Αρκετό νερό έχει πέσει από νωρίς τα ξημερώματα στο γήπεδο του Παναιτωλικού, όπως ο συντήρησης του, Γεωπόνος με εξειδίκευση στον χλοοτάπητα, Αντώνης Γκριμότσης, με χθεσινή του ανάρτηση είχε απαντήσει στο ερώτημα για το πόσο μπορεί να αντέξει ο αγωνιστικός χώρος.
Ο κ. Γκριμότσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να επιβεβαιωθεί η πρόγνωση για συνεχόμενη βροχή ύψους περίπου 30 mm και έκανε λόγο για το πρώτο crash test στις βελτιωτικές κινήσεις αποστράγγισης που έγιναν το καλοκαίρι
Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην χθεσινή του ανάρτηση στο facebook ο κ. Γκριμότσης, το γήπεδο του Παναιτωλικού «μέχρι πριν δύο χρόνια απορροφούσε περίπου 2-8mm νερού την ώρα και μάλιστα με χωρική ανισορροπία. Σε μια περιοχή που έχει κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης από το Λονδίνο.
Μετά τις βελτιώσεις, φτάσαμε τα 15 -20 mm/h. Ελπίζουμε αυτά τα mm αύριο να πέσουν σιγά σιγά, και να πάνε όλα καλά».
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Έτοιμο το γήπεδο μας για τον αυριανό αγώνα με την ΑΕΛ!
Η αυριανή μέρα θα είναι δύσκολη για τον αγωνιστικό χώρο, αν επιβεβαιωθεί η πρόγνωση για συνεχόμενη βροχή ύψους περίπου 30 mm και ταυτόχρονα το πρώτο crash test στις βελτιωτικές κινήσεις αποστράγγισης που έγιναν το καλοκαίρι.
Μια μικρή βιβλιογραφική ανασκόπηση. Σε όλα τα γήπεδα του κόσμου η βασική μέριμνα στο κατασκευαστικό κομμάτι των αγωνιστικών χώρων αφορά την ταχύτητα διήθησης του νερού. Αυτή διασφαλίζει ότι θα έχουμε καλή και ασφαλή αγωνιστική επιφάνεια σε περίπτωση βροχής και κυρίως ότι δεν θα ακυρωθεί αγώνας. Φαντάζεται κανείς το οικονομικό κόστος αναβολής ενός αγώνα της Premier League, που έχει τηλεοπτικά δικαιώματα σε ολόκληρο τον πλανήτη;
Όσο μεγαλύτερη λοιπόν η ταχύτητα διήθησης του βρόχινου νερού, τόσο καλύτερα για το γήπεδο. Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους το Wembley ή το Hotspurs Arena “τραβάνε” νερό με ρυθμό περίπου 1000mm/h, ένα μεσαίο γήπεδο επιπέδου Champiobs League περίπου 250-500mm/h, ενώ τα ελληνικά γήπεδα -αν εξαιρέσουμε (κυρίως) το “Καραϊσκάκης” που συγκαταλέγεται στα υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκά και δευτερευόντως την Τούμπα- δεν απορροφούν περισσότερο από 15mm/h.
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, όσο ακριβότερο ένα στάδιο τόσο καλύτερο το αποστραγγιστικό του, διότι στα σύγχρονα γήπεδα τα συστήματα αποστράγγισης περιέχουν δύο τρία διαφορετικά επίπεδα απορρόφησης συν διαστρωμάτωση συγκεκριμένης κοκκομετριας άμμου η οποία οδηγεί γρήγορα το νερό προς τα κάτω…μην τα πολυλογώ μιλάμε για κόστος άνω των 200.000 ευρώ.
Ο Παναιτωλικός μέχρι πριν δύο χρόνια απορροφούσε περίπου 2-8mm νερού την ώρα και μάλιστα με χωρική ανισορροπία. Σε μια περιοχή που έχει κατά μέσο όρο, μεγαλύτερο ύψος βροχόπτωσης από το Λονδίνο.
Μετά τις βελτιώσεις, φτάσαμε τα 15 -20 mm/h. Ελπίζουμε αυτά τα mm αύριο να πέσουν σιγά σιγά, και να πάνε όλα καλά.
Η άποψη μου είναι ότι τα αποσταγγιστικα των γηπέδων θα έπρεπε να χρηματοδοτούνται κεντρικά από την Super League, διότι αποτελούν παράγοντα αναβάθμισης της ποιότητας του ποδοσφαίρου συνολικά με κόστος όμως πολύ υψηλό για τις μικρομεσαίες ομάδες. Αυτό όμως είναι μια άλλη συζήτηση.
Όπως και να έχει το γήπεδο θα είναι ίδιο και για τις δύο ομάδες.
Καλή επιτυχία στον Παναιτωλικό μας!