Τον Μάιο μετατίθεται το χρονικό ορόσημο χαλάρωσης των περιορισμών, με την πανδημία να επιμένει και στην Ελλάδα, όπως στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, μολύνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Το Πάσχα, ενώ δεν θα είναι κλειστά τα καταστήματα και δεν θα απαγορεύονται οι μετακινήσεις, δηλαδή θα είναι «ελεύθερο» σε σχέση με τις δύο προηγούμενες χρονιές, η πανδημία θα… θυμίζει ότι είναι παρούσα μέσω των πιστοποιητικών εμβολιασμού, της μάσκας, των τεστ. Η «Ομικρον 2» διαφεύγει λίγο περισσότερο συγκριτικά με τις άλλες μεταλλάξεις από την προστασία των εμβολίων, έχοντας αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, δεν είναι η στιγμή για άρση των μετακινήσεων και το Πάσχα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί.
«Από τον Μάιο θα δούμε πώς θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναλόγως θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις. Κάποια μέτρα μπορεί σταδιακά να αρθούν. Για παράδειγμα, το πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορεί να μην έχει πλέον πολύ νόημα με την έννοια ότι η “Ομικρον 2” μολύνει και τους εμβολιασμένους σε μεγάλο βαθμό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι η υποπαραλλαγή που ευθύνεται για την έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα «ξεγλιστρά» ακόμη λίγο πιο πολύ από την προστασία των εμβολίων. Σημειώνεται, όμως, ότι ο εμβολιασμός παραμένει το μοναδικό «όπλο» έναντι σοβαρής νόσου και θανάτου.
Οπως σημειώνει ο κ. Τζανάκης, η «Ομικρον 2» βρίσκεται στο 60%-80% των περιστατικών για τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, δε, σχεδόν κυριαρχεί και ανευρίσκεται στο 80% των δειγμάτων. Εχει φανεί από μελέτες ότι η «Ομικρον 2» είναι κατά 30% πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της παραλλαγής «Ομικρον». Με το υψηλό εμβολιαστικό ποσοστό, όμως, οι σκληροί δείκτες δεν ακολουθούν το… ύψος των κρουσμάτων. «Θα έχουμε μια ανοδική πορεία, που όμως θα είναι χαμηλή, όπως δείχνουν και τα μοντέλα. Θα αυξηθούν και οι σκληροί δείκτες, αλλά ελπίζουμε σε ήπια αύξηση. Υπάρχει μια ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσο, που είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού, οπότε δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο», αναφέρει.