Λύσεις αναζητά η κυβέρνηση προκειμένου να ελαφρύνει ο λογαριασμός για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες από το νέο έτος θα κληθούν να πληρώσουν δόσεις για τα «κορωνοχρέη» που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Τα αιτήματα στήριξης πέφτουν βροχή και στο οικονομικό επιτελείο αναζητούνται τρόποι να ενισχυθεί η ρευστότητα στις επιχειρήσεις και ειδικά στο λιανεμπόριο, χωρίς ωστόσο να επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο κρατικός προϋπολογισμός.
Σύμφωνα με το Dnews, ήδη στο τραπέζι υπάρχει η πρόταση για αναστολή είτε μέρους τον δόσεων που ξεκινούν με την καινούργια χρονιά, είτε μετάθεση των πληρωμών για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες Δευτέρα με τον πρωθυπουργό ζήτησαν αναστολή της καταβολής των δόσεων για τις οφειλές προς το δημόσιο καθώς και της επιστροφής των φθηνών κρατικών δανείων. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων έθεσα μετ’ επιτάσεως το θέμα της ελάφρυνσης του βάρους που θα πρέπει να σηκώσουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας των νέων μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις, ειδικά για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τα νέα μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι στο τραπέζι δεν υπάρχει θέμα οποιασδήποτε μορφής νέων εισοδηματικών ενισχύσεων, καθώς το Δημόσιο ταμείο δεν έχει περιθώρια να σηκώσει επιπλέον βαρύ, ειδικά από την στιγμή που το πρωτογενές έλλειμμα κινείται σε επίπεδα ρεκόρ πάνω από 7,7% του ΑΕΠ.
Προς συζήτηση στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται:
- Το «πάγωμα» πληρωμών για μηνιαίων δόσεων από τη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων με αντίστοιχη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Προς εξέταση είναι και η πρόταση πληρωμής των «παγωμένων» δόσεων μαζί με την πρώτης δόση όταν θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η ρύθμιση. Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακανονισμού ισχύει για χρέη των πληττόμενων από την πανδημία επαγγελματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων που δημιουργήθηκαν την περίοδο από την 1η Μαρτίου 2020 έως και τις 31 Ιουλίου 2021 με τους ωφελημένους να εκτιμώνται σε 700.000 και το ύψος των ρυθμιζόμενων χρεών σε πάνω από 2 δις. ευρώ. Η προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 31-12-2021 και η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως την 1-1-2022. Η ελάχιστη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων έως 1.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα ποσά η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 50 ευρώ.
- Η μετάθεση της έναρξης της περιόδου αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής που κανονικά έχει προγραμματιστεί για την 31 Ιανουαρίου 2022. Το μέτρο εξετάζεται για τις επιχειρήσεις οι οποίες αποδεδειγμένα υπέστησαν ζημιά από τα νέα μέτρα. Τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν οι πληρωμές να τρέξουν από το Μάρτιο ή τον Ιούνιο αλλά οι δόσεις σε αναστολή να καταβληθούν όλες μαζί μόλις λήξει η περίοδος χάριτος. Εκτιμάται ότι το ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 3,5 δις. ευρώ από τα συνολικά 8,3 δις. ευρώ που δόθηκαν μετά το κούρεμα έως και 75% των ποσών που θα πρέπει να επιστραφούν. Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αποπληρώσουν τα φθηνά κρατικά δάνεια είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% είτε σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Οι έμποροι ζητούν και αναστολή των δόσεων της διετούς άτοκης ενίσχυσης του ΤΕΠΙΧ ΙΙ σε όσους ισχύουν και για όσο διαρκούν τα μέτρα. Πρόκειται για δάνεια έως 500.000 ευρώ για κεφαλαία κίνησης που δόθηκαν το Μάιο του 2020 με 100% επιδοτούμενο επιτόκιο για δύο χρόνια και με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή η περιορίστηκε η λειτουργία τους λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19. Η διάρκεια του δανείου είναι 24 έως 60 μήνες με τις επιχειρήσεις να καταβάλλουν μόνο το κεφάλαιο για 2 χρόνια ενώ για την υπόλοιπη διάρκεια του δανείου επιδοτείται το 40% του επιτοκίου.