Αν δεν ληφθούν μέτρα θα φτάσουμε στο καλό σενάριο στα 6.000 ημερήσια κρούσματα στα μέσα Μαΐου, εκτιμά ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου Έρευνας για το Εκθεσίωμα και την Υγεία, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Από τις 17 με 20 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε στη χώρα μας αύξηση στα ημερήσια κρούσματα από τον κορωνοϊό εξαιτίας της μετάλλαξης στελέχους από τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο έχει πολύ υψηλότερη μεταδοτικότητα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, το κινέζικο εκτιμά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Στις 17 Μαρτίου τα ημερήσια κρούσματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκονται στις 2.000, με την πολιτεία να αναγκάζεται να πάρει πολύ σκληρά νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορωνοϊού περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα.
Ο καθηγητής αναφέρει στο ethnos.gr ότι θεωρεί δεδομένο ότι η πολιτεία θα αναγκαστεί να πάρει πολύ αυστηρά μέτρα γύρω στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. Η συγκεκριμένη απόφαση θα αποτελεί μονόδρομο, αφού το σύστημα υγείας θα δεχτεί πολύ μεγάλη πίεση. Σε διαφορετική περίπτωση, αν, δηλαδή, δε ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου ,η κορύφωση αυτού του κύματος της πανδημίας εξαιτίας του βρετανικού στελέχους θα εντοπιστεί στη χώρα μας στις 15 με 17 Μαΐου. Τότε, στο καλό σενάριο, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κατά εβδομαδιαίο μέσο όρο θα βρίσκεται στις 6.000.
«Ωστόσο, αυτό το σενάριο δε θα επαληθευτεί, διότι το σύστημα υγείας θα πιεστεί υπερβολικά νωρίτερα κι έτσι η πολιτεία θα πάρει πολύ σκληρά νέα μέτρα. Από τις 17 ή 20 Φεβρουαρίου, με βάση τα μαθηματικά μοντέλα μας θα αρχίσουμε να βλέπουμε την αύξηση των κρουσμάτων εξαιτίας του στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας. Στις 10 με 15 Μαρτίου θα δούμε μία πολύ σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και στις 17 του μήνα θα φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα την ημέρα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο. Η επιδημιολογική πίεση είναι μεγάλη, τα πράγματα αλλάζουν και πολύ πιθανό να συνεχίσουν να αλλάζουν», σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης.
Πηγή: thecaller.gr