Με τον αμίαντο (ελενίτ) πάνω από τα κεφάλια τους ζουν εδώ και μερικές δεκαετίες οι κάτοικοι στον Ωρωπό Πρέβεζας. Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εδώ και 44 χρόνια περισσότεροι από 2500 κάτοικοι. Τότε δόθηκαν σπίτια σε περίπου 300 οικογένειες. Βασικό υλικό στην κατασκευή ο αμίαντος. Ο οικισμός δημιουργήθηκε επί Χούντας από την τεχνική υπηρεσία στρατού την ΜΟΜΑ.
Εκεί μεταφέρθηκε κόσμος από 4 γειτονικά χωριά που καταστράφηκαν από κατολισθήσεις. Στα σπίτια αυτά κατοίκησαν οικογένειες από τα χωριά Πολύβρυσο (Σέσοβο), Παλιός Ωρωπός (Παλαιορόφορος), Σφηνωτό (Μουζάκα) και Τρίκαστρο (Γόρανα), τα οποία είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα εξαιτίας κατολισθήσεων το 1974. Σήμερα οι στέγες αυτές, έχουν φθαρεί και οι ίνες του αμιάντου είναι απειλή για την δημόσια υγεία. Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τις αρχές και την επικαιρότητα, έχει γίνει μερική αντικατάσταση κυρίως από ιδιώτες, όμως μέχρι τώρα ολοκληρωτική λύση δεν κατέστη εφικτή. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με δικά τους έξοδα αποφάσισαν να αλλάξουν το επικίνδυνο υλικό.
Για το θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως κατηγορούνται οι ίνες αμιάντου. Η χρήση του στην ΕΕ έχει απαγορευθεί από το 2005. Η έκθεση σε αναπνεύσιμες ίνες αμιάντου (διαμέτρου μικρότερης των 3μm), είναι δυνατόν να προκαλέσει διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα.
ευχαριστούμε την n.p production για τη διάθεση του υλικού