Δεν είναι απαραίτητο να σας πιάσουν να οδηγείτε μεθυσμένοι ένα αυτοκίνητο. Το πρόστιμο μπορεί να έρθει απλά αν στέκεστε τύφλα δίπλα στο αυτοκίνητό σας.
Όσο οι οδηγοί αδιαφορούν για τη νομοθεσία σχετικά με την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, τόσο οι νόμοι θα γίνονται ακόμα πιο αυστηροί.
Εκεί λοιπόν οι Αρχές, ενόψει και των εορτών, υπενθυμίζουν ότι υπάρχει νόμος που επιτρέπει στον αστυνομικό να επιβάλει πρόστιμο στον οδηγό που στέκεται μεθυσμένος δίπλα στο αυτοκίνητό του.
Για τους Βρετανούς δεν είναι απαραίτητο να πιαστείς στα πράσα οδηγώντας μεθυσμένος ένα αυτοκίνητο. Αρκεί να υπάρχει η υποψία ότι θα οδηγήσεις τύφλα το αυτοκίνητό σου, χωρίς καν να έχεις μπει μέσα.
Το πρόστιμο είναι αρκετά τσουχτερό, έως και 2.500 αγγλικές λίρες στις πιο ακραίες περιπτώσεις και με ενδεχόμενο τρίμηνης φυλάκισης.
Με βάση αυτή την παράγραφο του νόμου, αν ο οδηγός είναι μεθυσμένος δεν πρέπει καν να πλησιάσει το όχημά του, καθώς είναι ύποπτος ότι θα μπει και θα το οδηγήσει.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, όμως η Τροχαία έχει τρόπος να βρει αν κάποιος σκοπεύει να οδηγήσει μεθυσμένος.
Αν για παράδειγμα κάθεται μέσα στο αυτοκίνητο έχοντας το κλειδί στην ανάφλεξη, αν στέκεται δίπλα στο αυτοκίνητο χωρίς να αναζητά άλλο μεταφορικό μέσο, αν κάθεται μόνος σε οποιαδήποτε θέση μέσα στο αυτοκίνητο.
Το να υπάρχει ένας λόγος για οδήγηση, όπως η ανάγκη να είναι στη δουλειά ή να έχει κλείσει ραντεβού, που δείχνουν ότι υπάρχει σαφές κίνητρο στους οδηγούς να πιάνουν το τιμόνι παρά το ότι υπερβαίνουν το όριο του αλκοόλ, μπορεί να θεωρηθεί ως απόδειξη των προθέσεών τους.
Όλα αυτά μοιάζουν μακρινά και εκτός λογικής για χώρες όπως η δική μας. Όμως δείχνουν ξεκάθαρα ότι το θέμα του αλκοολισμού και της οδήγησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με μηδενική ανοχή.