Η κυβέρνηση βρίσκεται στην αφετηρία ακόμη μιας κρίσιμης εβδομάδας, στην οποία προστίθενται νέες ψηφίδες στο μωσαϊκό της σταδιακής επανεκκίνησης.
Ταυτόχρονα θα συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για θα αξιολογηθεί το αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που έχουν ήδη ανοίξει.
Επιπλέον αναμένονται ανακοινώσεις, για την επέκταση του «βεληνεκούς» των δυο σημαντικών «όπλων» στην αντιμετώπιση της πανδημίας -των εμβολίων και των self test.
Οι κυβερνητικές κεραίες είναι διαρκώς στραμμένες στη λειτουργία της αλυσίδας των αυτοδιαγνωστικών τεστ, με την χρήση των οποίων ξαναχτυπά από το πρωί το κουδούνι στα λύκεια.
Την άκρως θετική εικόνα για την αρτιότητα και την ταχύτητα στο στάδιο της διάθεσης προς τους περίπου 460.000 δικαιούχους, μαθητές, εκπαιδευτικές και διοικητικούς, συμπληρώνει η έκδηλη ικανοποίηση σε όλα τα επίπεδα για την καταγραφή στην ειδική πλατφόρμα, των αποτελεσμάτων των self-test.
Όπως μεταδίδεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από αρμόδιες πηγές, μετά τις δηλώσεις, βάσει της τελευταίας καταγραφής το βράδυ της Κυριακής- 408 θετικών στην Covid-19 μαθητών, και εκπαιδευτικών, αποδεικνύεται ο πολύτιμος ρόλος των self test, σε αυτό το βήμα.
Οι ίδιες πηγές εξηγούσαν ότι χάρη σε αυτήν την βάση δεδομένων, δημιουργείται ένας πρόδρομος δείκτης, που απομακρύνει τους υγειονομικούς κινδύνους από την πρεμιέρα και φυσικά ενεργοποιεί δικλείδες ασφαλείας, της δια ζώσης διδασκαλίας.
Άλλωστε από τις αναλύσεις που γίνονται, περίπου το ένα τρίτο των νοσούντων είναι ασυμπτωματικοί.
Το δεύτερο τεστ για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και το διοικητικό προσωπικό των λυκείων, θα είναι από σήμερα διαθέσιμο για παραλαβή από τα φαρμακεία.
Υπενθυμίζεται ότι η σύσταση που έχει δοθεί προς τις τρεις κατηγορίες είναι να κάνουν το τεστ το ίδιο πρωί ή το προηγούμενο βράδυ.
Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί.
Η δήλωση του αποτελέσματος του self-test γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, με την χρήση των κωδικών taxisnet, και την καταχώρηση συγκεκριμένων στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Βάσει των ανακοινώσεων που έχουν γίνει από το υπουργείο Παιδείας:
Αν το self-test είναι αρνητικό:
Για τους μαθητές, θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα κάθε Δευτέρας και κάθε Πέμπτης.
Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.
Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα και τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό:
Θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή.
«Κλειδί» για τις υπερτοπικές μετακινήσεις
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται, με τη μεγέθυνση του αποθέματος των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ, να μεγαλώσει από τα τέλη αυτής της εβδομάδας την περίμετρο των self-test και σε άλλους κλάδους.
Στις ανακοινώσεις που αναμένονται προς τα τέλη της εβδομάδας, θα γνωστοποιηθεί, όπως έγκαιρα έχει γράψει το CNN Greece, η εφαρμογή των αυτοδιαγνωστικών τεστ στο λιανεμπόριο, όπου υπάρχει επαφή με το κοινό, στις μεταφορές, στα καταστήματα της εστίασης που λειτουργούν με take away ή delivery, καθώς επίσης σε ορισμένες υπηρεσίες του δημοσίου, που παρέχουν κρίσιμες λειτουργίες.
Τα self-test, όπως έγκαιρα έχει γράψει το CNN Greece, εξετάζονται ως το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει και τις υπερτοπικές μετακινήσεις ενόψει του Πάσχα.
Ενδεχόμενο που επιβεβαίωσε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.
«Ναι θα μπορούσε», ήταν η λακωνική αποστροφή του κ. Σκέρτσου.
Ο Άκης Σκέρτσος όμως, έδωσε έμφαση στην επιδημιολογική χρησιμότητα του εργαλείου των αυτοδιαγνωστικών τεστ για την επιτυχή εφαρμογή του οδικού χάρτη επιστροφής στην κανονικότητας.
Αναλύοντας τις θετικές συνέπειες της εισαγωγής στην καθημερινότητα μας, της λογική της τακτικής και της συστηματικής διάγνωσης είπε:
«Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ελεγχόμενη λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας, την ελεγχόμενη και ασφαλή λειτουργία, ώστε να μπορέσουμε να άρουμε τα μέτρα που υπάρχουν εδώ και κάποιους μήνες στην καθημερινότητα όλων μας. Άρα από το Πάσχα και μετά, από το Μάιο και μετά, με βάση τα τεστ αλλά και με την ανάπτυξη του εμβολιασμού, που έχουμε πει ότι οι ευάλωτοι του πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, θα έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, μπορούμε να συζητάμε για οριστική άρση των περιορισμών στην οικονομία».
Η πρεμιέρα για Θεσσαλονίκη – Αχαΐα
Οι κυβερνητικές κεραίες είναι στραμμένες και στην πρεμιέρα της αγοράς σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα.
Όπως έχει εξηγηθεί από κυβερνητικά στελέχη, η μικρή επανεκκίνηση στην Θεσσαλονίκη, με την παράδοση εκτός των καταστημάτων, γίνεται προκειμένου να κερδηθεί κι άλλος υγειονομικός χώρος.
Στο τέλος της εβδομάδας μάλιστα, θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση για να αποφασιστεί σε ποια φάση θα συνεχιστεί η επαναλειτουργία της αγοράς στη συγκεκριμένη περιφέρεια.
Με το μοντέλο της Αττικής θα ξεκινήσει η αγορά στην Αχαΐα.
Δηλαδή με τη διπλή μέθοδο για παράδοση εκτός και για παράδοση με ραντεβού εντός καταστήματος.
Το δυσκολότερο κομμάτι στο παζλ της επαναλειτουργίας είναι η Κοζάνη, ο εμπορικός κόσμος της οποίας θα παραμείνει, επιπλέον μια εβδομάδα σε αναστολή.
Η εκτίμηση που γίνεται ότι με την μεγαλύτερη προσπάθεια στην ανακοπή της διασποράς, με την εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και την μεγαλύτερη συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα θα δημιουργήσει την τάση εξόδου από τους περιορισμούς.
Εντατικοποίηση εμβολιασμών
Παράλληλα η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις προσπάθειες της για αύξηση της συμμετοχής στο πρόγραμμα εμβολιασμού.
Νέο κάλεσμα απηύθυνε και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Θανάσης Κοντογεώργης, ο οποίος μιλώντας στον TV100 της Θεσσαλονίκης σημείωσε:
«Διαπιστώνουμε μια σχετική σταθεροποίηση και στον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων και μια μείωση στον δείκτη θετικότητας που είναι κρίσιμος και μια σχεδόν ανατροπή στο ισοζύγιο εισαγωγών και εξιτηρίων και την καταλυτική επίδραση που ασκεί το πρόγραμμα εμβολιασμών. Διότι μειώνεται σταθερά ο μέσος όρος των ηλικιών που έχουν ανάγκη νοσηλείας ή βρίσκονται στις ΜΕΘ. Δώρο προς τον εαυτό τους και μια προσφορά προς την κοινότητα».
Πάντως τις επόμενες ημέρες θα ανοίξει και η πλατφόρμα για περίπου 800.000 άτομα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου.
Με την ολοκλήρωση των εμβολιασμών αυτής της κατηγορίας, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να επιτευχθεί έως τις αρχές Μαΐου, η επιχείρηση «Ελευθερία» θα προχωρήσει στον γενικό πληθυσμό και ειδικότερα στους εκπαιδευτικούς που έχουν λάβει προτεραιότητα από την αρμόδια επιτροπή.
Πηγή: Γιώργος Παπακωνσταντίνου – cnn.gr