Σάκης Τορουνίδης : «Να καταλάβουν οι διαδρομιστές στην Αθήνα ότι έχουν να χάσουν από τις αντιδράσεις μας». Μετά και το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου που συνεκλήθη, μετά από αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου, για να οριστεί ο «τρόπος δράσης» της ευρύτερης περιοχής στον νέο δικαστικό χάρτη και όσα άσχημα λέγεται ότι επιφυλάσσει για το Αγρίνιο, άρχισε να φαίνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο της συζήτησης και της διεκδίκησης που έχει τεθεί.
Στην λεγόμενη «δημόσια σφαίρα» και ειδικά σε εκείνη των κοινωνικών δικτύων δεν μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει κάποια ομοθυμία ή κάποια οργή από την κοινωνία των πολιτών πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ίσως δεν είναι στην ατζέντα κάποιων πολιτικών σχηματισμών, των συλλογικοτήτων που κυριαρχούν αλλά και του συνδικαλισμού που κυριαρχεί στο Αγρίνιο.
Αλλά και ως προς το σκέλος της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου τα πλαίσια του οποίου έθεσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προτείνοντας τη δημιουργία μιας Ομάδας Δράσης, με τη συμμετοχή και φορέων της περιοχής, δεν φαίνεται ότι θα συγκλονίσει τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Φυσικά, είναι εκ των ων ουκ άνευ να «γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποτραπούν αλλαγές στο δικαστικό χάρτη της περιοχής και πρωτίστως η συγχώνευση του Εφετείου του Αγρινίου με το αυτό της Πάτρας».
Όπως έγραψε το sinidisi.gr, η απόφαση που πάρθηκε στο τέλος ήταν προκειμένου να αποφευχθεί ο συσχετισμός με την… επιτροπή που παραπέμπονται τα θέματα που στο τέλος δεν λύνονται κι έτσι η Ομάδα αυτή έγινε Ομάδα Εργασίας, Ομάδα Αγώνα, Συντονιστική Αγώνα κτλ., ενώ το έργο της θα είναι να διευρύνει το μέτωπο των φορέων με τη συμμετοχή όλων των Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας και της Λευκάδας, αλλά και των Δικηγορικών Συλλόγων της περιοχής και ακολούθως να γίνουν επαφές με τους αρμοδίους του Υπ. Δικαιοσύνης ενώ πιθανότατα να διοργανωθούν και τυχόν κινητοποιήσεις.
Υπό αυτή την έννοια, μοιάζουν να έχουν ξεχωριστή σημασία οι αναφορές δημάρχων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου και οι πληθυσμοί των δήμων που διοικούν ζουν στον ίδιο ζωτικό χώρο με αυτόν του δήμου Αγρινίου.
Ο δήμαρχος Θέρμου και δικηγόρος Σπύρος Κωνσταντάρας, για παράδειγμα, φρόντισε να θυμίσει σε όλους ότι δεν πρόκειται για μια συντεχνιακή διεκδίκηση των δικηγόρων ή των δικαστικών και μιλώντας στην συνεδρίασε τόνισε πως το ζήτημα του Εφετείου και του Πρωτοδικείου της πόλης που κινδυνεύουν με κατάργηση στα πλαίσια κατάρτισης του νέου δικαστικού χάρτη είναι μια μοναδική περίπτωση που έγκειται και στο ότι για ακόμη μια φορά η τοπική κοινωνία δεν δείχνει εγρήγορση, κάτι για το οποίο υπάρχει άμεση ανάγκη.
Το γεγονός ότι στη συνεδρίαση συμμετείχαν βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, όπως ο Θανάσης Παπαθανάσης, ο Μίλτος Ζαμπάρας, η Χριστίνα Σταρακά και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής δεν φάνηκε να καλύπτει τον κ. Κωνσταντάρα(και δικαίως) αφού η σοβαρότητά του, όπως είπε, έγκειται στο ότι η κεντρική εξουσία πρέπει να καταλάβει πως πρέπει να μείνει το Εφετείο στο Αγρίνιο γιατί στατιστικά οι υποθέσεις του το κάνουν βιώσιμο αναφέροντας συγκεκριμένα στοιχεία.
«Από τη λειτουργία του Εφετείου ωφελείται ο πολίτης, αυτό πρέπει να το κάνουν μια αναγωγή στην καθημερινότητά τους όλοι οι επαγγελματίες της περιοχής, όπως π.χ. οι ιδιοκτήτες ταξί να αντιληφθούν πόσες διαδρομές θα χάσουν αν πάψουν τα δικαστήρια ή οι ξενοδόχοι πόσον κόσμο θα χάσουν που έρχεται για υποθέσεις και διαμένει στην πόλη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί. Και το Αγρίνιο και το Θέρμο και η Αμφιλοχία, δεν μπορούμε πια να είμαστε χλιαροί, ακόμη και σήμερα δεν είμαστε μαζεμένοι όπως θα έπρεπε σε ένα κοινό αγώνα. Υπάρχει ανάγκη συστράτευσης φορέων και συλλόγων όπως ο Εμπορικός Σύλλογος αλλά και όλων των βουλευτών και δημάρχων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας», τόνισε αρκετές φορές, κάνοντας επίσης λόγο για «τεχνικό διαχωρισμό Αγρινίου-Μεσολογγίου που μας εγκλωβίζει στην καχυποψία κάτι θα πάρει το Αγρίνιο και θα χάσει το Μεσολόγγι και αντιστρόφως», όπως είπε.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις του και ο δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Τορουνίδης στην «Συνείδηση»(σ.σ. δεν ήταν παρών στην συνεδρίαση λόγω ίωσης) κάνει λόγο για ένα μείζον ζήτημα της περιοχής. «Παρότι η δική μου δημοτική αρχή δεν έχει αναλάβει ακόμη, ήμουν παρών στην συνεδρίαση που είχε γίνει στα γραφεία του δικηγορικού συλλόγου πρόσφατα. Θα είμαι δίπλα κι εγώ κι ολόκληρος ο δήμος μου σε ό, τι αποφασίσει ως τρόπο δράσης ο Σύλλογος, όχι ως συντεχνιακό τους αίτημα αλλά γιατί είναι θέμα δημοκρατίας να έχουμε την Δικαιοσύνη στο ζωτικό μας χώρο. Δεν μπορεί να δικαζόμαστε ταξιδεύοντας σε άλλες περιοχές, όπως αυτό δεν συμβαίνει σε καμία περιοχή της Ελλάδας. Δεν καταλαβαίνω γιατί άλλη μια δήθεν “αναδιάρθρωση” πρέπει να ξεκινήσει από εμάς. Η Αμφιλοχία έχει άμεσους δεσμούς με το Αγρίνιο και εξυπηρετείται από τις δικαστικές αρχές εδώ. Πρέπει να φανούμε ενωμένοι και να καταλάβει ο ντόπιος πληθυσμός ότι μια ενδεχόμενη τέτοια υποβάθμιση θα τον θίξει και στην τσέπη του. Φυσικά πρέπει να καταλάβουν και οι διαδρομιστές στην Αθήνα ότι θα έχουν να χάσουν από τις αντιδράσεις μας. Δεν είναι καιρός για αδράνεια και εφησυχασμό», επισήμανε.
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση