Ενδεχομένως και να αποτελεί μοναδικό ελληνικό φαινόμενο αυτό που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια και εντείνεται στην περιοχή του Ξηρομέρου.
Ένας δήμος Πληθυσμού 10.220 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2022.
• Ιδιαίτερης μορφολογίας, με αξιοποιήσιμη θαλάσσια ακτογραμμή 600 χιλ. στρεμμάτων, ορεινούς όγκους και εύφορη γη.
• Σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας.
• Αναξιοποίητης βιομηχανικής υποδομής (ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ).
• Αναχρονιστικής οδικής σύνδεσης στα όρια του αποκλεισμού του, ανατολικά προς Μεσολόγγι (ΠΑΡΑΙΟΝΙΑ), δυτικά προς Πάλαιρο, κεντρικά προς ΙΟΝΙΑ.
• Παραγωγικών δυνατοτήτων τόσο στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτροφία, γεωργία, αλιεία), όσο και στον τριτογενή (τουρισμός).
Στον οποίο αντί η κεντρική πολιτική εξουσία να επιλύει σταδιακά τα μακροχρόνια προβλήματα και να αξιοποιεί ανασυγκροτώντας τα συγκεκριμένα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τον οδηγεί στη μετάλλαξη μέσω ενός καταστροφικού για τον ίδιο τον τόπο και το περιβάλλον άναρχου χωροταξικά μίγματος «ενεργειακής περικύκλωσης» και επεκτατικών ιχθυοκαλλιεργειών.
Δυστυχώς τα στοιχεία μιλούν και φανερώνουν το μέγεθος της υποθήκευσης του παρόντος και του μέλλοντος αυτής της περιοχής για την επόμενη 25ετία.
• 40.000 δεσμευμένα στρέμματα φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροτικές και ημιορεινές εκτάσεις, τα οποία διαρκώς επεκτείνονται. Μια φευγαλέα ματιά στον κάμπο που εκτείνεται κάτωθι του νέου δρόμου παράκαμψης της Αμφιλοχίας αρκεί. Επιπλέον δε στις 29 Ιουλίου, ο Μάριος Σαλμάς εξήγγειλε πανηγυρίζοντας την αδειοδότηση ενός νέου πάρκου ισχύος 100 MW στις Φυτείες, στο οποίο προστέθηκε και θαλάσσιος πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός συνολικής έκτασης 30.150 τ.μ. μέσα στον κόλπο του Αστακού. Προσεχώς γιατί όχι και πλωτό αιολικό πάρκο!
• 7 άδειες αδειοδότησης ανεμογεννητριών, ενώ έπονται και άλλες άμεσα. Συνολικά στην Αιτωλοακαρνανία προβλέπεται να τοποθετηθούν επιπλέον 475 ανεμογεννήτριες στις 141 που βρίσκονται σε λειτουργία.
• Π.Ο.Α.Υ 22.000 στρεμμάτων, με τα 9.000 χερσαίο χώρο εξυπηρέτησης των θαλάσσιων εγκαταστάσεων των δέκα παραγωγικών της ζωνών.
Όλα τα παραπάνω δίχως κανόνες, μέσα σε καθεστώς διαχρονικής θεσμικής ασυδοσίας, αφού η πολιτεία εγκρίνει καθημερινά άδειες σε ξηρά και θάλασσα, αλλά δεν διαβουλεύεται και δεν θεσμοθετεί πανελλαδικά Χωροταξικό για τις ΑΠΕ καθώς και Θαλάσσιο Χωροταξικό. Έτσι μαζί με τα “ξηρά” κινδυνεύουν να “καούν και τα χλωρά”, αφού ουδείς είναι ολικά ενάντια στις ΑΠΕ και την ιχθυοκαλλιέργεια.
Για την περιοχή του Ξηρομέρου το “επιτελικό” κυβερνητικό σχέδιο είναι ξεκάθαρο. “Γη και ύδωρ” στο ληστρικό καρτέλ της ενέργειας και στις πολυεθνικές των ιχθυοκαλλιεργειών αντί “πινακίου φακής”. Περιβάλλον, τουρισμός και πρωτογενής τομέας στον “κάλαθο των αχρήστων”.
Αυτή που δεν είναι ξεκάθαρη είναι η απάντηση σε αυτό. Τοπική κοινωνία, Δήμος, Περιφέρεια, κόμματα/Βουλευτές, το αντιλαμβάνονται στην ολότητα του;
Το αποδέχονται και υπογείως διαπραγματεύονται για πιθανά οφέλη;
Το αρνούνται και ποιά είναι η γραμμή άμυνας που διαμορφώνουν;
Τα μισόλογα πλέον δεν αρκούν, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο η ΠΟΑΥ και η όποια συνέχεια της νομικής της αμφισβήτησης.
Είναι η συνολική παραγωγική μετάλλαξη της περιοχής, η αλλοίωση του περιβάλλοντος και η υποθήκευση του μέλλοντος της. Ο πρώτος λόγος επί όλων αυτών ανήκει στην τοπική κοινωνία, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα Τοπικά Συμβούλια.
Έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις κινητοποιήσεις της τελευταίας τριετίας, εφόσον μου ζητηθεί μπορώ να συνεισφέρω στη διαμόρφωση μιας ουσιαστικής και ξεκάθαρης γραμμής άμυνας απέναντι σε αυτό το τερατούργημα, αρχής γενομένης από την αυριανή λαϊκή συνέλευση.
Παναγιώτης Α. Κατσούλης
Εκπαιδευτικός – π. Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου