Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Η παρουσίαση του Λευκώματος για τον Κωσταντίνο Χατζόπουλο έγινε στον Δημοτικό θερινό κινηματογράφο Αγρινίου στις 26 Ιουνίου. Στην μοναδική πράσινη και δροσερή όαση στην καυτή πόλη, η εκδήλωση συγκέντρωσε τους Αγρινιώτες για να τιμήσουν τον μεγάλο ποιητή και διανοητή Χατζόπουλο που συμπληρώθηκαν το 2020 εκατό χρόνια από τον θάνατό του μεσοπέλαγα Ελλάδας και Ιταλίας.
Από καιρό πριν ξεκίνησε η προετοιμασία για να ανακηρυχθεί το 2020 σαν έτος Χατζόπουλου και να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία για την ζωή και το έργο του σε ένα Λεύκωμα που θα μείνει κληρονομιά και πηγή έρευνας για τις επόμενες γενιές.
Η πανδημία δυστυχώς πήγε πίσω πολλές σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις. Τον Μάϊο άνοιξε η έκθεση για τον Χατζόπουλο στην Πινακοθήκη Αγρινίου. (Θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τέλος Αυγούστου). Το Λεύκωμα που είναι συλλογική και επίπονη εργασία πολλών καταξιωμένων στα γράμματα και τις τέχνες επιστημόνων και ήρθε να ολοκληρώσει το «έτος Χατζόπουλου»
Την παρουσίασή του στο κοινό της πόλης του Αγρινίου οργάνωσε ο Δήμος και την άψογη εκδήλωση με εκλεκτούς προσκεκλημένους ομιλητές συντόνισε η Αντιδήμαρχος για τα Πολιτιστικά Θέματα κυρία Μαρία Παπαγεωργίου.
Στο πάνελ των ομιλητών παρακάθησαν πέρα από την κυρία Αντιδήμαρχο οι: Η Δρ. Σίσσυ Παπαθανασίου, Νομικός, Διευθύντρια Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς θεατρικού φεστιβάλ «Αναλόγιο» από το 2005. Ο κ. Ηλίας Καφάογλου, πολυγραφότατος συγγραφέας που Διδάσκει στο ΕΜΠ και είναι μέλος της Επιτροπής Απονομής Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Και η Φιλόλογος κα Ελένη Ζαμπάρα – Τζωρτζοπούλου.
Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου χαιρέτισε την παρουσίαση και μεταξύ άλλων είπε: «Ο Δήμος Αγρινίου με χαρά και περηφάνεια παρουσιάζει σήμερα το Λεύκωμα Κωσταντίνος Χατζόπουλος, ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας. Η Πόλη εκατό χρόνια μετά τον πρόωρο θάνατό του τον τιμά και εν μέρει ξεπληρώνει το χρέος της απέναντι στον κορυφαίο ποιητή-πεζογράφο-μεταφραστή-κριτικό και πολιτική προσωπικότητα. Έναν Άνθρωπο της εποχής του αλλά και τόσο σύγχρονο.»
Η Πρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Κώστας Χατζόπουλος, Συμβολαιογράφος κυρία Βασιλική Μαραγιάννη χαιρέτισε με την σειρά της την παρουσίαση του Λευκώματος. Ευχαρίστησε όλους όσους συμβάλανε για την δημιουργία του και αναφέρθηκε στο ιστορικό του κορυφαίου ποιητή και πεζογράφου Χατζόπουλο καθώς και για τον σύλλογο που ιδρύθηκε πριν 62 χρόνια και του οποίου έχει την τιμή να είναι πρόεδρος.
Από τους απογόνους του Κώστα Χατζόπουλου χαιρέτισε την εκδήλωση η κυρία Σοφία Λαχανά-Πατρώνη, σαν εκπρόσωπος της οικογενείας του. Αφού ευχαρίστησε όλους που εργάστηκαν για την έκθεση και το Λεύκωμα, περιέγραψε την ζωή της οικογένειας της τον τελευταίο αιώνα και μετέφερε νοερά το ακροατήριο σε περασμένες νοσταλγικές εποχές.
Η κυρία Σίσσυ Παπαθανασίου τόνισε ότι ήταν μεγάλη τιμή για την ίδια να αναλάβει την επιμέλεια τον συντονισμό και την επιλογή του υλικού, για την έκδοση αυτού του Λευκώματος. Ευχαρίστησε όλους για την συμβολή τους στην ολοκλήρωση του Λευκώματος και περιέγραψε την ζωή του Κώστα Χατζόπουλου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ακόμα μίλησε για την Βαλτινή καταγωγή του από το Χαλκιόπουλο του Ορεινού Βάλτου, χωριό που έδωσε αξιόλογους αγωνιστές της επανάστασης αλλά και του πνεύματος. Χατζόπουλος, Δροσίνης αλλά και ο σύγχρονος συγγραφέας, ένας από τους καλύτερους της Ελλάδας που έχομε, ο Ανδρέας Μήτσου. (του οποίου μεταφέρει τους χαιρετισμούς του για την εκδήλωση).
Η κυρία Ελένη Ζαμπάρα – Τζωρτζοπούλου απάγγειλε τρία ποιήματα του Χατζόπουλου. Από την συλλογή «Απλοί τρόποι» το «Ασ’ τη βάρκα» και το «Κλεισμένος». Και από την συλλογή «Βραδινοί θρύλοι» το Βράδυ».
Ο κ. Ηλίας Καφάογλου συγγραφέας που εργάστηκε για την σύνθεση του Λευκώματος την έρευνα και την επιλογή κειμένων ευχαρίστησε όλους τους παρόντες αλλά και όσους αν και θα επιθυμούσαν να παραβρίσκονται δεν το κατάφεραν λόγω του καύσωνα της ημέρας. Μίλησε για τον λογοτέχνη Χατζόπουλο και είπε ότι τα βιβλία του είναι κόσμημα στις καλύτερες βιβλιοθήκες. Διαβάζεται πολύ, ειδικά μετά την μεταπολίτευση τα διαβάζουν οι νεότερες γενιές. Τα γραφτά του διαμορφώνουν συνειδήσεις και ταυτότητα. Εδώ δεν έχομε να κάνομε με μια απλή επέτειο. Το έργο του τυγχάνει αποδοχής από το σύνολο του λογοτεχνικού κόσμου και συμφώνησε με την ιδέα της κυρίας Παπαθανασίου ότι πρέπει να γίνει παρουσίαση του Λευκώματος στην Αθήνα το φθινόπωρο.
Κλείνοντας τη εκδήλωση η κυρία Ελένη Ζαμπάρα-Τζωρτζοπούλου διάβασε το διήγημα του λογοτέχνη «Η αδερφή». Το ακροατήριο συγκινημένο χειροκρότησε την αφηγήτρια όπως και τους προηγούμενους ομιλητές. Όλοι τους μετέφεραν άγνωστα στοιχεία για την σταδιοδρομία του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου που αγωνιζόμενος για τις ιδέες του συνέβαλε τόσο πολύ στην πνευματική ανάταση της Ελλάδας.
Συγχαρητήρια σε όλους που ο καθένας από την θέση του συνέβαλαν στην όμορφη παρουσίαση/εκδήλωση.
Το λεύκωμα που εκδόθηκε από τον Δήμο Αγρινίου με την συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Κωσταντίνου Χατζόπουλου, δεν είναι απλώς ένα βιβλίο. Πέρα από τα ανέκδοτα μέχρι τώρα στοιχεία που περιέχει και που το καθιστούν πολύτιμο ερευνητικό ντοκουμέντο, είναι μία σπάνια συλλεκτική έκδοση.
Απόστολος Κων. Καρακώστας
Δείτε φωτογραφίες: