Μπορεί στελέχη της κυβέρνησης να αναφέρθηκαν από την πρώτη στιγμή σε μοιραίο ανθρώπινο λάθος, ωστόσο ποιος είναι τελικά υπεύθυνος για την εκπαίδευση και την τοποθέτηση υπαλλήλων του ΟΣΕ σε νευραλγικές θέσεις – όπως είναι αυτή του σταθμάρχη – χωρίς τα αντίστοιχα προσόντα και την κατάλληλη κατάρτιση.
Όπως αναφέρει το πόρισμα, από την ανάλυση των πραγματικών περιστατικών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος και του διαθέσιμου ανθρώπινου δυναμικού και τεχνολογικού εξοπλισμού που υφίσταντο την ημέρα του δυστυχήματος προκύπτει ότι το δυστύχημα ήταν συνέπεια της συνδρομής πολλών παραγόντων – που αφορούν το επίπεδο λειτουργίας, το ανθρώπινο δυναμικό και τον τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και το διοικητικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το Dnews, στο πόρισμα των 228 σελίδων, το οποίο χωρίζεται σε 10 κεφάλαια, υπάρχει επιμερισμός ευθυνών σε οργανισμούς και πρόσωπα, όπως στον OΣE, στην ΕΡΓΟΣΕ, στη Ρυθμιστική Αρχή Συγκοινωνιών, στη Hellenic Train αλλά και στον μοιραίο σταθμάρχη, που προφυλακίστηκε μετά το τραγικό δυστύχημα καθώς και στους μηχανοδηγούς, οι οποίοι φέρονται να μην τήρησαν τους κανονισμούς.
Υπάρχει, επίσης, αναφορά στην ανάγκη να γίνει άμεσα εκσυγχρονισμός του σιδηροδρόμου, καθώς διαπιστώνονται χρόνιες παθογένειες, όπως και στην ανάγκη ριζικών αλλαγών σε θέματα μετατάξεων και εκπαίδευσης του προσωπικού.
Σύμφωνα με την Επιτροπή το Πόρισμα δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών – αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες ήδη εργάζονται με γοργό ρυθμό προς την κατεύθυνση αυτή.
- Διαβάστε το πόρισμα εδώ.
«Δεν είναι βέβαιο ότι οι σταθμάρχες ολοκλήρωσαν τον Β’ κύκλο εκπαίδευσης»
Στην έκθεση γίνεται αναφορά σε κενά στην εκπαίδευση των σταθμαρχών που παρακολούθησαν από κοινού το πρόγραμμα μαζί με τον προφυλακισμένο σταθμάρχη της Λάρισας.
Πιο συγκεκριμένα, υπενθυμίζεται έκθεση της ολομέλειας της ΡΑΣ, με την οποία αποφασίστηκε η λήψη έκτακτων προσωρινών μέτρων, λόγω σοβαρών ενδείξεων παράβασης όρων της κείμενης σιδηροδρομικής νομοθεσίας κατά τη εκπαίδευση των παραπάνω αναφερόμενων Σταθμαρχών, που ενέχει άμεση, σοβαρή και επικείμενη απειλή για τη δημόσια ασφάλεια.
Ειδικότερα, η ΡΑΣ υποχρέωσε τον διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής (ΟΣΕ) να μην απασχολεί σε θέσεις κρίσιμων καθηκόντων ασφάλειας, το σύνολο των υποψήφιων σταθμαρχών οι οποίοι μετείχαν στην… «Βασική Εκπαίδευση Προσωπικού Κλάδου Κυκλοφορίας (Σταθμάρχες)» με κωδ. 22075 και 22076.
«Δεν προκύπτει με βεβαιότητα ότι οι εν λόγω υποψήφιοι σταθμάρχες ολοκλήρωσαν τον προβλεπόμενο Β’ κύκλο θεωρητικής εκπαίδευσης», «δεν προκύπτει σαφώς ότι ο ΟΣΕ εξασφάλισε, όπως όφειλε, πλήρες πρόγραμμα κατάρτισης του προσωπικού», υπογραμμίζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων.
Σε άλλο σημείο πάλι σημειώνεται πως «η Επιτροπή δεν ζήτησε και δεν έλαβε τα διδακτικά βοηθήματα που δίδονται στους εκπαιδευόμενους και πάνω στα οποία αυτοί εξετάζονται».
«Η αίτηση μετάταξης του σταθμάρχη έπρεπε να απορριφθεί»
Στο πόρισμα της Επιτροπής υπάρχει εκτενής αναφορά και στον προφυλακισμένο σταθμάρχη, την επαγγελματική του πορεία και την απόφαση μετάταξής του.
O Σταθμάρχης ΧΧΧ προσελήφθη αρχικά στον ΟΣΕ με την απόφαση 149446/ 06-02-1989 ως αχθοφόρος, κατέστη πτυχιούχος του ΤΕΛ Λάρισας στις 12-09-1990 στον Τομέα Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Τμήμα Βοηθών Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων, μετατάχθηκε με την απόφαση 257/Γ/18-04-2011 στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στις 06-03-2018 κατατάχθηκε σε νέο κλάδο με ειδικότητα ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων, άρχισε την εκπαίδευσή του για σταθμάρχης την 01-08-2022 και την ολοκλήρωσε στις 24-01-2023.
Το πρόγραμμα για τους σταθμάρχες το παρακολούθησαν συνολικά 76 άτομα και οι επιτυχόντες ήταν 75.
Ειδικά για τη μετάταξη του σταθμάρχη Λάρισας αναφέρεται ότι η αίτησή του έπρεπε να απορριφθεί «λόγω έλλειψης του πρόσθετου απαιτούμενου προσόντος, δηλαδή της μη υπέρβασης του 48ου έτους ηλικίας».
Σημειώνεται, μάλιστα, ότι για την παραπάνω θέση, από τον φορέα υποδοχής απαιτούνταν ως πρόσθετο απαιτούμενο προσόν η ικανότητα του υπό μετάταξη υπαλλήλου να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή:
Ο υποψήφιος σταθμάρχης ΧΧΧ προσκόμισε βεβαίωση της Νομαρχίας Λάρισας ότι παρακολούθησε Πρόγραμμα Κατάρτισης ΔΥ στην Πληροφορική. Όμως, κατά τον έλεγχο γνησιότητας της βεβαίωσης, η Δ/ση Διοίκησης της Περιφέρειας Λάρισας στις 25-05-2022 πληροφορεί ότι δεν τηρεί σχετικό αρχείο και δεν μπορεί να βεβαιώσει τη γνησιότητα της βεβαίωσης.