Στα όρια του έχει φέρει το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού το σύστημα υγείας, κυρίως στην Αττική, την περιφέρεια με τα περισσότερα νοσοκομεία της επικράτειας.
Την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε τον θάνατο 43 ακόμη συνανθρώπων μας και 2.633 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, ο υπουργός Υγείας σε δραματικούς τόνους, ανέφερε πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στα νοσοκομεία με τους διασωληνωμένους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (479).
«Εάν υπολογίσετε ότι ένα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει 200 κλίνες, βλέπετε ότι κάθε μέρα τις τελευταίες ημέρες σε κάθε εφημερία γεμίζει ένα νοσοκομείο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πρόσθεσε ότι παρά την αύξηση των κλινών εντατικής και των απλών κλινών COVID στην Αττική, «η πληρότητα φθάνει στα όριά της». Σημειώνεται ότι χθες στο λεκανοπέδιο λειτουργούσαν 362 κλίνες εντατικής COVID –με ποσοστό πληρότητας που ξεπερνά το 90%– και 2.680 απλές κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό.
Σύμφωνα με το cnn.gr, συνολικά σε όλη τη χώρα νοσηλεύονταν χθες 3.787 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων διασωληνωμένοι ήταν 479 ασθενείς, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Παράλληλα στην επικράτεια καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων νέων νοσηλειών για το 2021, με 443 εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία.
Από σήμερα, το ΕΣΥ ενισχύεται από δύο ιδιωτικές κλινικές που θα λαμβάνουν περιστατικά με κορωνοϊό. Στη μάχη κατά της πανδημίας ρίχνεται το ΛΗΤΩ και το Ιατρικό Περιστερίου που τέθηκαν στην διάθεση του υπουργείου Υγείας. Να τονιστεί πως από χθες εντάχθηκαν στις εφημερίες του ΕΣΥ το «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ το Σισμανόγλειο δέχεται ήδη μόνο covid περιστατικά.
Στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, το υπουργείο Υγείας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) απευθύνει έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ, δίνοντάς τους κίνητρα.
«Ζητούμε ιδιώτες ιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων που είναι συναφείς με την αντιμετώπιση της Covid, προκειμένου για κάποιες μέρες, εβδομάδες, έναν μήνα να ενσωματωθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να βοηθήσουν στην τεράστια προσπάθεια η οποία γίνεται» είπε ο κ. Κικίλιας.
Ο αριθμός των εισαγωγών από τις αρχές του μήνα:
1 Μαρτίου: 289
2 Μαρτίου: 394
3 Μαρτίου: 365
4 Μαρτίου: 402
5 Μαρτίου: 356
6 Μαρτίου: 429
7 Μαρτίου: 337
8 Μαρτίου: 390
9 Μαρτίου: 443
Η πίεση στο σύστημα δεν αναμένεται να μειωθεί σύντομα καθώς οι επιστήμονες κάνουν λόγο για περαιτέρω κορύφωση της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα. Η άνοδος των κρουσμάτων μετάλλαξης του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΑΝΤ1 είπε πως η μεταδοτικότητα έχει αυξηθεί κατά 40% με 60% λόγω των μεταλλάξεων του κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή, η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα περιοχών έχει θορυβήσει εκ νέου τους επιστήμονες. Σημαντική είναι η αύξηση που εντοπίζεται σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Βόλο, με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, που μίλησε στον ΑΝΤ1, να αναφέρει πως στις περιφέρειες αυτές θα αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα, ενώ υπογράμμισε ότι ακόμα δεν έχει μπει μέσα η παράμετρος Τσικνοπέμπτη.
Προς σκληρό lockdown Ιωάννινα και Χαλκιδική
Την ίδια ώρα, νέες περιοχές βρίσκονται ένα βήμα πριν το «βαθύ κόκκινο» και την αυστηροποίηση του lockdown, την ώρα που η γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας προβληματίζει επιστήμονες και κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε το βράδυ της Τετάρτης, εισηγήθηκε την κατάταξη της πόλης των Ιωαννίνων και της Χαλκιδικής στο «βαθύ κόκκινο» – «Επίπεδο Γ», δηλαδή πολύ αυξημένου κινδύνου.
Στη συνεδρίαση αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, τα οποία έδειξαν πως το επιδημιολογικό φορτίο στις δύο αυτές περιοχές είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο.
Πρόκειται για περιοχές που, σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, παραμένουν μέχρι στιγμής σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου. Οι σχετικές αποφάσεις για αυστηροποίηση του lockdown πάντως, αναμένονται την Παρασκευή, όπου συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στα Ιωάννινα καταγράφηκαν 39 νέα κρούσματα, ενώ στη Χαλκιδική 21.
Στις… καλένδες το άνοιγμα
Με αυτή την επιδημιολογική εικόνα θα αργήσει κι άλλο, όπως φαίνεται, το πολυαναμενόμενο άνοιγμα της αγοράς στις 22 Μαρτίου, αφού ο υψηλός αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο την Τετάρτη για αναβολή στην περίπτωση που η πανδημία καλπάζει.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.
Αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τόνισε χθες ότι με αυτήν την επιδημιολογική εικόνα κάθε συζήτηση για ελάφρυνση των μέτρων «δεν είναι της παρούσης».