Πού αποσκοπεί η συνέχιση και αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων σε όλο το Αιγαίο, αλλά και τον Έβρο, με κορυφαία κίνηση τις έρευνες στα έξι ναυτικά μίλια από Ρόδο, Κάρπαθο και… Κρήτη!
Να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα εφ’ όλης της ύλης διάλογο φέρεται να είναι ο στόχος της Τουρκίας, που ανοίγει πλέον τη βεντάλια των διεκδικήσεών της σε όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η πρόκληση με τις NAVTEX του «ευτυχισμένου Τούρκου» -όπως ονομάζονται- είναι το αποκορύφωμα της βεντάλιας των προκλητικών διεκδικήσεων. Το καθεστώς Ερντογάν, βασιζόμενο στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σχεδιάζει έρευνες στα έξι ναυτικά μίλια από νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, αλλά και η …Κρήτη, αμφισβητώντας ουσιαστικά στην πράξη το δικαίωμα των νησιών να έχουν υφαλοκρηπίδα.
Επιπλέον η Άγκυρα:
•Έχει προειδοποιήσει μέσω του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών το προσεχές διάστημα, τόσο στα νησιά, όσο και στον Έβρο, προσβλέποντας και στην αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
•Έχουν επιχειρήσει, παρά την υποβάθμιση του θέματος από την ελληνική κυβέρνηση, να «γκριζάρουν» τον Έβρο, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάννης, αλλά και του Πρωτοκόλλου του 1926, που τη συγκεκριμενοποίησε και διαμόρφωσε τα σύνορα των δυο χωρών στη συγκεκριμένη περιοχή.
•Ο υπουργός Άμυνας Χ. Ακάρ, χαρακτήρισε πρόσφατα ως «πτήσεις ρουτίνας» τις παραβάσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, με τις υπερπτήσεις να ξεπερνούν έως τον Απρίλιο φέτος τον αντίστοιχο αριθμό όλης της χρονιάς πέρυσι.
•Στην Κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται οι τουρκικές γεωτρήσεις, ενώ οι εταιρείες χωρών που ενεργούσαν για λογαριασμό της Λευκωσίας …αποχώρησαν, καθώς θεώρησαν ως ασύμφορη τη συνέχιση των εργασιών τους, λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου!
•Η χρησιμοποίηση της Αγίας Σοφίας για την ενίσχυση του εθνικισμού στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει και ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών στη γειτονική χώρα.
Τα παραπάνω οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο συμπέρασμα πως η Άγκυρα επιδιώκει μέσω ενός πιθανού θερμού επεισοδίου, αλλά και με την αύξηση της έντασης σε όλα τα μέτωπα, να καθίσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Και, μάλιστα, αυτό θα γίνει υπό την πίεση του διεθνούς παράγοντα και των συμμάχων της χώρας, που έχει την περίοδο αυτή και επιπλέον λόγους να μην «δυσαρεστεί» την Τουρκία, καθώς οι προσπάθειες «επαναφοράς» της στη Δύση βρίσκονται στην τελική ευθεία.
Ερωτηματικό, τέλος, εξακολουθεί να αποτελεί γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν καταθέτει συντεταγμένες στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ώστε να διαθέτει πλήρη νομιμότητα έναντι του τουρκολιβυκού μνημονίου…
Πηγή: ieidiseis.gr