Παράπονα φιλοζωικών οργανώσεων έχει προκαλέσει η τοποθέτηση δίχτυ στον χώρο επιβίβασης του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, με σκοπό να κρατά τα πουλιά μακριά από τους επιβάτες που περιμένουν τα λεωφορεία.
Συγκεκριμένα, πριν από περίπου δύο μήνες μετά από παράπονα επιβατών του ΚΤΕΛ για κουτσουλιές πουλιών στον χώρο επιβίβασης του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας τοποθετήθηκε το εν λόγω δίχτυ για να κρατά μακριά από το χώρο τα πουλιά και να λυθεί το πρόβλημα.
Όπως υποστηρίζουν όμως οι φιλοζωικές οργανώσεις και ενημέρωσαν το Δασαρχείο και την Εισαγγελία Αγρινίου, το δίχτυ δεν τοποθετήθηκε όπως έπρεπε με αποτέλεσμα κάποια πουλιά να εγκλωβιστούς μέσα σε αυτό και να αργοπεθαίνουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του karvasaras.gr, το Δασαρχείο επικοινώνησε με το ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας και έδωσε προθεσμία 15 ημερών να ανοίξει το δίχτυ ώστε να φύγουν όσα πουλιά είχαν εγκλωβιστεί εντός του, έτσι ώστε μετά να μπορεί η εταιρεία να το ξανά κλείσει χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η ζωή τους.
Το karvasaras.gr επικοινώνησε και με τον Πρόεδρο του ΚΤΕΛ Αιτωλοακαρνανίας, Φώτη Μούκα, ο οποίος επιβεβαίωσε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αλλά διευκρίνισε ότι το δίχτυ, μετά την εισήγηση του Δασαρχείου, είναι ανοιχτό πάνω από ένα μήνα και πλέον δεν υπάρχει κανένα πουλί στο σημείο.
Σημειώνεται πάντως ότι πριν τοποθετηθεί το δίχτυ τα παράπονα των επιβατών ήταν έντονα προς το ΚΤΕΛ για εστία μόλυνσης από τα περιττώματα των πουλιών στα παγκάκια ή ακόμη και πάνω στους ίδιους κατά την επιβίβαση.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση του σωματείου «Φίλοι Των Ζώων Δήμου Αγρινίου» που ακολουθεί, επισυνάπτονται οι δύο φωτογραφίες που συνοδεύουν την δημοσίευση και όπως υποστηρίζουν φιλόζωοι, τραβήχτηκαν την Δευτέρα 27 Ιουλίου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του σωματείου «Φίλοι Των Ζώων Δήμου Αγρινίου» για το περιστατικό:
«Τα Κτέλ Νομού Αιτ/νίας μετά από παράπονα των πελατών του (για κουτσουλιές) τοποθέτησε πριν 2 μήνες περίπου, στο χώρο επιβίβασης και αποβίβασης σε όλη την οροφή προστατευτικό δίχτυ.
Η ενέργεια αυτή δεν είναι κατακριτέα, αλλά προϋποθέτει γνώσεις, ενημέρωση από υπεύθυνα άτομα που ασχολούνται ειδικά με τη συμπεριφορά αλλά και την προστασία των πουλιών.
Η επιπόλαιη αυτή ενέργεια είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο χελιδονιών που είχαν χτίσει αρκετές φωλιές στην περίοδο αναπαραγωγής τους.
Κάποιοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες βλέποντας τα πουλιά σε ημιθανή κατάσταση και κάποια πεθαμένα, ενημέρωσαν την Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου.
Η Φιλοζωική Οργάνωση Αγρινίου ενήργησε άμεσα με φωτογραφίες αλλά και με τηλεφωνική επικοινωνία με τους υπεύθυνους της Ορνιθολογικής Εταιρείας.
Η Ορνιθολογική εταιρεία με τη σειρά της, εγγράφως απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Αγρινίου ως το πλέον αρμόδιο, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος.
Το Δασαρχείο Αγρινίου με την σειρά του και αυτό έκανε μηνυτήρια αναφορά στις 7-6 στην Εισαγγελία Αγρινίου.
Το Σωματείο μας ενημερώθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον περιστατικό.
Επικοινώνησε με την Ορνιθολογική Εταιρεία αλλά και με το Δασαρχείο οι οποίοι μας ενημέρωσαν για τις ενέργειες που έχουν κάνει και προαναφέραμε.
Η υπάλληλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας ,έμεινε έκπληκτη όπως μας είπε, πιστεύοντας πως το θέμα είχε λυθεί.
Το δίχτυ είναι ακόμα και σήμερα εκεί.
Την περασμένη Παρασκευή δυο πουλιά, ένα χελιδόνι και ένα περιστέρι ήταν σε ημιθανή κατάσταση.
Σε επικοινωνία που είχε η Πρόεδρος του Σωματείου μας με υπάλληλο του Κτέλ σε μια προσπάθεια να απεγκλωβιστούν τα πουλιά που πέθαιναν, δυστυχώς δεν είχε κανένα αποτέλεσμα .Η υπάλληλος ήταν αγενέστατη, εριστική και καθόλου συνεργάσιμη.
Το αποτέλεσμα ήταν την Δευτέρα τα πουλιά να έχουν πεθάνει εγκλωβισμένα στο δίχτυ χωρίς νερό και φαγητό όπως φαίνονται και στις συνημμένες φωτογραφίες.
Η γραφειοκρατία αλλά και η αδιαφορία ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά επέφεραν το θάνατο αρκετών χελιδονιών κατά την περίοδο της αναπαραγωγής τους.
Είναι αρκετές οι μαρτυρίες ανθρώπων που στο διάστημα αυτό έβλεπαν πουλιά πεθαμένα μέσα στο δίχτυ, τα οποία φυσικά κάποιοι φρόντιζαν να τα απομακρύνουν.
Παρακαλούμε τους υπεύθυνους προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως του Κτέλ Αγρινίου έστω και σήμερα να ευαισθητοποιηθούν, να ενημερωθούν, και να συνεργαστούν με αρμόδιους παράγοντες και να βγάλουν το δίχτυ προστασίας επεγκλωβίζοντας τα πουλιά που υπάρχουν,αφού πρώτα βεβαιωθούν ότι οι φωλιές των χελιδονιών δεν έχουν νεοσσούς.
Να γίνει η τοποθέτηση του διχτυού ξανά. με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει είσοδος για οποιοδήποτε είδος πουλιών.
Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχει άνθρωπος ή οικογένεια εγκλωβισμένη σε ένα δίχτυ χωρίς νερό και φαγητό και να βλέπουν να πεθαίνουν τα παιδιά τους και στο τέλος και αυτοί.
Τα χελιδόνια διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να έρθουν στην χώρα μας να αναπαραχθούν και εμείς αντί για προστασία να τους προσφέρουμε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο χωρίς νερό και φαγητό και χωρίς τη δυνατότητα εξόδου από το δίχτυ»!