Στα 8.000 μόρια, με αυξομειώσεις ανά πεδίο αναμένεται να διαμορφωθεί εφέτος το «κατώφλι» εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια. Η γενική εικόνα είναι ότι οι περιζήτητες Ιατρικές, Νομικές και Πολυτεχνικές σχολές θα κρατηθούν στο ύψος τους. Η όποια ανοδική τάση στις βάσεις εκτός από τα πιο εύκολα θέματα που μπήκαν εφέτος αποδίδεται και στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που δεν θα επιτρέπει πλέον την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια με χαμηλές βαθμολογίες.
Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών στοιχείων των υποψηφίων και εν αναμονή έως τη Δευτέρα για τα συγκριτικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας αλλά και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) κάθε τμήματος, οι υποψήφιοι υπολογίζουν τα μόρια τους, προκειμένου έως τα τέλη του μήνα να καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία.
Πως εκτιμώνται οι βάσεις ανά πεδίο –Άνοδος στο 3ο πεδίο
Στο 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών, η γενική τάση που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις.
Στο 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών αναμένεται ανοδική τάση κυρίως στις περιζήτητες σχολές
Στο 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας εκτιμάται ότι θα υπάρξει άνοδος των βάσεων κυρίως στις κεντρικές σχολές.
Στο 4ο πεδίο Επιστημών οικονομίας και Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα ακολουθήσουν οι βάσεις ανοδικές τάσεις καθώς στα Μαθηματικά, την Οικονομία και την Πληροφορική οι υποψήφιοι έγραψαν καλύτερα από πέρυσι.
Μόλις οι υποψήφιοι πάρουν στα χέρια τους την Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα κληθούν να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο.
8 στους 10 υποψηφίους έλαβαν τη βαθμολογία mε sms
Συνολικά 73.273 υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων, από τους 92.020 που συνολικά συμμετείχαν έστω και σε ένα πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα, έλαβαν τη βαθμολογία τους, για πρώτη φορά, στο κινητό τους τηλέφωνο, ήτοι σχεδόν 8 στους 10 υποψηφίους (ποσοστό 79,6%).
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς τα μηνύματα εστάλησαν και παραδόθηκαν εντός 5 λεπτών, παράλληλα με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων στις σχολικές μονάδες και την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ results.it.minedu.gov.gr.
Στην τελική ευθεία για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
Δύο είναι οι αλλαγές εφέτος στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Η μία είναι η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής με σκοπό να μην μπαίνουν υποψήφιοι με χαμηλές βαθμολογίες στα Πανεπιστήμια και η άλλη η καθιέρωση δεύτερου μηχανογραφικού που οδηγεί μέσω των ΙΕΚ σε στροφή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση.
«Κλειδί» κάθε χρόνο για την σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου , όπως λένε οι ειδικοί είναι η πραγματική επιθυμία για τη σχολή εισαγωγής, γιατί κάθε χρόνο οι βάσεις αυξομειώνονται και κανένας υποψήφιος δεν πρέπει να βαδίζει με μόνο κριτήριο την περσινή βαθμολογία . Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο θα αποκλείονται κάποια τμήματα καθώς ο υποψήφιος δεν έχει πιάσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής, άρα δεν έχει νόημα να τα δηλώσει. Η φετινή χρονιά θα έχει «καραμπόλες» από υποψηφίους που θέλουν δηλώσουν μία σχολή αλλά τελικά δεν θα έχουν αυτήν την δυνατότητα λόγω ΕΒΕ.
Απαραίτητο βήμα για την έξυπνη συμπλήρωση μηχανογραφικού δελτίου είναι και η ενημέρωση για το γνωστικό αντικείμενο των σχολών, τα μαθήματα και σε τι επαγγελματικές διεξόδους οδηγούν.
Ένα ακόμα στοιχείο για την επιλογή σχολών είναι ότι από εφέτος έχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τις μετεγγραφές και έχει μπει και «κόφτης» που είναι η βάση εισαγωγής στο τμήμα μείον 2.750 μόρια. Επίσης, ο υποψήφιος πρέπει να γνωρίζει και τις αντιστοιχίες των τμημάτων καθώς υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μετεγγραφής.
Πηγή: protothema.gr