Πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προκαλούν τα συσσωρευμένα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, που αντί να μειωθούν, αυξάνονται και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο!
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι… κάτι δεν πάει καλά στην επικοινωνία του οικονομικού επιτελείου με τους φορείς που χρωστούν σε ιδιώτες, καθώς ενώ τα κονδύλια βγαίνουν από τα κρατικά ταμεία, συνεχίζουν να καταγράφονται καθυστερήσεις στην πληρωμή.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του newmoney, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2022 το συσσωρευμένο απόθεμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 36% ή κατά 486 εκατ. ευρώ.
Αυξήθηκαν δηλαδή στα 1,786 δισ. ευρώ, από 1,301 δισ. ευρώ στις αρχές του έτους.
Η αύξηση προήλθε από τη συσσώρευση επιπλέον ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων σε όλους τους υποτομείς της Γενικής Κυβέρνησης (οι οποίοι λαμβάνουν τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό), με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να παρατηρείται στις οφειλές των νοσοκομείων.
Ειδικότερα:
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ανήλθαν στα 955 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 606 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους. Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2020, οι οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ήταν στα 344 εκατ. ευρώ, ήτοι μέσα σε 28 μήνες εκτοξεύθηκαν κατά 177%!
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ ανήλθαν στα 123 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 82 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανήλθαν στα 100 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 38 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθαν στα 437 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 431 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των λοιπών νομικών προσώπων ανήλθαν στα 171 εκατ. ευρώ στο τέλος Μαΐου 2022, από 153 εκατ. ευρώ στις αρχές του έτους.
Το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι διπλό, καθώς δεν στερείται μόνο η αγορά και τα νοικοκυριά το «ζεστό» χρήμα που δικαιούνται, αλλά συν τοις άλλοις δημιουργείται και θέμα με τους Θεσμούς.
Οι δανειστές έχουν διαμηνύσει ότι για να λάβουμε την τελευταία δόση πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εξόφλησης των εκκρεμών χρεών και να μην δημιουργούνται νέα.