Στα δικαστήρια καταλήγει σε αρκετές χώρες της Ευρώπης η μάχη των κολοσσών της καπνοβιομηχανίας με αφορμή τις πατέντες για τα νέα προϊόντα καπνού, όπως το IQOS που αυτή την στιγμή πρωταγωνιστεί στις περισσότερες αγορές.
Η μάχη ανάμεσα στις δυο μεγάλες καπνοβιομηχανίες, British American Tobacco (BAT) και Philip Morris International (PMI) ξεκίνησε από το 2020 όταν η πρώτη αποφάσισε να στραφεί δικαστικώς κατά της δεύτερης με την κατηγορία ότι αντέγραψε πατέντες που αφορούν τα προϊόντα θέρμανσης καπνού. Η διαμάχη των μεγάλων εταιριών παραμένει σε εξέλιξη ενώ μέχρι στιγμής όλα τα ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές που έχουν κατατεθεί, έχουν απορριφθεί.
Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, τα τελευταία χρόνια , ευτυχώς οι μεγάλες καμπάνιες και εθνικές εκστρατείες κατά των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος έχουν αποδώσει σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα οι εταιρίες καπνικών προιόντων να στρέφουν τα κεφάλαιά τους σε έρευνες για εξελιγμένα τεχνολογικά προιόντα με σκοπό τον τερματισμό της καύσης (τσιγάρο – κάπνισμα) και την στροφή σε προιόντα για την θέρμανση του καπνού.
Μάχη γιγάντων
Mε τις εταιρίες να επενδύουν και σε επιστημονικές έρευνες για τις επιπτώσεις στην υγεία των νέων αυτών προιόντων, τόσο η PMI όσο και η BAT έχουν λανσάρει τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς αγορές συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία δεν περιλαμβάνουν τη διαδικασία της καύσης και εμφανίζουν προφίλ μειωμένου κινδύνου.
Οπως δείχνουν οι κινήσεις στη μάχη αυτή, η BAT κινείται στρατηγικά και καταθέτει ταυτόχρονα αγωγές σε πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες όπου έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα αυτά έχουν απορριφθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.
Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η BAT έχασε τη δικαστική διαμάχη για τα δικαιώματα πατεντών ευρεσιτεχνίας, μετά την απόρριψη από το UK High Court της αγωγής που είχε καταθέσει.Το δικαστήριο με μία απόφαση σταθμό ανακάλεσε τα σχετικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας της British American Tobacco και σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών κύκλων η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ως σημαντικό νομικό πλεονέκτημα υπέρ της PMI και στις άλλες χώρες όπου θα εκδικαστεί η αγωγή της ΒΑΤ.
Ρουμανία
Το ίδιο έγινε και στη Ρουμανία όπου απορρίφθηκε το αίτημα ασφαλιστικών μέτρων της ΒΑΤ για διακοπή της πώλησης του IQOS και των θερμαινόμενων ράβδων καπνού Αντίστοιχα αιτήματα απορρίφθηκαν και σε Τσεχία, Βουλγαρία και Πολωνία.
ΗΠΑ
Στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από πολυετή έλεγχο των επιστημονικών δεδομένων που είχε καταθέσει η καπνοβιομηχανία PMI στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) δόθηκε η μοναδική άδεια κυκλοφορίας στην πατέντα του iqos Για την διαμάχη αυτη η PMI έχει τοποθετηθεί με ανακοίνωσή της σύμφωνα με την οποία
«Η κίνηση της ΒΑΤ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας στρατηγικής της που αποσκοπεί στην υπονόμευση της κατηγορίας των θερμαινόμενων προϊόντων καπνού, στη οποία η BAT υστερεί σημαντικά εμπορικά ενώ, παράλληλα, προστατεύει την βασική της δραστηριότητα, αυτή των τσιγάρων.”
Ελλάδα
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα προιόντα και των δύο εταιριών IQOS και GLO, με το IQOS να αποτελεί το πρώτο προϊόν που κυλοοφόρησε από το 2016 και δύο χρόνια αργότερα μπήκε στην αγορά και το GLO της BAT. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το μερίδιο των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS στην Αττική είναι στο 17,7%, μία ποσοσταία μονάδα πάνω από το Marlboro – της πρώτης μάρκας καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα, την οποία επίσης εμπορεύεται η PMI ενώ, αντίστοιχα, το μερίδιο των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το GLO στην Αττική υπολογίζεται στο 0,3%.
Στον ελληνικό χώρο η Παπαστράτος, θυγατρική της PMI ολοκλήρωσε εντός του 2018 μια μεγάλη επένδυση ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS και πιά το 80% της παραγωγής της γίνεται για το νέο καπνικό προίόν με μεγάλο εξαγωγικό χαρακτήρα. Ηδη έχουν δημιουργηθεί και 400 νέες θέσεις εργασίας. Από την πλευρά της η BAT προχώρησε σε ανακοινώσεις νέου επενδυτικού πλάνου ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα με μπροστάρη το τελευταίο μοντέλο προϊόντος θέρμανσης καπνού που θα αποφέρει και 200 νέες θέσεις εργασίας.