Από το 06:00 το πρωί της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η απόφαση ελήφθη στην πρωινή σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με την συμμετοχή του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.
Οι αποφάσεις για ρεβεγιόν και νέα μέτρα
Τα μέτρα που είχε αποφασιστεί να τεθούν σε ισχύ από 3 Ιανουαρίου 2022 θα εφαρμοστούν από αύριο στις 06:00. Με απλά λόγια από τις 06:00 της Πέμπτης 30 Δεκεμβρίου τα εστιατόρια και τα άλλα καταστήματα του χώρου της εστίασης θα λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Εξαίρεση η Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οπότε και θα επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, χωρίς μουσική, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο της διασποράς του κορωνοϊού.
Στις 15:00 ανακοινώσεις Πλεύρη
Όπως έγινε γνωστό, στις 15:00 σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα προβεί σε αναλυτικές ανακοινώσεις σχετικά με τα νέα μέτρα, προκειμένου να ενημερωθούν οι πολίτες.
«Το σύστημα υγείας αντέχει» σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που έχει εικόνα της συζήτησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής της εκστρατείας για την ανακοπή της πανδημίας.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν οι παράμετροι της προσπάθειας αντιμετώπιησης της Covid μετά και την εμφάνιση της παραλλαγής «Ο» που έχει αλλάξει τα δεδομένα. «Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο» λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού.
«Προχωράμε ανάλογα με τις εξελίξεις» επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού και αναφέρουν ότι υπάρχει καθημερινή αξιολόγηση των νέων δεδομένων. «Δεν υπάρχει μπρος πίσω» τονίζουν.
Το 70% των κρουσμάτων ανήκουν στην «Ο»
Το 70% των κρουσμάτων προέρχονται από την παραλλαγή «Ο», σημειώνουν κυβερνητικά στεκλέχη και προσθέτουν ότι ταυτοχρόνως 3-4.000 κρούσματα -από τα 21.657 που ανακοινώθηκαν χθες- ανήκουν στη μετάλλαξη Δ. Από την μετάλλαξη αυτή, την Δ δηλαδή, είναι η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, με την σταδιακή επικράτηση της παραλλαγής Ομικρον, υπάρχει αισιοδοξία ότι θα περιοριστούν και οι σοβαρές νοσήσεις που χρειάζονται νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πιθανώς διασωλήνωση.