαία. Αυτή η διαδικασία που ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και θα κορυφωθεί στο Συνέδριό μας, καθυστέρησε εξαιτίας της πανδημίας. Εάν τώρα ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να πάψει τις διαρροές περί εκλογών και κάνει μέσα στις επόμενες ημέρες τη χάρη στον τόπο να αποδράσει δια της …κάλπης, το Συνέδριο ίσως χρειαστεί να περιμένει για λίγο ακόμη.
Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις στο ρεύμα, η γενικότερη οικονομική ασφυξία, οι χειρισμοί της πανδημίας ράγισαν την εικόνα που είχε δημιουργήσει η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης. Μπορούν αυτά τα θέματα από μόνα τους να σας αναδείξουν και πάλι κυβέρνηση; Τι διαφορετικό θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ;
Η δυσαρέσκεια των πολιτών για τη διακυβέρνηση της ΝΔ, ανάλογα με το πεδίο πολιτικής για το οποίο ερωτώνται στις δημοσκοπήσεις, κυμαίνεται από 60 έως και πάνω από 90%. Στην πανδημία, επέλεξε την εργαλειοποίηση της επιστήμης και την επικοινωνία χωρίς αντίκρισμα. Χιλιάδες συμπολίτες μας που χάθηκαν, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν είχε λάβει η κυβέρνηση έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα. Αντί για τη δική της υστερόβουλη απραξία, θα είχαμε ενισχύσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ. Θα είχαμε μειώσει τις εστίες υπερμετάδοσης του ιού μειώνοντας τον αριθμό των μαθητών ανά αίθουσα και ενισχύοντας σημαντικά τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Στο θέμα της ακρίβειας είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Μητσοτάκη από την προηγούμενη άνοιξη γι’ αυτό που έρχεται. Όπως και με την πανδημία έτσι και με την ακρίβεια, ο ίδιος επέλεξε να εξορκίσει το πρόβλημα, προσποιούμενος πως δεν υπάρχει. Κάπως έτσι έφθασε ο πληθωρισμός στο ρεκόρ 25ετίας 6,2% του Ιανουαρίου με βαρύτατες συνέπειες για την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Εμείς προτείνουμε εδώ και …εχθές να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη της βασικής κατανάλωσης και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα και να παγώσουν τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Την αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα για να ενισχυθεί το εισόδημα των πολιτών και να αποφευχθεί ένας νέος φαύλος κύκλος ύφεσης.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε και εδώ τις επιλογές του. Έδωσε περίπου 7 δισ. σε απευθείας αναθέσεις τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Έκοψε τη 13η σύνταξη δίνοντας ένα δις. το χρόνο σε ιδιώτες για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Η κοινωνία συγκρίνει, κρίνει και πλησιάζει η στιγμή που θα επιλέξει την απαλλαγή της από αυτόν και την πολιτική του.
Η Ελλάδα είναι μια υπέρ χρεωμένη χώρα σε περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Από το 2023 επανέρχεται η Δημοσιονομική Πειθαρχία. Τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών θα είναι περιορισμένα για την όποια κυβέρνηση. Πως θα αντιπαρέλθετε αυτήν την ωμή οικονομική πραγματικότητα;
Μπαίνουμε στον τρίτο χρόνο δημοσιονομικής χαλάρωσης. Ο κ. Μητσοτάκης όλο αυτό το διάστημα ρίχνει νερό στον μύλο των απευθείας αναθέσεων και στην λεηλασία των κρατικών ταμείων. Την ίδια στιγμή αξιοπρεπείς άνθρωποι γίνονται κλέφτες για να τραφούν, επιχειρηματίες που κράτησαν στα μνημόνια χρεοκοπούν και μισθωτοί παραδίδονται στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι νέοι, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι φαίνεται πως δεν υπάρχουν καν στον οπτικό ορίζοντά του.
Όταν υπήρχε δημοσιονομική πειθαρχία αυξήσαμε 11% τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, χορηγήσαμε τη 13η σύνταξη και επαναφέραμε την εργατική νομοθεσία στον 21ο αιώνα. Αφήσαμε δε υπό αυτές τις συνθήκες 37 δις δημοσιονομικό «μαξιλάρι» χάρη στο οποίο επιβιώνει ακόμη και σήμερα η ελληνική κοινωνία. Αποδείξαμε πως δική μας προτεραιότητα είναι η κοινωνία και δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Κρίνετε πως έχουν ωριμάσει οι πολιτικές συνθήκες για ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και με ποιους και ποιο κοινό πρόγραμμα;
Το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι επείγον. Για να σωθεί ότι σώζεται σε αυτό τον τόπο. Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτήν την αλλαγή είναι η ήττα της δεξιάς, του μοναδικού πολιτικού αντιπάλου μας, και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επόμενες εκλογές.