Παρελθόν για τους δανειολήπτες αποτελεί η προστασία της πρώτης κατοικίας αφού την Παρασκευή ήταν η τελευταία ημέρα υποβολής των αιτήσεων για εξασφάλιση προστασίας με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.Με βάση το καθεστώς που ξεκίνησε πέρυσι τον Ιούλιο και λήγει σήμερα, υποβλήθηκαν στη σχετική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μόλις 5.275 αιτήσεις νοικοκυριών προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων.
Συνολικά, 2.761 προτάσεις ρύθμισης χρέους έχουν δοθεί από τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων και εκκρεμεί η ετοιμασία των υπολοίπων, με προθεσμία τον έναν μήνα από τη λήψη της αίτησης του πολίτη. Από αυτές 1.818 προτάσεις ρύθμισης έχουν ήδη αποδεχθεί οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 943 υπολοίπων. Επίσης σε 1.754 πολίτες έχει ήδη εγκριθεί η κρατική επιδότηση.
Τι αλλάζει από Δευτέρα 3/8/2020
Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θέτει σε παραγωγική λειτουργία την πλατφόρμα του προγράμματος – Γέφυρα, που προβλέπει την επιδότηση των «πράσινων» και «κόκκινων» δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία, για όσους επλήγησαν αποδεδειγμένα από τον κορονοϊό.
Επισημαίνεται ότι στο νέο πρόγραμμα – γέφυρα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα – εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε πληγέντες κλάδους.Τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν μείωση μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο μηνιαίο μισθό Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020, έναντι του μέσου μηνιαίου μισθού Απριλίου και Μαΐου 2020.
Το ποσοστό μείωσης του μισθού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% για εισοδήματα έως 1.000 ευρώ, τουλάχιστον 20% για εισοδήματα από 1.000 ευρώ έως και 2.000 ευρώ και τουλάχιστον 30% για εισοδήματα άνω των 2.000 ευρώ.Στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, ήτοι είχαν μείωση ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το δεύτερο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019.
Παράλληλα, επιλέξιμοι είναι δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο.
Το πρόγραμμα – Γέφυρα θα έχει διάρκεια 9 μηνών και η επιδότηση των δόσεων δανείων θα κυμαίνεται από 300 έως 600 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά, αν παρουσιάζει καθυστέρηση ή έχει καταγγελθεί.
Πέραν των εισοδηματικών κριτηρίων, που κινούνται στη ζώνη των 30.000-50.000 ευρώ, το ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας αλλά και η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας, το ύψος της αξίας της κινητής περιουσίας ( καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα κλπ) αλλά και το υπόλοιπο του δανείου στην τράπεζα θα ανοίγουν τον δρόμο για επιδότηση της δόσης.Τα κριτήρια διαφέρουν ανάλογα με το αν το δάνειο είναι «πράσινο», «κόκκινο» ή καταγγελμένο:
Για τους συνεπείς δανειολήπτες, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 90% για το πρώτο τρίμηνο, μειώνεται στο 80% το δεύτερο και 70% το τρίτο τρίμηνο ενώ το ανώτατο όριο της επιδότησης ανέρχεται σε 600 ευρώ.
Για τους δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια, η κρατική επιδότηση ξεκινά από 80% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 70% για το δεύτερο και 60% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης φθάνει τα 500 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία, θα πρέπει πρώτα να υπάρξει κάποια μορφή ρύθμισης με την τράπεζα, προκειμένου ο δανειολήπτης να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Τέλος, για τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί, η κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης ξεκινά από 60% για το πρώτο τρίμηνο και μειώνεται σε 50% για το δεύτερο και 30% για το τρίτο τρίμηνο. Το ανώτατο ύψος της επιδότησης ορίζεται σε 300 ευρώ.
Όλοι οι δικαιούχοι θα υπογράψουν αίτηση με την οποία θα αποδέχονται την άρση του φορολογικού και του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου η πλατφόρμα να αναζητήσει τυχόν κρυφή περιουσία ή εισοδήματα.
Παράλληλα, θα δεσμεύονται ότι θα εξυπηρετούν κανονικά το στεγαστικό τους δάνειο, για διάστημα από 6 έως 18 μήνες, μετά την ολοκλήρωση του εννεαμήνου της επιδότησης.
Όσοι διακόψουν την κανονική πληρωμή των δόσεων, μετά τη λήξη της επιδότησης και εντός 6-18 μηνών, θα κληθούν να επιστρέψουν ολόκληρο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 2% μηνιαίως. Το ποσό θα βεβαιωθεί ως έσοδο προς το Δημόσιο και θα επιδιωχθεί η είσπραξή του με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
Όσοι λάβουν επιδότηση, αλλά διαπιστωθεί εκ των υστέρων από διασταυρώσεις ότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια είτε επειδή είχαν και άλλα εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία που απέκρυψαν είτε επειδή δεν είχαν πληγεί από τις οικονομικές συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού, θα κληθούν να επιστρέψουν στο Δημόσιο όλο το ποσό της επιδότησης που έλαβαν και με τόκο 5%, από τον χρόνο καταβολή τους.
Πηγή: sofokleouin.gr