Στην απόφαση να ενισχυθούν ακόμα περισσότεροι οι Περιφέρειες και τα Επιχειρησιακά τους Προγράμματα με το 1/3 του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και στην αξία που αποκτάει η καλή διαχείρισή του στην εποχή μετά την πανδημία, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, στην Πάτρα, ως προσκεκλημένος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην επίσημη έναρξη της διαβούλευσης για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
«Κάθε καινούργιο πρόγραμμα είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο» είπε ο κ. Τσακίρης και ζήτησε «να προσδιοριστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας, όπου η Περιφέρεια είναι πιο δυνατή. Θέλουμε να δούμε δράσεις και προγράμματα που θα έχουν την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Τσακίρης, παρατήρησε ότι η περιοχή έχει σημειώσει βήματα προόδου σε σχέση με το παρελθόν και σχολίασε: «Πιστεύω η δυναμική αυτής της περιοχής, αυτή η φρεσκάδα που φέρνει σε όλη την Ελλάδα, να μας βοηθήσει τα επόμενα επτά χρόνια της προγραμματικής περιόδου να είναι γόνιμα και προσοδοφόρα».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, παρουσία λίγων ατόμων (λόγω των μέτρων προφύλαξης της δημοσίας υγείας) στον χώρο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, ενώ διαδικτυακά συμμετείχε σε αυτή το σύνολο των αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Δυτικής Ελλάδας.
«Σήμερα κλείνουμε το βιβλίο του χθες και ανοίγουμε το νέο βιβλίο του αύριο». Με αυτό τον τρόπο σηματοδότησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, το σημείο καμπής που αποτελεί για τη Δυτική Ελλάδα το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027.
Ο Περιφερειάρχης, σημειώνοντας τις διαφοροποιήσεις του νέου ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και την πολυετή ανάγκη για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη που έχει η Δυτική Ελλάδα, υπογράμμισε την πρόθεση της Περιφέρειας για ένα ΕΣΠΑ που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν θα προσφέρει «επανεκκίνηση», αλλά «αναγέννηση».
«Ανοίγουμε ένα νέο βιβλίο και ξεκινάμε να το γράφουμε από την αρχή. Ο παλιός τόμος κλείνει και μπαίνει στο ράφι. Ο νέος τόμος, της Δυτικής Ελλάδας που δεν συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από την πρωτιά και την πρωτοπορία, αρχίζει να γράφεται» τόνισε, καλώντας το σύνολο των φορέων, αλλά και των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχουν στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα γίνει με κάθε διαθέσιμο τρόπο, ακόμα και μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου όλοι μπορούν να καταθέτουν απόψεις, προτάσεις και παρατηρήσεις.
Εξηγώντας τα αίτια της μεγάλης αλλαγής που επιβάλλεται να επιφέρει στο οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό προφίλ της περιοχής το νέο ΕΣΠΑ, ο κ. Φαρμάκης είπε ότι αυτό επιβάλλουν, η εμπειρία των λαθών του χθες, η ίδια η αρχιτεκτονική της νέας Προγραμματικής Περιόδου, οι ανάγκες που θα προκύψουν μετά από την πανδημία, αλλά και η αποφασιστικότητα της Περιφερειακής Αρχής να μετατρέψει τη Δυτική Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια ευημερίας και ανάπτυξης, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Περιγράφοντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις της νέας Προγραμματικής Περιόδου, αναφέρθηκε στα εξής:
• Την παραγωγική διαφοροποίηση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό και τη σύνδεση της παραγωγής με τη γνώση και την καινοτομία,
• Την επιτάχυνση της «πράσινης» μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς απέναντι στην κλιματική αλλαγή
• Την προώθηση και διασύνδεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη χώρα, μέσα από την ανάπτυξη μεταφορικών υποδομών και δικτύων ώστε η Δυτική Ελλάδα να εξελιχθεί σε κόμβο για τις εγχώριες και διεθνείς μεταφορές
• Την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής, την περαιτέρω στήριξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης και τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας, μετά την πανδημία.
• Τις νέες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επεμβάσεις, στις οποίες δίνει βαρύτητα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως είπε ο κ. Φαρμάκης, οι πόροι που θα διατεθούν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Ελλάδας για τη νέα Προγραμματική Περίοδο φτάνουν στο ύψος των 600 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στη χώρα μετά την Αττική, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Οι πόροι που θα διατεθούν το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντικοί. Λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης, πολύ περισσότεροι από αυτούς που είχαμε μέχρι σήμερα. Όμως, δεν πρέπει να κοιτάζουμε μόνο την ποσότητα των πόρων. Το μεγάλο μας στοίχημα αυτή τη φορά θα είναι η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Στην εποχή που ανοίγουμε σήμερα, δεν θα αρκεί να λέμε πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Αλλά πόσα παραπάνω ευρώ θα αποφέρει στον τόπο μας και σε κάθε πολίτη του, κάθε ευρώ που θα διατίθεται για έργα και δράσεις» τόνισε, αναφέροντας μία ακόμα σημαντική αλλαγή στην φιλοσοφία διαχείρισης των πόρων: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέτει στο κέντρο της πολιτικής της τον οικονομικό και κοινωνικό πολλαπλασιαστή των χρηματοδοτικών εργαλείων. Όσο μεγαλύτερος αυτός ο πολλαπλασιαστής, τόσο μεγαλύτερος και ο δείκτης ανάπτυξης που θα πετύχουμε», ανέφερε.
Ο Περιφερειάρχης κάλεσε το σύνολο των φορέων και των πολιτών να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ. «Δεν θέλουμε μία τύποις, αλλά μία ουσιαστική και βαθιά δημοκρατική διαβούλευση. Μία μεγάλη συζήτηση στην οποία θα μπορούν να μετέχουν και να ακουστούν όλοι και στην οποία θα γίνει κοινωνός η πραγματική κοινωνία. Άλλωστε, όλοι την κοινωνία υπηρετούμε και στην κοινωνία απευθυνόμαστε. Πολλές φορές έχω πει ότι δεν αρκεί ένας ή λίγοι για την επιτυχία. Η πραγματική επιτυχία χρειάζεται πολλούς. Και ο τόπος μας, μας χρειάζεται όλους» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στους επιμέρους τομείς εξειδίκευσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος ο οποίος αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Όπως τόνισε τα περιφερειακά προγράμματα παραμένουν και στη νέα περίοδο 13, ενώ όλα ενισχύονται σημαντικά στη χρηματοδότησή τους, από 17% έως 85%.
Αποσαφήνισε ότι πλέον το 1/3 των συνολικών πόρων της περιόδου 2021-2027, δηλαδή ποσό 8,2 δις ευρώ κατανέμεται στις ελληνικές περιφέρειες σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιστρέψει το βαρύ αποτύπωμα της κρίσης και την ένταση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Στην Δυτική Ελλάδα θα κατευθυνθούν 600 εκατ. ευρώ, έναντι 445 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. «Έχουμε μπροστά μας ένα νέο ΕΣΠΑ, με αυξημένους πόρους, συνολικά 26,7 εκατ ευρώ» τόνισε ο Γ.Γ Επενδύσεων και πρόσθεσε: «Θέλουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο, να τρέξουμε γρήγορα με όρους δυναμικής. Να προσανατολιστούμε σε μια νέα γενιά ώριμων έργων προς υλοποίηση. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα εξειδικεύσουμε τις ανάγκες του καθενός ώστε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα φιλόδοξο που θα κάνει την πραγματική διαφορά».
Τα logistics, η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι μεταξύ των κλάδων που θα ενταχθούν, όμως και άλλοι τομείς θα έχουν αυξημένες ευκαιρίες χρηματοδότησης, όπως η αγροδιατροφή και ο τουρισμός, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σκάλκος.
Από την πλευρά της η Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας Άλκηστις Σταθοπούλου αναφέρθηκε στα στάδια της δημόσιας διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τον σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος, την στόχευση των προγραμμάτων, αλλά και την κατεύθυνση των χρηματοδοτικών πόρων. Κλείνοντας την ομιλία της η κ. Σταθοπούλου απεύθυνε ανοικτό κάλεσμα στο σύνολο των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να συμμετέχουν με την ηλεκτρονική κατάθεση προτάσεων, στην πλατφόρμα http://pde.espa2127.gr, τονίζοντας ότι μόνο μέσα από την ευρεία συμμετοχή και τον διάλογο θα αναδειχθούν οι πραγματικές ανάγκες, ώστε θα διαμορφωθεί ένα ουσιαστικό Επιχειρησιακό Σχέδιο. Στην ίδια πλατφόρμα όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλωθούν ως ομιλητές εν όψει στη διαδικτυακή διαδικασία διαβούλευσης η οποία θα διενεργηθεί τη Παρασκευή 23 Απριλίου 2021 και ώρα 09.30 το πρωί.