Σε αγώνα δρόμου φαίνεται να εξελίσσεται η θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους ασφαλισμένους, καθώς διανύουμε το μεταβατικό στάδιο της σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας πριν την έναρξη του νέου ασφαλιστικού, που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 01.01.2022.
Αρχής γενομένης από την 01.01.2022 τα δεδομένα για την κοινωνική ασφάλιση ανατρέπονται, καθώς καταργούνται οι ευνοϊκές διατάξεις που αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν είτε με πλήρη είτε με μειωμένη σύνταξη γήρατος πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους. Επί της ουσίας θεσπίζεται ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος το 62ο έτος ηλικίας (με 40 έτη ή 12.000 ημέρες ασφάλισης) και το 67ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Επίσης, ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης προβλέπεται το 62ο έτος ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης).
Ωστόσο, από την ανωτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας εξαιρούνται ρητά οι ασφαλισμένοι που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες:
i) σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα,
ii) όσοι συνταξιοδοτούνται είτε με βάση τις διατάξεις του ν. 612/1977, είτε με βάση τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτές και
iii) οι ασφαλισμένοι που υπάγονται σε γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις συνταξιοδότησης ως μητέρες και χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
Αποτέλεσμα της ως άνω ρύθμισης είναι πολλοί ασφαλισμένοι να σπεύδουν να κάνουν χρήση των ισχυόντων ευνοϊκών διατάξεων συμβιβαζόμενοι ακόμη και με την λήψη μειωμένης σύνταξης γήρατος, προκειμένου να μην πληγούν από τις ανατροπές που θα φέρει το νέο ασφαλιστικό.
Πηγή: epoli.gr