Στη μάχη των Πανελληνίων 2021 ρίχτηκαν οι μαθητές των ΓΕΛ με το θέμα της έκθεσης. Το Dnews βρέθηκε έξω από εξεταστικά κέντρα και μεταδίδει τον παλμό.
Η αντίστροφη μέτρηση μόλις τελείωσε, αφού οι πρώτοι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων εισήλθαν στις αίθουσες για να δώσουν το πρώτο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Λογοτεχνίας.
Η αγωνία είναι στο κόκκινο για μαθητές και γονείς, καθώς περίπου 100.000 υποψηφίου διεκδικούν μία από τις 77.415 θέσεις στα Πανεπιστήμια της χώρας. Από νωρίς το πρωί, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές, το διοικητικό προσωπικό προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης.
Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας, ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).
Υπενθυμίζεται ότι η ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8.30 π.μ. και η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Μαζί με τους μαθητές, η αγωνία στο κόκκινο είναι και για τους γονείς που παιρνούν τον γολγοθά των πανελλαδικών εξετάσεων.
«Ο γιός μου είναι αγχώδης, αλλά δεν το δείχνει, τώρα η ψυχή του τι λέει δεν ξέρω. Το όνειρο του είναι να περάσει βιολογία», αναφέρει μητέρα μαθητή.
«Ακόμα και μέσα από τις αποτυχίες έρχονται οι επιτυχίες και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά μας», υποστηρίζει πατέρας 17χρονου υποψηφίου κι συνεχίζει λέγοντας ότι «οι συνθήκες ήταν πιο δύσκολες φέτος, έγινε μια προσπάθεια μέσω Διαδικτύου για να καλυφθούν τα κενά, ωστόσο ακόμα και στις δυσκολίες υπάρχουν λύσεις και αυτός που προσπαθεί πάντα ανταμείβεται».
Δηλώσεις γονέων που βρίσκονται εκτός των εξεταστικών κέντρων με την αγωνία τους να κορυφώνεται.
«Τα παιδί αγχώνεται αλλά δεν το δείχνει, τώρα η ψυχή του τι λέει δεν ξέρω. Το όνειρο του είναι να περάσει βιολογία».
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ
-Ο υποψήφιος θα χρειαστεί να κατανοήσει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις αξιολογούν συγκεκριμένο εύρος γνώσεων και όχι τις πραγματικές του ικανότητες και δεξιότητες .
-Ο υποψήφιος οφείλει να κάνει θετικές σκέψεις κατά τη διάρκεια των εξετάσεων διατηρώντας την αυτοπεποίθησή του.
-Το διάβασμα τις ημέρες των εξετάσεων πρέπει να είναι προγραμματισμένη επανάληψη και όχι προσπάθεια κτήσης νέας γνώσης. Το αγχωτικό διάβασμα των τελευταίων ημερών φέρνει πανικό και απογοήτευση.
-Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ο υποψήφιος δε θα πρέπει να χάσει τη ψυχραιμία του .Αν θεωρήσει ότι τα θέματα είναι δύσκολα ας ξεκινήσει με εκείνα που γνωρίζει προκειμένου να μη χάσει πολύτιμο χρόνο .
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ
-Να μη παρεμβαίνουν στον τρόπο διαβάσματος του παιδιού τους. Να του επιτρέψουν εκείνο να επιλέξει τον τρόπο διαβάσματος που του ταιριάζει καλύτερα.
-Να το ενθαρρύνουν να εκφράσει τα συναισθήματα του, τις σκέψεις , τις αγωνίες , τους φόβους του.
-Να το διαβεβαιώσουν ότι θα το αγαπούν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα .
-Να μη μεταδίδουν το δικό τους άγχος στο παιδί τους.