Στο επίκεντρο διαξιφισμών στη Βουλή βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής 25/10 η πανδημία του κορωνοϊού, με αφορμή τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Η συζήτηση άνοιξε με πρωτοβουλία της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός, παρουσίασε πίνακες και συγκριτικά διαγράμματα, που αποδεικνύουν -όπως τόνισε- την “καλή πορεία της χώρας μας στην πανδημία”.
Σκληρή κριτική άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για έλλειψη στρατηγικής και αδυναμία της κυβέρνησης στη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και για τις σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την ανεργία, την Παιδεία με το άνοιγμα των σχολείων και τον τουρισμό.
Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το iatropedia.gr, για “γελοία ωραιοποίηση της πραγματικότητας” στον χειρισμό της πανδημίας κατηγόρησε από την πλευρά του τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και καταλόγισε στην κυβέρνηση παραλείψεις και έλλειψη σχεδιασμού, που “αυξάνουν την ανασφάλεια στην κοινωνία”, όπως είπε.
Μητσοτάκης: Αυτά είναι τα στοιχεία για την πορεία της Ελλάδας στην πανδημία
Απαντώντας στα παραπάνω κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσίασε συγκριτικά διαγράμματα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα οποία αποδεικνύουν την “καλή πορεία” της πανδημίας σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως σε ότι αφορά τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ, τη θετικότητα ανά αριθμό τεστ και την θνησιμότητα.
Πρώτος χάρτης που παρουσίασε, ήταν αυτός με το ποσοστό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, κατά τις τελευταίες 14 ημέρες. Εκτός από τη Δυτική Μακεδονία, η Ελλάδα εμφανίζει καλύτερη πορεία από τις περισσότερες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Αριθμός τεστ ανά 100.000 πληθυσμού
Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, “μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες” βρίσκεται η χώρα μας, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τον χάρτη με τον αριθμό των διενεργούμενων διαγνωστικών τεστ, ανά 100.000 πληθυσμού. “Αρκετές χώρες είναι πολύ χειρότερες από την Ελλάδα”, είπε.
Δείκτης θετικότητας: 3,6%
Πρόκειται για τα στοιχεία που εμφανίζουν το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ανά αριθμό διενεργούμενων τεστ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο 3,6%.
“Η Ελλάδα στο 3,6% πράσινη, μαζί με τη Γερμανία τις βαλτικές και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όλες στο πορτοκαλί!”, ανέφερε σχολιάζοντας τα στοιχεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θνησιμότητα
“Ίσως ο σημαντικότερος χάρτης απ’ όλους, ο χάρτης θνησιμότητας. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα απ’ όλες τις χώρες οι οποίες μετριούνται στον αντίστοιχο δείκτη”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τα αντίστοιχα στοιχεία.
Μητσοτάκης: “Να σταματήσει η άδικη κριτική στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι τα δεδομένα είναι αυτά και ζήτησε “να σταματήσει επιτέλους αυτή η καραμέλα κι αυτή τη άδικη κριτική, όχι στην κυβέρνηση, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στους εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία”.
Η κριτική καταφέρεται εναντίον τον επιστημόνων, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και μνημόνευσε ιδιαιτέρως τον Σωτήρη Τσιόδρα και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. “Τους επιστήμονες οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε εξαιρετικά εξελιγμένους αλγόριθμους, σε όλη την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, τον Σωτήρη Τσιόδρα, όλους αυτούς μέμφεστε κ. Γεννηματά, όταν ασκείτε κριτική για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από την κυβέρνηση”, συμπλήρωσε.
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, σημείωσε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευτυχώς που έχουμε πια τη δυνατότητα να παίρνουμε στοχευμένα τοπικά μέτρα “και όχι οριζόντια που θα ήταν καταστροφικά για την ελληνική οικονομία”. “Στόχος είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown”, πρόσθεσε.
Ένταση για τις κλίνες ΜΕΘ
Ένταση προκλήθηκε από τα έδρανα της Βουλής, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη αύξηση των κλινών ΜΕΘ, καταλογίζοντας παράλληλα στον Αλέξη Τσίπρα, ότι παρέδωσε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με τον χαμηλότερο αριθμό κλινών εντατικής θεραπείας στην Ευρώπη. “556 κλίνες ΜΕΘ. Αυτή είναι παρακαταθήκη σας και σταματήστε να φωνάζετε”, ανέφερε απαντώντας στις διαμαρτυρίες του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.
Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελληνική Βουλή για τη δωρεά της υπερσύγχρονης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, δυναμικότητας 50 κλινών που κατασκευάστηκε “μέσα σε μόλις 2 μήνες” στο νοσοκομείο “Σωτηρία”.
Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού κατά τη γρίπης, καθώς όπως είπε το 40% των εμβολιασμών έχουν ολοκληρωθεί 15 ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.