Η 13η Σεπτεμβρίου είναι η 256η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και 257η σε δίσεκτα έτη. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2006, μετά από 16ετή καταδίωξη συλλαμβάνεται σε ενέδρα ο δραπέτης Νίκος Παλαιοκώστας. Που βρίσκονται, όμως, σήμερα, ο ίδιος και ο αδελφός του Βασίλης;
Αν έχουμε κάτι πιο κοντά σε κινηματογραφικούς εγκληματίες στην Ελλάδα, αυτοί είναι οι αδελφοί Νίκος και Βασίλης Παλαιοκώστας.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του CNN Greece, οι δύο τους μοιράζονται ένα πολύ πλούσιο βιογραφικό με ληστείες, απαγωγές, συλλήψεις και θεαματικές αποδράσεις· ο Νίκος πέτυχε δύο, ενώ ο Βασίλης τέσσερις.
Οικογενειακή υπόθεση
Ο, 62χρονος σήμερα, Νίκος Παλαιοκώστας είναι ο μεγαλύτερος γιος του λαχειοπώλη Λεωνίδα Παλαιοκώστα από το Μοσχόφυτο, ορεινό χωριό των Τρικάλων. Νεαρός έπιασε δουλειά στα καράβια, αλλά τελικά τον κέρδισε το έγκλημα. Κλοπές και διαρρήξεις στην αρχή, ληστείες αργότερα.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Νίκος γνώρισε τον επαγγελματία διαρρήκτη Kώστα Σαμαρά ή Zαρανίκα, γνωστό και ως Καλλιτέχνη ή Πεταλούδα. Σύντομα έβαλε «στο κόλπο» το μικρότερο αδελφό του Βασίλη, ο οποίος αρχίζει να απασχολεί την αστυνομία για κλοπές το 1986. Δύο χρόνια αργότερα, τα δύο αδέλφια εξελίσσονται σε εφιάλτη των διωκτικών αρχών.
Τον Ιανουάριο του 1988 ο Νίκος Παλαιοκώστας κατέληξε στη φυλακές Τρικάλων, αλλά απέδρασε με τη βοήθεια του αδερφού του που του πέταξε ένα σκοινί πάνω από τον τοίχο της φυλακής. Το Φεβρουάριο του 1990 έρχεται η δεύτερη σύλληψη, στο χωριό Ζωοδόχος Ιωαννίνων. Θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, από όπου θα αποδράσει ξανά, μαζί με άλλα 80 άτομα, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στις 15 Δεκεμβρίου.
Τα δύο αδέλφια επιδίδονται σε μπαράζ ληστειών σε όλην την Ελλάδα, με διασημότερη εκείνη του Ιουνίου του 1992, όταν λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Καλαμπάκα Τρικάλων, αρπάζοντας 130.000.000 δραχμές. Η συγκεκριμένη ληστεία παραμένει μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη σε λεία, ληστεία τράπεζας στην Ελλάδα.
Η αστυνομία ντροπιάζεται, καθώς η ληστεία έγινε μόλις 500 μέτρα από το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Προκειμένου να διαφύγουν, ο Βασίλης πετάει ανά δεσμίδες τα πεντοχίλιαρα από το παραθύρο του αυτοκινήτου τους, όπως τους καταδιώκει το περιπολικό. Οι οδηγοί των άλλων οχηματών σταματούν για να συλλέξουν τα χρήματα και σύντομα ο δρόμος μετατρέπεται σε οδόφραγμα από τα σταματημένα αυτοκίνητα. Όπως αναφέρουν αργότερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Παλαιοκώστας άφησε πίσω του περί τα 90 εκατομμύρια δραχμές…
Η πρώτη απαγωγή
Την Παρασκευή της 15ης Δεκεμβρίου 1995, οι αδελφοί Παλαιοκώστα με τους συνεργούς τους απαγάγουν μέσα από το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βιομήχανο Αλέξανδρο Χαΐτογλου.
Ζητούν λύτρα ύψους 260.000.000 δρχ. για να τον αφήσουν ελεύθερο. Η οικογένεια Χαΐτογλου κατέβαλε τα λύτρα στους απαγωγείς, ενώ οι διωκτικές αρχές εξαπέλυσαν ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό, στην προσπάθεια τους να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους απαγωγείς.
Μετά από 3 χρόνια ερευνών και καταδιώξεων, το 1999 μετά από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα στο 90ο χλμ. της εθνικής οδού Λαμίας – Λειβαδιάς, οι αρχές συνέλαβαν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος στην συνέχεια καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση για την απαγωγή Χαΐτογλου.
Η πιο θεαματική απόδραση στην ελληνική ιστορία
Στις 4 Ιουνίου 2006, ένα ελικόπτερο που εκτελούσε αερομεταφορές αναψυχής για λογαριασμό της ελληνικής εταιρείας ενοικίασης Airlift απογειώνεται με δυο επιβάτες. Ο ένας από αυτούς, λίγα λεπτά αργότερα, σημαδεύει τον πιλότο με ένα όπλο. Ήταν ο Νίκος Παλαιοκώστας.
Σε λίγα λεπτά το ελικόπτερο βρίσκονταν πάνω από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οι φρουροί υπέθεσαν ότι πρόκειται για μια επιθεώρηση, παρόλο που δεν είχαν ενημερωθεί για κάτι τέτοιο. Καθώς το ελικόπτερο πλησίαζε, ο πιλότος φώναξε προς τους φρουρούς ότι οι επιβάτες είναι οπλισμένοι.
Σύντομα οι φύλακες αντιλήφθηκαν τι γινόταν, όμως ήταν ήδη αργά, καθώς οι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι έτρεχαν προς το ελικόπτερο. Οι φύλακες, ανήμποροι να αποτρέψουν την απόδραση, παρακολουθούσαν την εξέλιξη της. Ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο Αλκέτ Ριζάι ήταν ξανά ελεύθεροι.
Μετά από την κινηματογραφική απόδραση, ο Αλκέτ Ριζάι και ο Νίκος Παλαιοκώστας συνελήφθησαν αρκετά γρήγορα. Ο Βασίλης ωστόσο έμεινε ελεύθερος και στις 9 Ιουνίου του 2008 απήγαγε τον Γιώργο Μυλωνά, έναν δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα αλουμινίου. Ο επιχειρηματίας κρατήθηκε από τον Παλαιοκώστα σε σπίτι στη Σουρωτή για δύο εβδομάδες. Για να τον αφήσει ελεύθερο, ζήτησε πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ.
Λίγες μέρες αργότερα, οι αρχές εντοπίζουν το Βασίλη Παλαιοκώστα στο σπίτι όπου είχε κρατηθεί ο βιομήχανος. Στις 2 Αυγούστου του 2008 μία ομάδα ειδικών δυνάμεων τον συνέλαβε.
Στάλθηκε πίσω στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι τη δίκη του· εκεί βρισκόταν ήδη ο Αλκέτ Ριζάι.
Ελικόπτερο ξανά
Στις 22 Φεβρουαρίου του 2009, μια μέρα πριν ξεκινήσει η δίκη του, ο Βασίλης Παλαιοκώστας δραπετεύει ξανά από τις φυλακές Κορυδαλλού. Μαζί είναι και πάλι ο Αλκέτ Ριζάι και το μέσο της απόδρασης είναι και πάλι το ελικόπτερο.
Αυτήν τη φορά, μια γυναίκα είχε επιβιβαστεί σε ένα ενοικιαζόμενο ελικόπτερο της Interjet. Υπό την απειλή χειροβομβίδας οδηγεί τον πιλότο στη φυλακή. Ήταν η σύντροφος του Ριζάι, Σούλα Μητροπία.
Στις 15:50, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην οροφή της πτέρυγας στην οποία κρατούνταιν Παλαιοκώστας και Ριζάι, και η Μητροπία έριξε ένα σχοινί προς το μέρος τους. Το ελικόπτερο απογειώθηκε, οι κρατούμενοι που παρακολουθούσαν από την φυλακή πανηγύριζαν και οι φύλακες κοιτούσαν και πάλι άναυδοι.
Η αποφυλάκιση και ο πιο καταζητούμενος Έλληνας
Στις 6 Φεβρουαρίου 2011, σε μια καφετέρια στον Άγιο Στέφανο, ο Βασίλης Παλαιοκώστας πολύ αδυνατισμένος με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου, ίσως με πλαστική επέμβαση και προσθετική μαλλιών, αγοράζει δύο καφέδες, πρόχειρο φαγητό, μερικές εφημερίδες και επιβιβάζεται ξανά σε σκούρο αυτοκίνητο μάρκας AUDI A4, το οποίο οδηγούσε ένας άλλος άνδρας.
Μία ώρα αργότερα ήρθε αντιμέτωπος με περιπολία του Τμήματος Ασφαλείας Λιβαδειάς στην περιφερειακή οδό Λιβαδειάς – Αράχωβας. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, ένα από τα δύο άτομα που επέβαιναν στο όχημα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, βγήκε από το αυτοκίνητο, γονάτισε και πήρε θέση σκοπευτή. Στη θέα του περιπολικού και από απόσταση περίπου 100 μέτρων άρχισε να πυροβολεί. Μία από τις σφαίρες τραυμάτισε στο μηρό έναν από τους αστυνομικούς.
Έκτοτε τα ίχνη του χάνονται.
Ο Έλληνας φαντομάς, όπως αποκαλείται ο Βασίλης Παλαιοκώστας, πιθανότατα δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα.
Ξέρουμε ότι έχει ένα γιο και ότι η μητέρα του παιδιού είναι αλλοδαπή, από τη βόρεια Ευρώπη. Ξέρουμε ότι δεν έχει προβεί σε άλλη εγκληματική πράξη, μετά τη βόμβα που είχε στείλε μέσα σε ένα φάκελο το Φεβρουάριο του 2009 στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης με αποδέκτη τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο φάκελος εξερράγη στα χέρια του υπασπιστή του υπουργού με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο του.
Κάποιοι πιστεύουν ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας είναι στην Ολλανδία, άλλοι ότι έχει καταφύγει στη Βουλγαρία με νέο πρόσωπο, μεταφορικά και κυριολεκτικά.
Ο ίδιος, που πάντα φρόντιζε να μοιράζει μέρος της λείας του σε διάφορους φτωχούς ανθρώπους ανθρώπους, είχε γράψει σε επιστολή που είχε στείλει στα ΜΜΕ ότι γι αυτό «δεν βρέθηκε ένας καταδότης να με παραδώσει στα χέρια των διωκτών μου».
Όσο για τον αδελφό του, Νίκο, εκείνος έχει επάνω του μια καταδίκη 197 ετών και 376 μηνών για σωρεία αδικημάτων.
Κρατήθηκε για 16 χρόνια στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου της Πάτρας.
Το 2018 και μετά από 13 αιτήσεις για παροχή ολιγοήμερης άδειας, η αίτηση του ενώ αρχικά έγινε δεκτή στην συνέχεια όμως απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό να είναι πάντοτε το ίδιο: «Το αίτημά σας για χορήγηση αδείας απερρίφθη, διότι η ποινική σας κατάσταση και η σχέση σας με την ελληνική Δικαιοσύνη δεν παρέχουν τη βεβαιότητα ότι θα κάνετε ορθή χρήση αυτής».
Ο Παλαιοκώστας αντιμετώπιζε, όμως, πολλά προβλήματα υγείας, ανάμεσα στα οποία και νεφρική ανεπάρκεια που καθιστά αναγκαία την συχνότατη μεταγωγή του σε νοσοκομείο για αιμοκάθαρση.
Στις 6 Οκτωβρίου 2021, το δικαστικό Συμβούλιο τελικά αποδέχθηκε την αίτηση αποφυλάκισής του για λόγους υγείας, και αποφάσισε ότι θα μπορέσει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πατρικό σπίτι του στα Τρίκαλα, από όπου θα έχει δικαίωμα να βγαίνει δύο φορές την εβδομάδα.
Έτσι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και τα δύο αδέλφια είναι έξω από τη φυλακή…