Δυο περιστατικά τσιμπήματος από την αράχνη μαύρη χήρα κλήθηκαν να διαχειριστούν οι γιατροί της Πάτρας τις τελευταίες ώρες. Η επονομαζόμενη αράχνη «μαύρη χήρα» τσίμπησε ένα κοριτσάκι 10 μηνών στην Αμφιλοχία. Το τσίμπημα προκάλεσε στο παιδι επιπλοκές στην καρδιά, το έντερο και το νευρικό σύστημα.
Άμεσα μεταφέρθηκε στην παιδιατρική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών όπου εισήχθη στη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθεί η κατάστασή του. Παράλληλα στήθηκε γέφυρα μεταξύ Αθήνας και Πάτρας για να φθάσει άμεσα στο αντίδοτο που χορηγήθηκε στο παιδί τα ξημερώματα με τη μορφή ορού.Λίγες ημέρες νωρίτερα στο Σταυροδρόμι Τριταίας, η μαύρη αράχνη τσίμπησε μια γυναίκα που εκτελούσε αγροτικές εργασίες στην περιοχη.
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό η μαύρη χήρα υπάρχει στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, τον Ιούλιο του 2011 καταγράφηκαν στην Ελλάδα τρία πιθανά κρούσματα της αράχνης μαύρης χήρας σε άρρενες ενήλικες. Τα δύο ήταν στην περιοχή του Πύργου Ηλείας και το τρίτο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Όλοι προσήλθαν στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κάθιδροι με έντονο πόνο στην περιοχή γύρω από το δήγμα, αλλά και στην περιοχή της όσφυος ή των κάτω άκρων, συμπτώματα από το καρδιοναπνευστικό και κλινική εικόνα οξείας κοιλίας.
Η μαύρη χήρα είναι ένα πολύ επικίνδυνο αρθρόποδο, καθώς το δηλητήριο του αποτελείται από νευροτοξίνες και, σε εξασθενημένους οργανισμούς, μπορεί να προκαλέσει παράλυση ή ακόμα και το θάνατο. Ενδημεί και στην Ελλάδα.
Τι θα συμβεί αν μας δαγκώσει η «μαύρη χήρα»;
Μέσα στα πρώτα 15 λεπτά, όσο το δηλητήριο αρχίζει και μπαίνει στο νευρικό μας σύστημα, θα νιώσουμε πόνο και κράμπες στην περιοχή γύρω από το δάγκωμα.
Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Στην πρώτη ώρα, οι μηροί, η πλάτη και οι ώμοι θα εμφανίσουν σπασμούς, καθώς το δηλητήριο αναγκάζει το νευρικό σύστημα να απαλλαγεί από τους νευροδιαβιβαστές που κρατούν λειτουργικούς τους μυς. Κάτι που κάνει την όρθια στάση, ακόμα και το να κάθεσαι, ιδιαιτέρως απαιτητικό.
Για τις επόμενες δύο ώρες, το θύμα θα πονά αφόρητα και η κοιλιά του θα γίνει άκαμπτη.
Μέχρι τη 12η ώρα μετά το δάγκωμα, η αναπνοή θα έχει γίνει δύσκολη, οι σπασμοί θα έχουν γενικευτεί στο σώμα ενώ ίσως εκδηλωθούν παραισθήσεις.
Μετά τις 12 ώρες, τα συμπτώματα θα αρχίσουν να υποχωρούν, αν και πραγματική βελτίωση της κατάστασης δεν θα υπάρξει πριν περάσουν αρκετές μέρες. Η μυϊκή αδυναμία πάντως και οι σπασμοί μπορεί να συνεχιστούν ακόμα και για βδομάδες ή και μήνες
Πηγή: ieidiseis.gr