Το κτήμα Λεσινίου πνίγηκε πριν βρέξει και η καταστροφή σε καλλιέργειες, αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες στον μισό, τουλάχιστον, κάμπο του Λεσινίου.
Από τα 45.000 στρέμματα, τα 20.000 έχουν μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη. Τα τριφύλλια, τα κηπευτικά και γενικά οι αροτρώδεις καλλιέργειες έχουν χαθεί κάτω από τα νερά. Οι δενδροκαλλιέργειες είναι επίσης πλημμυρισμένες. Το χειρότερο όμως είναι ότι τα νερά έχουν μπει μέσα σε στάβλους και αποθήκες. Αρκετοί κτηνοτρόφοι πρόλαβαν να μεταφέρουν τα πρόβατά τους σε σημεία κάπως πιο ασφαλή, όμως κάποιοι άλλοι βρήκαν πνιγμένα ζώα. Μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών βράχηκαν και πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν.
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον χείμαρρο Γερομπόρο που ξεκινάει από τα χωριά του Ξηρομέρου και φθάνει μέχρι το Βαλτί όπου εκβάλει στην θάλασσα. Τον περασμένο Ιούνιο η Περιφέρεια καθάρισε τον χείμαρρο σε όλο του μήκος του, που είναι περίπου 25 χιλιόμετρα, εκτός από τα 3-4 τελευταία χιλιόμετρα προς τις εκβολές, διότι αυτά θεωρητικά ανήκουν στην ευθύνη του ΤΟΕΒ Λεσινίου. Έτσι όταν άρχισε η δυνατή βροχόπτωση στην περιοχή των Φυτειών Ξηρομέρου, τα νερά έφθασαν με ταχύτητα στο Λεσίνι καθώς δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στον δρόμο τους. Όταν συνάντησαν το ακαθάριστο σημείο, το οποίο έφραξε περισσότερο από την μεταφορά και των φερτών υλικών, εκτονώθηκε μέσα στον κάμπο. Έτσι οι αγρότες χθες το πρωί βρήκαν τις περιουσίες τους πνιγμένες, χωρίς να έχει ξεκινήσει ακόμα η βροχή στην περιοχή.
Ο ΤΟΕΒ Λεσινίου με τα ελάχιστα μέσα που διαθέτει προσπαθεί να φτιάξει αναχώματα σε κάποια επικίνδυνα σημεία, ώστε να εμποδίσει την είσοδο του νερού στον κάμπο. Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο αφού η ορμή του νερού είναι ασυγκράτητη και ο οργανισμός δεν διαθέτει τα κατάλληλα μηχανήματα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι πλέον απελπισμένοι εκλιπαρώντας την Πολιτεία να τους βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχεδόν κανένας στάβλος στεγνός.
Ακόμα και αν αποτραβηχτούν τα νερά, ήδη έχουν προκαλέσει καταστροφές στις καλλιέργειες αλλά και στα χωράφια που χρησιμοποιούνταν για την βόσκηση των ζώων. Έτσι δεν θα έχουν τροφή για τα ζώα αφού από την μια καταστρέφεται η χλόη και από την άλλη ήδη έχουν καταστραφεί οι αποθηκευμένες ζωοτροφές.
Και όλα αυτά συμβαίνουν όχι μόνο επειδή η ποσότητα και η ορμή του νερού από τον χείμαρρο Γερομπόρο ήταν μεγάλη, αλλά και γιατί τα αντλιοστάσια αποστράγγισης είναι πεπαλαιωμένα και δεν αποστραγγίζουν επαρκώς τον κάμπο. Πρόκειται για αντλιοστάσια που κατασκευάστηκαν το 1953 και από τότε δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση συντήρησής τους. Εκτός από τον σχεδόν κατεστραμμένο μηχανολογικό εξοπλισμό και το κτίριο που στεγάζει τις αντλίες είναι ετοιμόρροπο και είναι θέμα χρόνου να γκρεμιστεί.
Φαίνεται ότι στην περίπτωση του Λεσινίου, η Πολιτεία είναι απούσα και έχει αφήσει τον πρωτογενή τομέα και τους ανθρώπους που παλεύουν μέρα –νύχτα με τα στοιχεία της φύσης στο έλεος του Θεού. Από χθες το πρωί που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα προβλήματα κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να τους επισκεφθεί. Δήμος, Περιφέρεια και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης παντελώς απόντες, την ίδια ώρα μάλιστα που ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι Μεσολογγίτης, όπως επίσης και οι περισσότεροι στενοί συνεργάτες του. Είναι τουλάχιστον ασέβεια προς τους ανθρώπους του μόχθου να μην έχουν δεχθεί ακόμα ούτε καν μια κουβέντα παρηγοριάς από τους αρμοδίους.
Δείτε το βίντεο:
Πηγή: aixmi-news.gr