Σε λίγες ημέρες θα είναι διαθέσιμη, η νέα διαγνωστική μέθοδος αυτοελέγχου (self test), η οποία θα είναι υποχρεωτική σε μαθητές και εργαζόμενους και δημιουργεί ελπίδες για ταχύτερη έξοδο, από το τρίτο κύμα.
Μέσα στο πρώτο 10ημερο του Απριλίου, μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς θα είναι διαθέσιμη για δύο μήνες η νέα αυτή διαγνωστική μέθοδος αυτοελέγχου για όσους το επιθυμούν αλλά και ως υποχρεωτική για κρίσιμες ομάδες πληθυσμού.
Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, ήδη 30 εταιρίες κατέθεσαν προσφορές ανταποκρινόμενες στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για παράδοση 10 εκατομμυρίων self test σε συγκεκριμένο εύρος χρόνου, που έγινε από την Πολιτική Προστασία. Σήμερα αναμένεται να σταλεί ο φάκελος στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια του προσυμβατικού ελέγχου. Αυτού του είδους τα τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα ταχέα τεστ (rapid test), που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Εκτιμάται πώς Απρίλιο – Μάιο η διενέργεια των self test θα λειτουργήσει ως ένα πλέγμα ασφαλείας για την οικονομία και την κοινωνία, περιορίζοντας τη διασπορά του κορoνοϊού στη χώρα, ενώ παράλληλα η εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος θα συμβάλλει στην περαιτέρω θωράκιση του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό που παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, η υποχρεωτικότητα της διενέργειας των self test θα εγγυηθεί την εύρυθμη και ασφαλή επανεκκίνηση της εκπαίδευσης καθώς και ζωτικών κλάδων της οικονομίας. Επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να διασφαλίσουν τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, θέτοντας όμως ως στόχο «ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείσει».
«Κάνοντας self test μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων», εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης. Εκπαιδευτικοί και μαθητές, εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, τη ναυτιλία/ακτοπλοΐα, τη μεταποίηση, τα δικαστήρια και τις μεγάλες επιχειρήσεις, αποτελούν τις κρίσιμες ομάδες-στόχους που υποχρεωτικά θα υποβάλλονται κάθε εβδομάδα σε self test. Εκτιμάται ότι πρόκειται για περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια πολίτες, που αποτελούν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.
Όσον αφορά την υποχρεωτική διενέργεια των self test από εκπαιδευτικούς και μαθητές, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επικαλέστηκε το παράδειγμα της Σλοβακίας όπου τα μαζικά self test σε δύο δόσεις μείωσαν τον επιπολασμό της λοίμωξης Covid-19 κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
Σύμφωνα ότι με την εμβολιαστική εκστρατεία έχουν θωρακιστεί το 61% των ηλικιωμένων άνω των 75 χρόνων (την περασμένη Παρασκευή άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού και για τους 70-74 χρόνων), η στρατηγική του ελέγχου (testing) πλέον δίνει προτεραιότητα στα νεότερα άτομα, που είναι ενεργά εργασιακά. Έτσι εξετάζεται το ενδεχόμενο κατά την πρώτη φάση εφαρμογής του self testing, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα ηλικίας έως 67 χρόνων.
Απλή και εύκολη μέθοδος αυτοελέγχου
Όπως αναφέρει ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας, οι πολίτες με «διαβατήριο» τον ΑΜΚΑ τους θα μπορούν να προμηθεύονται μια φορά την εβδομάδα από το φαρμακείο της γειτονιάς δωρεάν μια συσκευασία self test, προκειμένου να αυτοελέγχονται για κορωνοϊό. Οι πολίτες θα παραλαμβάνουν τις συσκευασίες και για τα ανήλικα παιδιά τους δηλώνοντας τους σχετικούς ΑΜΚΑ, όπως και για τους ηλικιωμένους γονείς τους.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ απευθύνονται σε ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς του κορονοϊού και προϋποθέτουν τη λήψη είτε ρινικού επιχρίσματος, είτε σιέλου. Από τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ότι, περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του κορονοϊού, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Μέσα, λοιπόν, από μια απλή και γρήγορη διαδικασία, που ο καθένας μπορεί να διεκπεραιώσει, θα μπορεί να μάθει αν είναι φορέας του ιού και να το δηλώνει στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr.
Σύμφωνα με όσα είναι προς το παρόν γνωστά, η δήλωση θετικού αποτελέσματος στη πλατφόρμα θα συνεπάγεται την έκδοση βεβαίωσης. Με αυτήν ο πολίτης θα μπορεί να προγραμματίσει δωρεάν ραντεβού για διαγνωστικό τεστ ταχέως ελέγχου (rapid test) σε δημόσια υγειονομική δομή, για την επιβεβαίωση του αρχικού αποτελέσματος και ενημέρωση του Μητρώου Ασθενών με λοίμωξη Covid-19.
Η βεβαίωση από την πλατφόρμα selftesting.gov.gr δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απουσία από την εργασία ή το σχολείο. Θα χρειάζεται το θετικό αποτέλεσμα του rapid test. Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «το self test είναι μια διαδικασία συμπληρωματική στις δράσεις στοχευμένου και τυχαιοποιημένου ελέγχου για την έγκαιρη ανίχνευση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού».
Πηγή: iPaidia.gr