Το σεξιστικό σποτ αποσύρθηκε. Η νοοτροπία και τα μυαλά που το θεώρησαν «κουλ» να παίξει σε εθνική εμβέλεια, όμως, πότε;
Ένα σποτ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ήταν αρκετό για να μας φέρει ξανά σε αυτό το σημείο που χρειάζεται να λέμε πράγματα αυτονόητα. Ένα βίντεο στα πλαίσια της ενημέρωσης για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού, που το μήνυμά του αντί να «ενώσει» το κοινό, έχει εκ προοιμίου θέσει τη διαχωριστική γραμμή μόνο του: ο «σοφός» άνδρας (τον υποδυόταν ο Χρήστος Λούλης) εξηγεί στην – όπως υπονοείται, όχι και τόσο «σοφή» – σύντροφό του γιατί δεν πρέπει να πάνε στην πλατεία. Και, κάπως, έτσι, η υποφαινόμενη αισθάνεται ήδη μπουχτισμένη στην τοποθεσία Youtube.
Η ιστορία, λίγο έως πολύ, γνωστή. Ένα ζευγάρι επικοινωνεί στο τηλέφωνο για να κανονίσει αν θα βρεθεί το βράδυ. Η σύντροφος τού προτείνει «μ’ αυτή τη γλυκιά φωνή που συνήθως τον κάνει ό,τι θέλει» να πάνε στην πλατεία αλλά εκείνος – ο πιο προνοητικός και συνεπής της υπόθεσης – αναγκάζεται να της εξηγήσει τα «αυτονόητα», ότι δηλαδή πρέπει να αποφύγουν τον συνωστισμό κλπ. Πόση αναπαραγωγή στερεοτύπων χορτάσαμε σε μόλις ένα λεπτό;
Πέρα από την έγκαιρη απόσυρση του σποτ από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τελικά, μόλις μία ημέρα μετά την προβολή του, το επίσης καλό στην υπόθεση είναι ότι οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν μετά τα αντανακλαστικά που επέδειξαν πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας λόγο για σεξισμό. Ενδεικτικό της δυσαρέσκειας είναι πως τα «dislikes» στο Youtube της Πολιτικής Προστασίας στο εν λόγω βίντεο ήταν πολλαπλάσια των «likes». Εδώ, όμως, το ζητούμενο δεν είναι η αυταπόδεικτη δύναμη που έχουν τα social media σήμερα.
Το θέμα είναι πως διανύουμε αισίως τον 5ο μήνα του 2020 κι ακόμη αντιμετωπιζόμαστε από επίσημους φορείς, από το κράτος το ίδιο, ως εκείνες που με τη γλυκιά τους φωνή κάνουν τους άντρες ό,τι θέλουν. Που το νιονιό τους δεν κόβει όσο των συντρόφων τους. Που χρειάζονται έναν άντρα δίπλα τους για να τους υποδεικνύει το σωστό και φρόνιμο.
Πηγή : ethnos.gr