Ύστερα από σχετικό ένταλμα, συνελήφθη ο ο 35χονος γραμματέας του Τουρκικού προξενείου στην Ρόδο, κατηγορούμενος για την υπόθεση κατασκοπείας.
Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί επίσης και για τον 52χρονο μάγειρα. Όπως είχε δημοσιεύσει η dimokratiki.gr, θα υποβληθεί σήμερα στην Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου η δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος ενός 52χρονου μάγειρα, πρώην ναυτικού στο «Ε/Γ-Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ» της εταιρείας ΣΑΟΣ και του 35χρονου γραμματέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προξενικός υπάλληλος ζει στη Ρόδο εδώ και αρκετά χρόνια. Ήταν δίπλα στον Τούρκο πρόξενο σε όλες τις εκδηλώσεις στο νησί και συχνά είχε το ρόλο του διερμηνέα του. Στο παρελθόν η συμπεριφορά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στη μουσουλμανική κοινότητα στη Ρόδο ενώ αναρτήσεις του στο Facebook είχαν φτάσει, με μορφή ερώτησης από τον Νίκο Νικολόπουλο, μέχρι και τη Βουλή.
Από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια και των δυο κατηγορούμενων, έχουν βρεθεί υπολογιστές, κινητά και τέσσερα κλειδωμένα usb που έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και αναμένεται να αποκαλύψουν και νέα στοιχεία.
Στο σπίτι του 35χρονου μάλιστα εκτός από τέσσερις υπολογιστές βρέθηκαν και οκτώ τηλέφωνα, κάποια από τα οποία πάντως δεν είναι λειτουργικά.
Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν ο Τούρκος πρόξενος θα αιτηθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου να αποδοθούν στο προξενείο ένας υπολογιστής και ένα τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν από την οικία του 35χρονου, όπως έπραξε με επιστολή του στις αρχές.
Κατασκοπεία στη Ρόδο: «Το έκανα για τη μητέρα πατρίδα» λέει ο 55χρονος αρχιμάγειρας
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την παράνομη δράση των δύο Ελλήνων μουσουλμάνων από τη Ροδόπη στη Ρόδο και το Καστελόριζο, προκύπτουν μέσα από την κατάθεση του 55χρονου ναυτικού και τα ενημερωτικά δελτία της Ασφάλειας.
Ο 35χρονος γραμματέας του τουρκικού προξενείου στη Ρόδο σε ρόλο αρχιπράκτορα, στρατολόγησε και έδινε αποστολές στον 55χρονο ναυτικό μάγειρα, που εκτελούσε με απόλυτη μυστικότητα ότι του έλεγε ο «πατριώτης» του όπως τον αποκαλούσε.
Φωτογραφίες, σημειώσεις, παρακολουθήσεις συζητήσεων στρατιωτικών στο πλοίο, κινήσεις ελικοπτέρων, ήταν το πεδίο δράσης του Μεχμέτ στους τέσσερις μήνες που έκανε τον «κατάσκοπο του Καστελόριζου». «Δεν πήρα λεφτά. Το έκανα για τη μητέρα πατρίδα» είπε στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας και ξεδίπλωσε αβίαστα όλες τις λεπτομέρειες της κατασκοπευτικής του δράσης. «Με τον Σεμπαχατίν Μπειραμ γνωριστήκαμε τον περασμένο Αύγουστο. Είχαν έρθει κάτι συγγενείς μου για διακοπές στη Ρόδο και μου είπαν ότι στο προξενείο δουλεύει ένας πατριώτης από το διπλανό χωριό. Συναντηθήκαμε και μου είπε ότι έχει άκρες, γνωρίζει κόσμο και μπορεί να με βοηθήσει. Ήταν η πρώτη φορά που δούλευα ως μάγειρας σε πλοίο και ήθελα βοήθεια. Συναντηθήκαμε τέσσερις φορές μετά από ραντεβού και κατάφερε να μου κερδίσει την εμπιστοσύνη. Έχω πάθει σοκ. Παρασύρθηκα, δεν το έκανα για λεφτά. Με παρέσυρε να το κάνω για το καλό της πατρίδας».
Μετά από τέσσερα ραντεβού και αφού του κέρδισε την εμπιστοσύνη και τον απόλυτο έλεγχο ο 35χρονος γραμματέας του προξενείου ανέθεσε στον μάγειρα την πρώτη αποστολή. «Μου είπε να καταγράφω τις κινήσεις του στρατού, τον αριθμό των πλοίων και τα πλοία που είναι στο λιμάνι και αν υπάρχουν ελικόπτερα πάνω σε αυτά. Δεν μιλούσαμε στο τηλέφωνο συναντιόμασταν κάθε φορά που είχα ρεπό στο Ενυδρείο σε διάφορα καφέ. Για να κλείνουμε τα ραντεβού, μιλούσαμε στο What’s app και σε άλλες εφαρμογές» ανέφερε στους αστυνομικούς ο Μεχμέτ και πρόσθεσε: «Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσε σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτούσα διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ».
Η Ασφάλεια και η ΕΥΠ, επικεντρώνονται κυρίως στην περίπτωση του 35χρονου γραμματέα, καθώς ήταν γνωστή στις αρχές η δράση του και οι επαφές που είχε με την τουρκική πλευρά. Αυτό που ψάχνουν να βρουν είναι πού μετέφερε τις πληροφορίες που του έδινε ο μάγειρας – κατάσκοπος, ποιος είναι ο σύνδεσμος του και αν είχε στρατολογήσει και άλλους «πατριώτες» όπως τους αποκαλούσε στα περίπου έξι χρόνια που είναι στο προξενείο. Μάλιστα εξετάζουν αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που πριν μερικούς μήνες μετακόμισε από την περιοχή Ροδίνι όπου διέμενε, κοντά στην Ιαλυσό.