Όλο και δυσκολεύουν τα πράγματα για το οικονομικό επιτελείο, καθώς βλέπει ότι βδομάδα με τη βδομάδα, μέρα με τη μέρα, όλο και περισσότερες περιοχές της Επικράτειας μπαίνουν στο «κόκκινο» και κλείνουν με lockdown, κλείνοντας έτσι τις κάνουλες ρευστού προς τα κρατικά ταμεία.
Όταν πριν από μερικές εβδομάδες ο Χ. Σταϊκούρας ανακοίνωνε τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τις περιοχές «4», με αφορμή το lockdown στην Κοζάνη, μάλλον δεν φανταζόταν ή τουλάχιστον απευχόταν αυτό το «πακέτο» να πάρει τη μορφή οριζόντιας δέσμης μέτρων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο iefimerida.gr, ένα από αυτά τα μέτρα είναι το «πάγωμα» του ΦΠΑ ως τον Απρίλιο του 2021, όπου ήδη συσσωρεύονται τα χρέη της πρώτης καραντίνας.
Πλέον, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων να πολλαπλασιάζει τις «κόκκινες» περιοχές, στο ΓΛΚ αρχίζουν να διαγράφουν τα σημεία εισπράξεων κι αν στο «4» μπει η Θεσσαλονίκη, τότε τα πράγματα ζορίζουν ταμειακά ακόμα περισσότερο.
Στην περίπτωση, δε, που πέσει και το «κάστρο» της Αττικής, τότε το «μπαμ» για τις εισπράξεις του ΦΠΑ θα είναι εκκωφαντικό. Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών «κουβαλάει» μια «τρύπα», που στο εννιάμηνο έφτασε στα 2,232 δις ευρώ κι όπως όλα δείχνουν, τον Οκτώβριο η κατάσταση ταμειακά θα επιδεινωθεί.
Lockdown: Η απόφαση Βεσυρόπουλου για «πάγωμα» ΦΠΑ σε πληττόμενες περιοχές
Με απόφαση του, ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Βεσυρόπουλος ενεργοποίησε το «πάγωμα» του ΦΠΑ για τον Οκτώβριο για τις περιοχές στο «4» (lockdown) κι αναμένονται ανάλογες αποφάσεις για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο. Όσον αφορά στον κατάλογο των πληττόμενων δραστηριοτήτων, είναι εντυπωσιακά μακρύς και δεν λείπει ούτε το λιανεμπόριο, παρά το ότι τα εμπορικά καταστήματα εξαιρέθηκαν από το lockdown στις περιοχές.
Δείτε αναλυτικά τον κατάλογο με τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνει η απόφαση: