Έξι τεράστιες φαρμακαποθήκες σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Πάτρα και Τρίκαλα, 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης -εκ των οποίων οι επτά έχουν ήδη παραληφθεί-, 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, μεταγωγικά αεροσκάφη C-130, «εθελοντική επίταξη» των ειδικών οχημάτων μεταφοράς φαρμάκων που διαθέτουν οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, μαζί με όλα τα μέσα που διαθέτει η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα για τη διανομή των εμβολίων.
Αυτό είναι το ένα τμήμα της ελληνικής επιχείρησης «Πανάκεια» για να φτάσουν σε κάθε πολίτη τα εμβόλια για τον κορωνοϊό από τις αρχές του Ιανουαρίου – ευθύς αμέσως μετά την έγκρισή τους από τoν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Το δεύτερο τμήμα της επιχείρησης του εμβολιασμού θα εξελιχθεί ψηφιακά, ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν άμεσα και να βρεθούν τη σωστή ώρα στο εμβολιαστικό κέντρο όπου θα τους περιμένει το εμβόλιό τους. Το σχέδιο από την παραλαβή των εμβολίων έως να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα είναι πολύπλευρο και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία υπουργείων, φορέων και μιας αλυσίδας υπηρεσιών και ανθρώπων ώστε να επιτευχθεί ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 60%-70% του ελληνικού πληθυσμού έως το τέλος του Ιουνίου. Ο προγραμματισμός προβλέπει να εμβολιάζονται περίπου 2.117.000 άνθρωποι κάθε μήνα.
Ο σχεδιασμός στο υπουργείο Υγείας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και πλέον μπαίνουν τα τελευταία μεν, κρίσιμα δε κομμάτια στο απαιτητικό παζλ. «Τα πρώτα 250.000 εμβόλια που θα παραληφθούν θα διοχετευτούν στο υγειονομικό προσωπικό σε όλη τη χώρα», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, τον συντονισμό και την εκτέλεση της γιγαντιαίας επιχείρησης προμήθειας, παραλαβής και διανομής στους τελικούς αποδέκτες του εμβολίου για την COVID-19.
Τα εμβόλια που θα φτάνουν στην Ελλάδα θα κατανέμονται και θα φυλάσσονται σε έξι χώρους: στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Πάτρα και τα Τρίκαλα.
Οι χώροι αυτοί είναι υφιστάμενες μεγάλες φαρμακαποθήκες που έχουν την υποδομή για την αποθήκευση φαρμάκων και θα ενισχυθούν με τους 14 ψύκτες βαθείας κατάψυξης που είναι αναγκαίοι για τη φύλαξη εμβολίων όπως της Pfizer. Οι επτά από αυτούς τους ψύκτες έχουν ήδη παραληφθεί – η χώρα μας μάλιστα είναι από τις πρώτες που τους παρέλαβαν, ενώ οι υπόλοιποι θα φτάσουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται. Οι έξι φαρμακαποθήκες σε όλη τη χώρα υπηρετούν την ανάγκη να μειωθούν οι αποστάσεις και οι χρόνοι μέχρι τα τελικά σημεία της διανομής στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα εκτός Κυριακής, με τους εργαζομένους να χωρίζονται σε δύο βάρδιες.
Ωστόσο, μέχρι να φτάσουν τα εμβόλια στις έξι μεγάλες φαρμακαποθήκες και από εκεί σε κάθε ένα από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα παρεμβάλλεται η εφοδιαστική αλυσίδα, που αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση ώστε όλα τα εξελιχθούν ομαλά και στις πρώτες κιόλας μέρες του Ιανουαρίου να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. Ηδη, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες διευκολύνουν το εγχείρημα της διανομής προς τα εμβολιαστικά κέντρα με τα μέσα και τα οχήματά τους που έχουν τις προδιαγραφές μεταφοράς φαρμάκων.
Παράλληλα με τον μηχανισμό του υπουργείου Υγείας, όμως, ένας αντίστοιχος και κρίσιμος σχεδιασμός γίνεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται ότι έφτασε η σειρά τους για να εμβολιαστούν. Μετά την κατηγοριοποίηση των ευπαθών ομάδων θα γίνει μέσω των ΑΜΚΑ η κατάταξη προτεραιότητας των πολιτών που θα ενημερωθούν για τον χρόνο εμβολιασμού τους μέσα από τρία κανάλια: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα emvolio.gov.gr που θα είναι διαθέσιμη σε λίγες ημέρες στο gov.gr και μέσω call center. Κανένα εμβόλιο δεν θα γίνεται χωρίς ραντεβού, πράγμα που διευκολύνει σημαντικά τον προγραμματισμό διανομής εμβολίων όπως αυτό της Pfizer που έχει χρόνο ζωής πέντε ημερών. Επίσης ο πολίτης δεν θα επιλέγει το εμβόλιο συγκεκριμένης εταιρείας, αφού το Δημόσιο τα αντιμετωπίζει ως ένα – όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα, π.χ. της γρίπης.
Πηγή: thebest.gr