Στο τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”.
«Είμαστε καθαρά στην εκθετική φάση της εξέλιξης του τέταρτου κύματος. Αρχίζει να αναπτύσσεται κυρίως από τη χαλάρωση που έχουμε δείξει, γιατί το ποσοστό των κρουσμάτων δεν είναι ακόμη πολύ μεγάλο».
Ωστόσο, «από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα έχουμε τη μεγάλη ανάπτυξη της Δέλτα, η οποία αναμένεται να κυριαρχήσει στη χώρα. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο μπορεί να φτάσουμε μέχρι και 3.500 κρούσματα».
Ο καθηγητής παρότρυνε τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν προκειμένου να προλάβουμε τα χειρότερα, ενώ δήλωσε θετικός στην καθολική χρήση μάσκας από όλους.
«Ναι στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους άσχετα από το αν κάποιος είναι εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος».
Σημαντικό όπλο είναι και τα self-tests τα οποία «μας καθοδήγησαν στην πτώση που ζήσαμε».
Η αύξηση των κρουσμάτων, η οποία ωστόσο δεν αποτυπώνεται ακόμα στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οφείλεται αφενός στο γεγονός της απόκλισης των 14 ημερών που υπάρχει από τη νόσηση και την ανάγκη νοσηλείας, και αφετέρου στο γεγονός ότι οι νέοι που νοσούν παρουσιάζουν ελαφρύτερα συμπτώματα.
Ωστόσο, όταν οι αριθμοί γίνουν πολλοί μεγάλοι, η πίεση στο σύστημα υγείας θα υπάρχει», κατέληξε ο καθηγητής.
Παρασκευής: Στόχος ο περιορισμός της διασποράς
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως «τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα σε ό,τι αφορά στη συνεχιζόμενη αύξηση», υπογραμμίζοντας πως στα θετικά είναι ότι αυτή η αύξηση των κρουσμάτων αφορά σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν μικρό κίνδυνο για βαριά νόσηση».
«Πλέον έχουμε δύο στόχους: πρώτον να περιοριστεί η διασπορά σ’ αυτές τις ηλικίες, αλλά και πιο σημαντικό να μην υπάρξει διασπορά σε άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλείες ή ακόμα και θάνατο» ανέφερε το μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα στις ηλικίες 18-39 ετών ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ σημείωσε πως παίζουν σημαντικό ρόλο «η αυξημένη κινητικότητα σ’ αυτές τις ηλικιακές ομάδες, αλλά και τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού –δεδομένου ότι άνοιξε αργότερα για αυτές τις κοινωνικές ομάδες».
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων πιο αυστηρών μέτρων, ο κ. Παρασκευής υποστήριξε αν ληφθούν θα είναι πιο συγκεκριμένα και όχι γενικές απαγορεύσεις. «Δεδομένης της ιδιαιτερότητας αυτής της έξαρσης κρουσμάτων που αφορά κυρίως νεαρές ηλικιακές ομάδες, ότι ακόμα δεν παρατηρείται αύξηση στις νοσηλείες και ο κίνδυνος για την αύξησης είναι μικρότερος λόγω του εμβολιασμού» εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας, ενώ τόνισε πως θα γίνει αρχικά μια προσπάθεια να μειωθεί η διασπορά, καθώς και στοχευμένα μέτρα.
Τέλος, ο κ. Παρασκευής αναφέρθηκε και στη μη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και το ενδεχόμενο επαναφοράς της, υπογραμμίζοντας πως είναι ακόμα υπό εξέταση η επαναφορά της σε κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν έξαρση, τονίζοντας πως το θέμα θα συζητηθεί στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.
Πηγή: newsit.gr