Αύριο Τετάρτη 2 Μαρτίου συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, και μεταξύ άλλων θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για την άρσης της υποχρεωτικότητας της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους μετά από την Καθαρά Δευτέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει κάθε Τετάρτη -και κάθε Πέμπτη ανακοινώνονται μέτρα-, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μην ισχύει πια η υποχρεωτική μάσκα σε ανοιχτούς χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι το αυτή τη στιγμή η χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους είναι υποχρεωτική. Κάτι τέτοιο πρόκειται να αλλάξει, καθώς η επιτροπή κλείνει στο να εισηγηθεί την άρση της μάσκας από την Καθαρά Δευτέρα και μετά.
Ποια μέτρα εξετάζεται να καταργηθούν για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους
Στον προγραμματισμό της κυβέρνησης και των ειδικών σχετικά με τα μέτρα για τον κορωνοϊό, αναφέρθηκε πριν λίγες μέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων στους μη εμβολιασμένους. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα για τους εμβολιασμένους θα έχουν αρθεί».
Ο υπουργός τόνισε ότι «η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους και οι αποστάσεις είναι ήπια μέτρα και δεν επηρεάζουν την κανονικότητα».
Παράλληλα διευκρίνισε ότι «για τους μη εμβολιασμένους ακόμα δεν υπάρχει συζήτηση για άρση μέτρων». «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για άρση περιορισμών μόνο στους εμβολιασμένους. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί έκαναν μια επιλογή που αποτελεί κίνδυνο για τους ίδιους και την κοινωνία».
«Η αίσθηση που υπάρχει και το έχω πει είναι πως για το επόμενο 6μηνο φαίνεται ότι στην Ευρώπη θα είναι μία καλύτερη κατάσταση πολύ κοντά στην πραγματικότητα, ωστόσο υπάρχει μία προετοιμασία από όλα τα κράτη σε περίπτωση που ο κορωνοϊός να επανέλθει το φθινόπωρο», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επαναλαμβάνοντας πως η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι κοντά.
Καραντίνα, test στα σχολεία και καταγραφή κρουσμάτων
Το αυξημένο testing στα σχολεία είναι ακόμη ένα μέτρο που εξετάζουν οι ειδικοί, όπως επίσης και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται με τον ημερήσιο έλεγχο και την καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ.
Το πιο πιθανό σενάριο, και σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσει η καταγραφή των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και να πάμε σε ένα νέο μοντέλο, όπου θα καταγράφονται μόνο όσοι εκδηλώνουν συμπτώματα. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη γρίπη. Δηλαδή θα καταγράφονται μόνο νοσηλείες και σοβαρά περιστατικά.
Αλλαγές εξετάζονται επίσης και στην απομόνωση, από 14 μέρες στην αρχή πήγε στις 10 μέρες και τώρα πήγε στις 5 μέρες. Με την μείωση του χρόνου της απομόνωσης είχαμε μια πρώτη αποκλιμάκωση στο θέμα αυτό και έτσι σταδιακά θα πάμε σε μια κανονικότητα.
Σε κάποιες χώρες μάλιστα υπάρχει η σκέψη να σταματήσουν και την καραντίνα και την απομόνωση. Να απομονώνεται, π.χ. μόνο αυτός που έχει συμπτώματα και λιγότερες μέρες.
Η κατάργηση της καραντίνας όσων έχουν προσβληθεί με κορωνοϊό ήδη εφαρμόζεται στη Βρετανία.
Emvolio.gov.gr: Ανοίγουν τα ραντεβού για το Novavax
Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για εμβολιασμό με το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax έναντι του κορωνοϊού, έχουν από σήμερα το απόγευμα –εκτός απροόπτου– όσοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η παρασκευάστρια εταιρεία επιβεβαίωσε ότι θα παραδώσει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου Nuvaxovid αύριο Τετάρτη, οπότε η πλατφόρμα emvolio.gov.gr θα ενεργοποιηθεί για να προγραμματιστούν ραντεβού για το συγκεκριμένο εμβόλιο από σήμερα το μεσημέρι.
Διευκρίνισε ότι το εν λόγω εμβόλιο θα χορηγείται μόνο για τον βασικό εμβολιασμό –όχι για αναμνηστική δόση– και σημείωσε ότι ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει το προσεχές Σάββατο 5 Μαρτίου 2022. Σημειώνεται ότι η χώρα μας θα παραλάβει εντός του μηνός συνολικά 474.000 δόσεις από το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Οπως έχει αναφέρει σε προηγούμενη ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο νέο εμβόλιο Nuvaxovid, έκδοση της πρωτεΐνης ακίδας που έχει παραχθεί στο εργαστήριο χορηγείται έτοιμη στον οργανισμό. Η τεχνολογία του εμβολίου είναι παλαιά και με αυτή έχουν παραχθεί γνωστά σε όλους εμβόλια, όπως της γρίπης, της ηπατίτιδας, του κοκκύτη και άλλα.
Χορηγείται σε σχήμα δύο δόσεων σε διάστημα 21 ημερών σε άτομα άνω των 18 ετών. Οι κλινικές μελέτες βάσει των οποίων έλαβε έγκριση για χορήγηση κατέδειξαν αποτελεσματικότητα κατά 90% και 89,7% για μείωση της μέτριας και της σοβαρής συμπτωματικής νόσου, αντιστοίχως.
Πηγή: dikaiologitika.gr