Πρόσφατα παρουσιάστηκε μια προσπάθεια που γίνεται σε ένα ερευνητικό κέντρο της Αιτωλοακαρνανίας για την δημιουργία του ελληνικού μοριακού τεστ για τον κορωνοϊό.
Ο Δημήτρης Ποντίκας, ιδρυτής και ερευνητής του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας MENIDIMEDICA, έχει αναπτύξει μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, με υψηλή ακρίβεια. Εδώ και 9 μήνες επιχειρεί να το βγάλει στην παραγωγή, αλλά η γνωστή μάστιγα της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας είναι πάντα εδώ…
Ο κ.Ποντίκας μιλά στο Militaire.gr για την προσπάθεια του αλλά και για το τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το θέμα της πανδημίας στην Ελλάδα.
• Κύριε Ποντίκα πρώτα απ΄ όλα θα μας εξηγήσετε τι είναι το μοριακό τεστ το οποίο έχετε αναπτύξει;
Η rt-lamp μέθοδος είναι μια τεχνική που στον κόσμο της επιστήμης είναι γνωστή ως η 2η γενιά μοριακής τεχνολογίας και ενισχύει το νουκλεικό οξύ σε ένα στάδιο για τον πολλαπλασιασμό ειδικών αλληλουχιών του RNA. Στις παραγωγούς εταιρείες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του MenidiMedica, χρησιμοποιείται για τη διάγνωση μολυσματικών ασθενειών που προκαλούνται από ιους RNA. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με 4 εώς 6 εκκινητές, αλλά όσους περισσότερους εκκινητές έχεις, τόσο πιο σίγουρο αποτέλεσμα βγάζεις
•Πως ακριβώς λειτουργεί ;
Συνδυάζει LAMP DNA ανίχνευση με αντίστροφη μεταγραφάση, δημιουργώντας το λεγόμενο cDNA από το αρχικό RNA πριν προχωρήσει η αντίδραση. Η μέθοδος δεν απαιτεί την ύπαρξη κυκλοποιητή, το μηχάνημα για το οποίο ακούτε όλοι με τους περίφημους κύκλους Ct στους οποίους για άλλους το σωστό αποτέλεσμα είναι μέχρι τον 30ο κύκλο, για άλλους ο 35ος και για άλλους ο 40ος κύκλος. Αυτό το πρόβλημα με τους κύκλους στην rtPCR έγκείται στο ποιούς εκκινητές έχει σχεδιάσει ο κάθε παραγωγός για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο του. Η μέθοδος RT-LAMP εκτελείται σε σταθερή θερμοκρασία από 65 C εως 75 C ανάλογα με το είδος των αντιδραστηρίων πρόσμιξης που χρησιμοποιούμε. Έτσι μπορούμε να αποφύγουμε πολλά επιμέρους στάδια του πρωτοκόλλου εφαρμογής με rtPCR και να έχουμε ασφαλές αποτέλεσμα σε γρηγορότερο χρόνο.
•Που μπορεί να βρει εφαρμογές η μέθοδος αυτή;
Επειδή η μέθοδος RT-LAMP χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της παρουσίας συγκεκριμένων RNA δειγμάτων ιών και συγκεκριμένες αλληλουχίες του ιού, πάντα συμβουλευόμενοι τη βάση δεδομένων αναφοράς γονιδιώματος που είναι δημοσίως προσβάσιμα, η μέθοδος αυτή μπορεί να βρει εφαρμογή σε περιπτώσεις εκλεκτικής ανίχνευσης ιών μειώνοντας την πιθανότητα λάθους.
•Ποια ειναι τα πλεονεκτήματα και ποιά τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής;
Το βασικό πλεονέκτημα βρίσκεται στην απλότητα, έχουμε την διενέργεια της μεθόδου σε ένα βήμα, δηλαδή πραγματοποιείται πρόσμιξη του δείγματος με όλα τα αντιδραστήρια και τους 6 εκκινητές σε σταθερή θερμοκρασία σε έναν ξηρό επωαστήρα. Επίσης, ρίχνει το οικονομικό κόστος διενέργειας της μεθόδου σε σύγκριση με τη μέθοδο rtPCR. Επίσης, με τροποποίηση του ξηρού επωαστήρα, μπορούμε να έχουμε μαζικοποίηση ελέγχων με ασφαλές μοριακό τεστ σε ελάχιστο χρόνο που είναι από 8 λεπτά μέχρι 20 λεπτά. Με τη μέθοδο αυτή έχουμε υψηλή ειδικότητα και επιλεκτικότητα για τον υπό διερεύνηση ιό αφού τον καλύπτουμε με περισσότερα σταθερά μέρη. Σκεφτείτε να έχουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο που θέλουμε να τον κρατήσουμε από το χέρι μέσα σε ένα πλήθος κόσμου για να μη τον χάσουμε, άλλο να τον κρατήσουμε με ενα δάκτυλο από το χέρι και άλλο με όλο μας το χέρι σφικτά.
Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι στο ποιούς εκκινητές θα διαλέξεις για να συνθέσεις. Δηλαδή, θα πρέπει να συνθέσεις αυτές τις αλληλουχίες που θα είναι μοναδικοί για τον συγκεκριμένο ιο.
•ΘΑ εξηγήσετε με απλά λόγια για να καταλάβει ο κόσμος;
Σκεφτείτε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μια βάση δεδομένων, ας το πούμε τράπεζα ή εγκυκλοπαίδεια όπου υπάρχει το γοινιδίωμα, αλλιώς το κείμενο κάθε ιού ή μικροβίου ή του ανθρώπου. Αυτό το γονιδίωμα είναι ένα βιβλίο που ανάλογα την πολυπλοκότητα του εξεταζόμενου είδους, έχει και περισσότερες ή λιγότερες σελίδες. Ας πούμε πως ο SARS-CoV-2 έχει 20 σελίδες κείμενο, αυτές οι 20 σελίδες είναι σε πολλά σημεία και σε πολλές σελίδες όμοιες με άλλους ιούς. Όμως, κάποια σημεία και κάποιες σελίδες είναι μοναδικές για τον συγκεκριμένο ιό. Άρα, εμείς, ως παραγωγοί, οφείλουμε να εντοπίσουμε εκείνες τις προτάσεις στο κείμενο ή τις σελίδες που θα μας δώσουν τη δυνατότητα να εντοπίσουμε και να ταυτοποιήσουμε μόνο τον ιο αυτό στο τελικό αποτέλεσμα. Και φυσικά, να προβλέψουμε ότι αυτές οι προτάσεις ή σελίδες είναι σταθερές και δεν μεταλλάσονται. Εκεί έγκειται και το πρόβλημα με τους κύκλους Ct στη μέθοδο rtPCR όπου πολλοί παραγωγοί έχουν διαλέξει, χρησιμοποιώντας 2 εκκινητές, λάθος κομμάτια από τις σελίδες αυτές.
•Τι είναι ο εκκινητής;
Ο εκκινητής είναι οι ομόλογες προτάσεις ή λέξεις που συνθέτουμε ώστε να προχωρήσει ή αντίδραση. Για να γίνει αντιληπτό από τον κόσμο, αρσενικό και θηλυκό μεταξύ τους αλληλένδετα σε όποια σειρά θέλετε για να αποφύγουμε τυχόν παρεξηγήσεις.
•Ποια η γνώμη σας για τα εμβόλια;
Κοιτάξτε, κανείς δεν αμφισβητεί πως τα εμβόλια έχουν συμβάλλει στην πρόοδο της ανθρωπότητας και στην εξάλειψη πολλών παθήσεων. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, δε γνωρίζουν από επιστήμη. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας. Όμως, στην παρούσα φάση βρισκόμαστε μπροστά σε έκτακτες καταστάσεις και οι παραγωγοί εταιρείες των εμβολίων κάνουν έναν αγώνα δρόμου, πιεσμένες χρονικά από Κυβερνήσεις, από τις κοινωνίες, από τους επενδυτές για ουσιαστικό αποτέλεσμα. Πρέπει να παραδεχθούμε όλοι μας πως βρισκόμαστε σε πόλεμο, να καταλάβουμε τις ευθύνες μας και να μην πιέζουμε τα εργοστάσια για θαύματα διότι έτσι κάνουμε κακό σε όλους μας.
•Δηλαδή έχουμε λάθος αντίληψη των όσων βιώνουμε στην καθημερινότητα μας με τον κορονοϊο;
Έχουν γίνει λάθη, έχουν γίνει και πολλά σωστά βήματα. Μέσα στον πανικό και στο άγνωστο, είναι εύκολο να πάρεις λάθος αποφάσεις, σε όλους έχει συμβεί, σε κάθε έναν από εμάς και μπορεί να ανατρέξει στο μνημονικό του να ανασύρει μια παρόμοια ανάμνηση. Άρα, χρειάζεται μια ήρεμη προσέγγιση της κατάστασης. Άμα μπούμε σε στείρες αντιπαραθέσεις με παραθέσεις στοιχείων από τη μία πλευρά ή την άλλη, το μόνο που θα κάνουμε είναι να χάσουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο. Χρόνο που δεν έχουμε. Είναι δεδομένο ότι δεν έχουν γίνει σωστά, χρονικά πάντα, οι μελέτες για την αδειοδότηση των εμβολίων. Όμως, πρέπει να καταλάβει και η πλευρά των αρνητών του εμβολιασμού πως στο κομμάτι αυτό της εσπευσμένης μελέτης, ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που βρίσκονται υπό πίεση και οι κοινωνίες τους ζητούν ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Απαιτούνται όπλα για να πας στο μέτωπο. Αυτό κάνουν, δίνουν ένα όπλο, άσχετα αν είναι σωστό, τελειοποιημένο ή λάθος. Όμως, δίνουν κάτι. Αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε όλοι μας ως κοινωνίες. Είναι γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε ασφάλεια προϊόντος σε ευπαθείς ομάδες. Απαιτείται χρόνος! Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες και όχι αυτή η πίεση που νιώθουν οι επιστήμονες. Η πραγματική ζωή δεν είναι χολυγουντιανή ταινία που ξαφνικά πετάγεται ο ήρωας και δίνει αμέσως τη λύση. Πρέπει να ηρεμήσουν όλες οι πλευρές και να δουν με νηφαλιότητα την πραγματικότητα χωρίς πιέσεις αμφίπλευρες και χωρίς εγωισμούς. Στον πυρήνα της ύπαρξης της ζωής δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς, είναι ένα κοινό παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί συλλογικές πρροσπάθειες.
•Θέλετε να μας πείτε ποιά είναι η σημερινή κατάσταση;
Πριν αναφέρω τα σημερινα δεδομένα, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιά είναι η αλυσίδα αυτού που βιώνουμε σήμερα. Και σας μιλώ ως παραγωγός και ας είμαι από τους πιο μικρούς παγκοσμίως, με παρουσία σε 69 χώρες. Έχουμε στο πρώτο κομμάτι της αλυσίδας, τους παραγωγούς με τις ομάδες τους. Αυτοί οι παραγωγοί, ανάλογα το μέγεθος τους δίνουν λόγο σε μετόχους, σε χορηγούς ή σε κανέναν. Μετά, το επόμενο κομμάτι είναι οι εθνικοί αντιπρόσωποι που με τη σειρά τους βγάζουν τους πωλητές τους έξω και προσελκύουν στο άρμα τους μικρότερες εταιρείες, μέσα ενημέρωσης, κρατικούς φορείς, επιστήμονες και γιατρούς. Έτσι, διαμορφώνονται οι τάσεις στο καταναλωτικό κοινό, μέσω της επιρροής του τελευταίου κομματιού. Είναι πασίγνωστο και κοινό μυστικό. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας. Έτσι παίζεται το παιχνίδι είτε είσαι δεξιός, κεντρώος, αριστερός.
•Τι σχέση έχει η πολιτική ιδεολογία με τις επιρροές; Οι μεγάλες αλλαγές στην ανθρωπότητα έγιναν από επαναστατικές ιδέες και ανθρώπους,λένε.
Όποιος λέει πως είναι επαναστάτης, ψεύδεται στον ίδιο του τον εαυτό. Και ας δυσαρεστήσω πολλούς ή όλους. Όλοι έχουν επίκτητες προτιμήσεις από το απλό, το καθημερινό μέχρι το πιο πολύπλοκο που άμα το σκεφτούμε εντελώς αποστασιοποιημένα, ως παρατηρητές και μόνο, θα δούμε πως είναι το αποτέλεσμα μιας προωθητικής ενέργειας που ξεκίνησε από το πρώτο κομμάτι της αλυσίδας κάποια χρονική στιγμή. Αυτό συμβαίνει ΠΑΝΤΟΥ και ΠΑΝΤΑ. Ειναι η κοινωνία που ζουμε. Όλοι μας έχουμε προτιμήσεις που είναι αποτέλεσμα εξωτερικών ερεθισμάτων. Δεν κατακρίνω εδώ τίποτα, όλα δεκτά, αρκεί να μην προσβάλλουν τον άλλον.
•Και ποια ειναι η σημερινη κατασταση;
Λοιπον, στο θέμα της σημερινής κατάστασης, έχουμε τα εξης δεδομένα:
- Πρώτον δε γνωρίζουμε τη διάρκεια ανοσίας, οι παραγωγοί εταιρείες των εμβολίων, είτε της Pfizer είτε της Moderna που είναι και τα πιο αρμόδια χείλη στα έγγραφα που κατέθεσαν προς τον FDA για έκτακτη αδειοδότηση, έγγραφα που είναι στη διάθεση όλων μας αφού αποτελούν δημόσια έγγραφα, μιλούν ξεκάθαρα για 2 μήνες ανοσία. Για το μέλλον δε γνωρίζω αλλά αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα. Όλα τα άλλα που ακούγονται αποσκοπούν αλλού και όχι στην ανάδειξη της πραγματικής κατάστασης.
- Δεύτερον, δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για την ασφάλεια των εμβολίων. Στα ίδια έγγραφα που αποτυπώνουν τη συλλογή δεδομένων από τις παραγωγούς εταιρείες, το αναφέρει ξεκάθαρα όπως και για τις παρενέργειες σε άτομα που θα χορηγηθούν. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι μελέτες σε διευρυμένες ηλικιακά ομάδες και κατά κύριο λόγο σε αυτές που έχουν συνοδά νοσήματα. Η πλειοδοσία επιτυχίας με ελλειπή στοιχεία εξυπηρετεί άλλους σκοπούς. Στον επιστημονικό κόσμο είχαμε ένα αστείο τις ημέρες που η Pfizer και η Moderna έβγαζαν τα ποσοστά τους. Βγήκε στις 16/11 η Pfizer και ανακοίνωσε 90%, στις 18/11 η Moderna και είπε 94%, στις 20/11 η Pfizer 95%. Το αστείο ξεκινάει από εδώ και πέρα, να έβγαινε η Moderna στις 22/11 και να πει 98%, στις 24/11 η Pfizer 102%. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Είμαστε επιστήμονες και οφείλουμε να κρατήσουμε το ρόλο μας που είναι η έρευνα, ανάπτυξη και να μην μπαίνουμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Ας σοβαρευτεί όλη η κοινωνία, δεν έχουμε να κάνουμε με υπερανθρώπους από τη μια πλευρά ουτε με σακιά με πατάτες από την άλλη. Μη χάνουμε το στόχο μας που είναι η επίλυση του προβλήματος με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
- Τρίτον, δυνατότητα που έχει, σήμερα που μιλάμε, ο κάθε παραγωγός να καλύψει τις παγκόσμιες ανάγκες σε πρώτες ύλες για την παραγωγή, την αποθήκευση τελικού προϊόντος, διανομή και μεταφορικά μέσα με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από -70 C μέχρι 8 C. Υπάρχουν ουσιώδη, πραγματικά προβλήματα που τα έχουν αναφέρει οι παραγωγοί! Ξέρετε, ένας πόλεμος δε χάνεται με την αναμέτρηση στο μέτωπο μόνο, χάνεται από τη δυνατότητα που έχει το κάθε στρατόπεδο για λογιστική εφοδιαστική κάλυψη των δυνάμεων του μετώπου. Και σε αυτό το κομμάτι, χωλένουμε σήμερα ως ανθρωπότητα. Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια γυμνή από καλαίσθητα λόγια.
- Τέταρτον, ενημέρωση του γενικού πληθυσμού σχετικά με τα πραγματικά δεδομένα των διαθέσιμων εμβολίων. Κάτι τέτοιο δε γίνεται, έχει χαθεί ο έλεγχος και η μπάλα. Βγαίνουν οι επιτροπές που ο μόνος τους ρόλος είναι να συμβουλεύουν και έχουν γίνει αυτόκλητοι εξουσιαστές, προαναγγέλοντας λοκ ντάουν. Η ευρωπαϊκή ηγεσία μιλάει για εξωπραγματικά νούμερα αγοράς εμβολίων που εκ των πραγμάτων δε γίνεται να πραγματοποιηθούν. Δίνουμε ψεύτικες ελπίδες στην κοινωνία και κάνουμε το κάθε άτομο να πιστέψει πως είναι το μόνο υπεύθυνο για το κακό που υπάρχει, απαξιώνοντας τον και μετατρέπουμε την κοινωνία σε μια ψυχονευρωτική οντότητα με ενοχικά σύνδρομα. Σπέρνουμε από παντού τον φόβο. Ας ξυπνήσουμε επιτέλους. Με έναν ιό έχουμε να τα βάλουμε. Δε γεννηθήκαμε με παρθενογέννεση, ιούς αντιμετωπίζουμε μία ζωή. Έχουμε χιλιάδες ασθένειες που προϋπήρχαν του COVID-19, δε γινόταν αυτό το χάλι προηγούμενα. Ζούμε σε μια τρέλλα και έχουμε χάσει τη μέση οδό που τόσο ευστόχα είχαν ως κορωνίδα οι αρχαίοι μας πρόγονοι.
- Πεμπτον, ταυτόχρονος εμβολιασμός γενικού πληθυσμού για να επιτευχθει ο μαγικος αριθμος 70% που επιφέρει θεωρητικά την ανοσία στην κοινωνια
•Είναι εφικτό αυτό το νούμερο; Ο πρωθυπουργός μίλησε για 3.5 χρόνια εμβολιαστικού προγράμματος με 5000 εμβολιασμούς καθημερινά)
Δεν είναι εφικτό αυτό το νούμερο διότι έχουμε ορισμένου χρόνου ανοσία σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του παραγωγού και ο σταδιακός εμβολιασμός κοινωνικών ομάδων οδηγεί σε ένα αέναο φαύλο κύκλο κατασπατάλησης κρατικών οικονομικών πόρων, εξάντλησης του κοινωνικού ιστού από τα συνεχόμενα λοκ ντάουν, καταστροφής της οικονομίας, κούρασης του υγειονομικού προσωπικού της χώρας. Κανονικά, θα έπρεπε να έχουμε 14 εκατομμύρια δόσεις από ένα εμβόλιο στις αποθήκες του Κράτους (που να είναι πραγματικά ασφαλές όμως) και να έχουμε ήδη κλείσει συμβόλαιο με τον παραγωγό για την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων του επόμενου εμβολιασμού που να φτάσει στην ώρα του.
- Έκτον, απόδοση εμβολίου από ενδεχόμενες μεταλλάξεις
•Η κ. Κυριακίδου Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα Υγείας και ασφάλειας Τροφίμων ανέφερε πως το εμβόλιο της Moderna είναι αποτελεσματικό έναντι της νέας μετάλλαξης, ισχύει;
Η σωστή απάντηση θα έπρεπε να είναι μία…Άγνωστη, ο ιός μεταλλάσετε διαρκώς και με αυξανόμενη συχνότητα ανάλογη της καθημερινής επαφής του με τον πληθυσμό. Πότε πρόλαβε η επιστημονική κοινότητα και ο παραγωγός να ελέγξει την απόδοση του εμβολίου σε μια μετάλλαξη που επισήμως, πάντα, εμφανίστηκε πριν 20 ημέρες; Κατανοώ πως οφείλει να ηρεμήσει τις κοινωνίες η κ. Κυριακίδου αλλά έτσι έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Η κάθε κοινωνία θα δέχονταν και θα εκτιμούσε να της λέγαμε την αλήθεια, όσο δυσάρεστη και να είναι.
•Και τι κάνουμε κ. Ποντικά; που βαδίζουμε;
Εμείς εδώ καθόμαστε και αναλωνόμαστε επάνω στους μηχανισμούς δράσης ενός εμβολίου, βάζουμε ταμπέλες ο ένας στον άλλον ως κοινωνία, ακολουθείτε μια πολιτική φόβου και εγκλεισμού, απομόνωσης και χάνουμε την ουσία. Είναι βιώσιμη αυτή η πολιτική; Εμπράκτως, ΟΧΙ! Τι το κουράζουμε το θέμα; Ως πότε θα κοιτάμε το δέντρο και θα χάνουμε το δάσος; Οι λύσεις βρίσκονται αλλού, πότε θα μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση; Πότε θα πάψουμε να μοιρολατρούμε, να δακτυλοδεικτούμε και να κάτσουμε μονιασμένοι να πάρουμε επιτέλους σωστές αποφάσεις; Η κοινωνία πλέον δεν αντέχει άλλο, ο κόσμος είναι έτοιμος να βγεί στους δρόμους, προκαλείται να το κάνει. Κόσμος πεθαίνει από άλλα νοσήματα, οι πιο πολλές επιχειρήσεις δε θα ανοίξουν, ο κόσμος βρίσκεται σε απόγνωση, σε άγνοια, σε φόβο. Έχουμε γεμίσει με περιστατικά αυτοκτονιών που αποσιωπούνται, έχουν αυξηθεί οι λήψεις ψυχοφαρμάκων. Και τι κάνουμε; Τίποτα, μόνο επικοινωνιακά παιχνίδια και αλληλοεκτόξευση κατηγοριών, σαν κακομαθημένα παιδιά. Είναι η ώρα της αυτοκριτικής, του σωστού, μετρημένου λόγου, της ωμής αλήθειας διότι σε λίγο καιρό δε θα έχουμε πατρίδα. Είναι σαν να λέμε ότι η εγχείρηση ήταν επιτυχής, ο ασθενής όμως απεβίωσε.
Πολύ φοβάμαι πως άμα συνεχιστεί αυτή η ατελέσφορη προεία μας προς τα βράχια, θα οδηγηθούμε σε ένα νέο μνημόνιο μετά το καλοκαίρι αν μέχρι τότε έχουμε αποφύγει κοινωνικές εκρήξεις ως χώρα.
Πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε να κάνουμε με μια κρίση. Κάθε κρίση γεννάει ευκαιρίες να αλλάξουν πολλά κακώς κείμενα σε μια χώρα ή κοινωνία. Απαιτείται να δώσουμε χρόνο στους παραγωγούς εμβολίων να κάνουν τις μελέτες τους με τις ευπαθείς ομάδες κατά κύριο λόγο, να βάλουμε στην φαρέτρα μας τα υπάρχοντα εκτάκτως εγκεκριμένα φάρμακα άλλων εταιρειών για να μειώσουμε το ποσοστό εισαγωγών σε ΜΕΘ και την συνολική θνητότητα, να κάνουμε στοχευμένες ιχνηλατήσεις μέσω διαγνωστικών τεστ σε αντιπρσωπευτικά δείγματα του κοινωνικού ιστού και όχι αυτό που γίνεται σήμερα που είναι απαράδεκτο, να παέι η ιχνηλάτηση σε περιφερειακό επίπεδο ώστε να έχουμε αμεσότητα, να γίνει γενικό screening στα πρότυπα της Σλοβακίας που το λέω από τον Απρίλη αλλά απορρίφθηκε ως μαξιμαλιστικό, να δημιουργήσουμε ΑΜΕΣΑ την πρωτοβάθμια περίθαλψη, να ενημερώνουμε τον κόσμο για τα πραγματικά δεδομένα χωρίς υστερίες ή αποκλεισμούς, να δώσουμε τη δυνατότητα σε νέες ελπιδοφόρες θεραπείες να δοκιμαστούν και μη νομίσετε πως μιλάω για το πειραματικό μας φάρμακο που αναπτύξαμε στα εργαστήρια μας στο MenidiMedica από τον Απρίλη τυο 2020, αν ήθελαν θα συνεργάζονταν μαζί μας, να ενισχυθεί ο κόσμος με χρήματα πραγματικά και όχι υποσχέσεις, να μπεί η τεχνολογία στην ιχνηλάτηση επαφών, να μιλήσουμε επιτέλους για τον παράγοντα ψυχολογία στον άνθρωπο και πως μπορούμε να την ενισχύσουμε, να αλλάξουμε τον τρόπο διατροφής μας μέσω ενημέρωσης του κόσμου (ένα παράδειγμα θα σας αναφέρω, στους καρκινοπαθείς, το διατροφολόγιο τους περιέχει συκώτι, δεν είναι τυχαία η πιο πλήρης τροφή από πλευράς προστασίας) για τα οφέλη των βιταμινών, να γίνει ανακατανομή των μονάδων περίθαλψης, να θωρακιστούν οι υγειονομικές μονάδες με αυστηρά πρωτόκολλα εισόδου, να θωρακιστούν οι χώροι που εντοπίζονται χωροταξικά οι ευπαθείς ομάδες, να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ στο προσωπικό, να γαλουχηθεί η κοινωνία πως το προσωπικό μας όφελος είναι κατώτερο του συνολικού κοινωνικού οφέλους σε ένα κοινό πρόβλημα, άρα να αποκτήσουμε κοινωνική αλληλεγγύη. Να βοηθούμε ο ένας τον άλλον. Μην τα περιμένουμε όλα από τον κρατικό μηχανισμό!
Αν δεν τα κάνουμε όλα αυτά, μπορώ να σας πω σήμερα τι θα έρθει αύριο, όχι μεθαύριο. Και αυτό ειναι η πτώχευση της χώρας όπως έγινε πριν 2 ημέρες στην Βραζιλία.
Πηγή: militaire.gr