Ορατό όσο ποτέ το ενδεχόμενο να «φιλοξενήσει» ανεμογεννήτριες το Άγιο Όρος της Αιτωλοακαρνανίας – Οι αντιδράσεις στην περιοχή που «έβραζε» μόνο στις φήμες που είχαν ακουστεί παλαιότερα είναι αναμενόμενες και αναμένεται και πάρα πολύ έντονες.
Η πρώτη Βεβαίωση από την ΡΑΕ σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το nafpaktianews.gr για αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Αιολικά πάρκα), εγκατεστημένης ισχύος 31,05MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 31,05 MW στη θέση Βαράσοβα, της Δημοτικής Ενότητας Χάλκειας, του Δήμου Ναυπακτίας είναι γεγονός.
Η είδηση αυτή, όπως είχε γίνει στο παρελθόν, αναμένεται να βρει απέναντι της την πλειοψηφία των πολιτών της Δ.Ε. Χάλκειας και όχι μόνο. Καθώς στο παρελθόν σύλλογοι, φορείς αλλά και δημοτικές παρατάξεις είχαν πάρει σαφείς θέσεις σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Οι πολίτες κατά το παρελθόν είχαν πραγματοποιήσει συναντήσεις στο Γαλατά Ναυπακτίας αλλά και σε άλλα χωριά του Δήμου Ναυπακτίας αναφορικά με μια τέτοια προοπτική.
Αυτά που επισημάνθηκαν στις συναντήσεις των πολιτών ήταν, ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός ορίων του «Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Εύηνου και νήσων Εχινάδων» ως «Ζώνη προστασίας της φύσης Π.Φ.2Θ». Το καθεστώς προστασίας του πάρκου προσδιορίζεται από τη KYA όπου σύμφωνα με το Άρθρο 3 «Χρήσεις, δραστηριότητες, μέτρα, όροι και περιορισμοί προστασίας και διαχείρισης» δεν επιτρέπουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Το όρος Βαράσοβα, βρίσκεται Εντός του Δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός ζώνης ΖΕΠ «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» (Special Protection Areas – SPA) για την Ορνιθοπανίδα, όπως ορίζονται στην Οδηγία 79/409/EK «για τη διατήρηση των άγριων πτηνών» με κωδικό GR23100015- SPA, αλλά και εντός ζώνης ΤΚΣ «Τόπους Κοινοτικής Σημασίας)» (Sites of Community Importance – SCI) όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ.
Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι ο ορεινός όγκος της Βαράσοβας, έχει κηρυχθεί ως τόπος ιστορικός και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Οι εκκλησίες, οι μονές και τα ασκηταριά της εποχής του Βυζαντίου που αναπτύχθηκαν κατά το παρελθόν, στις δυσπρόσιτες πλαγιές της Βαράσοβας σήμερα είναι όλα ερειπωμένα. Τα εναπομείναντα ωστόσο στοιχεία, αποδεικνύουν τη δύναμη της μοναστικής ζωής στο βουνό.
Δικαίως λοιπόν έχει χαρακτηριστεί ως το «Άγιο Όρος της Αιτωλ/νίας».