Πότε πρέπει να ξεκινάει η εκπαίδευση ενός κουταβιού; Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος; Οφείλουν οι νέοι ιδιοκτήτες να ζητήσουν βοήθεια από κάποιον εκπαιδευτή ή τελικά μπορεί ο καθένας να γίνει ο… καλύτερος δάσκαλος για το σκυλάκι του;
Οπως εξηγεί στο «TV Εθνος» η κυρία Αναστασία Διαμαντή, θετική εκπαιδεύτρια σκύλων, είναι στο χέρι μας να μάθουμε τη γλώσσα του σώματος του σκύλου μας, ώστε να καταφέρουμε αβίαστα να μεταφέρουμε τη γνώση σε εκείνον: «Με επιστημονική καθοδήγηση κάποιος μπορεί να γίνει ο “τέλειος” δάσκαλος» υποστηρίζει η κυρία Διαμαντή, σύμφωνα με την οποία η κατάλληλη στιγμή για την εκπαίδευση του κουταβιού είναι μόλις έρθει το κουτάβι στο σπίτι μας, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς.
Στο αν πρέπει να απευθυνθούμε σε εκπαιδευτή τονίζει ότι είναι πολύ υπεύθυνο να απευθυνθούμε σε εκπαιδευτή, ο οποίος δεν χρησιμοποιεί ψυχολογική ή σωματική βία στον σκύλο μας και είναι γνώστης της ψυχολογίας των σκύλων και της γλώσσας του σώματός του. Επιπλέον, κατά την ίδια υπάρχουν και άλλες παράμετροι που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση ενός κουταβιού και αυτές είναι:
Κοινωνικοποίηση
Η κοινωνικοποίηση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία ο σκύλος μπορεί να εκτεθεί, σταδιακά, σε ερεθίσματα, ώστε να τα συνηθίσει. Η κοινωνικοποίηση ξεκινάει από την 4η εβδομάδα και φτάνει μέχρι τη 12η. Για ένα κουτάβι, τον πρωταρχικό ρόλο της κοινωνικοποίησής του τον φέρει ο εκτροφέας και στη συνέχεια είναι υπεύθυνος ο κηδεμόνας με την καθοδήγηση του εκπαιδευτή.
Χώρος και χρόνος
Δίνουμε χρόνο στον νέο μας σκύλο να συνηθίσει την καινούργια του καθημερινότητα. Φροντίζουμε να μην εκθέτουμε τον σκύλο σε πολλά καινούργια ερεθίσματα μαζί, γιατί υπάρχει κίνδυνος να τον στρεσάρουμε. Δίνουμε τουλάχιστον μία εβδομάδα περίοδο προσαρμογής πριν ξεκινήσουμε με νέα δεδομένα καθημερινότητας, π.χ. μπάνιο, χτένισμα, δυνατούς θορύβους. Παραχωρούμε στον σκύλο συγκεκριμένο μέρος, στο οποίο μπορεί να πηγαίνει να ξεκουράζεται. Είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος να έχει τη δική του μεριά του σπιτιού για χαλάρωση, γιατί εμείς οι άνθρωποι είμαστε συχνά σε κίνηση.
Τουαλέτα
Είναι απόλυτα φυσιολογικό τον πρώτο καιρό να συμβαίνουν ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Διδάσκουμε εκπαιδευτική πάνα επιβραβεύοντας τον σκύλο μας κάθε φορά που επιλέγει να πάει σε αυτήν για την ανάγκη του. Σε καμία περίπτωση δεν φωνάζουμε και δεν μαλώνουμε ένα κουτάβι, όταν λερώσει μέσα στο σπίτι.
Δάγκωμα
Το δάγκωμα αντικειμένων είναι μια απόλυτα φυσιολογική πράξη για έναν σκύλο. Μαζεύουμε αντικείμενα που δεν θέλουμε να καταστρέψει ο σκύλος μας, όπως παπούτσια, ρούχα κ.ά. Ποτέ δεν αφαιρούμε από τον σκύλο αντικείμενα που πήρε στην κατοχή του, γιατί υπάρχει κίνδυνος να κάνει φύλαξη, με αποτέλεσμα να γρυλίζει όταν τον πλησιάζουμε, ενώ έχει το αντικείμενο στο στόμα. Αντ’ αυτού ανταλλάσσουμε το αντικείμενο που πήρε στο στόμα του με κάτι εξίσου επιθυμητό, όπως ένα παιχνίδι ή μια νόστιμη λιχουδιά.
Παιχνίδι
Είναι σημαντικό να διδάξουμε το παιχνίδι στον σκύλο μας, ώστε να αλληλεπιδράσουμε όμορφα. Δοκιμάζουμε παιχνίδια μέχρι να βρούμε εκείνο που αρέσει περισσότερο στον σκύλο. Είναι καλό να μαζεύουμε τα παιχνίδια και να τα φανερώνουμε ξανά άλλη στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο ο σκύλος δεν θα τα βαρεθεί και θα χαίρεται κάθε φορά που τα βλέπει.
Πηγή: ethnos.gr