Αποφασίστηκε η συστηματική συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛΑΣ) με τον μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό (ΜΚΟ) SafeWaterSports
Με πρωτοβουλία της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SafeWaterSports, κατόπιν σχετικών συνομιλιών και επεξεργασίας στοιχείων, αποφασίστηκε η συστηματική συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον εν λόγω μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό και τέθηκε το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο αυτής.
Κατόπιν τούτου υπεγράφη σήμερα, παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη και του Προέδρου του SafeWaterSports κ. Παναγιώτη Πασχαλάκη.
Σκοπός της εν λόγω πρωτοβουλίας είναι η ανάπτυξη από κοινού πρωτοβουλιών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στο εσωτερικό υδάτινο περιβάλλον της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό και από τη μέχρι σήμερα προπαρασκευαστική συνεργασία των Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. με το SafeWaterSports έχει ήδη πραγματοποιηθεί η αποτύπωση σε ετήσια βάση όλων των θανάσιμων ατυχημάτων στα εσωτερικά ύδατα της χώρας, για την περίοδο 2017 – 2019 ενώ ανάλογη συλλογή πραγματοποιείται για το 2020 και θα συνεχιστεί και για κάθε επόμενη χρονιά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που για πρώτη φορά παρουσιάζονται στη χώρα μας για την τριετία 2017-2019, αναφορικά με τους θανάτους στα εσωτερικά ύδατα, εξάγονται τα ακόλουθα συμπεράσματα:
- Την τριετία 2017 – 2019 είχαμε 110 θανάτους συνολικά εκ των οποίων οι 37 αφορούσαν δραστηριότητα αναψυχής, (π.χ. κολύμπι, σπορ, αλιεία κ.λπ.), ήτοι το 33,63%.
Για τα θανάσιμα ατυχήματα που αφορούσαν δραστηριότητες αναψυχής, τα στοιχεία έχουν ως ακολούθως:
- το 62% των θυμάτων ήταν άντρες και το 38% γυναίκες,
- από τα θύματα έντεκα (11) ήταν Έλληνες, ήτοι το 30%,
- οι μήνες Απρίλιος, Ιούλιος και Αύγουστος ήταν αυτοί με τα περισσότερα θύματα,
- το 54% των θυμάτων ήταν ηλικίας 18-59, το 14% ήταν 60-69 και το 14% ήταν 70+,
- το 5% των θανάτων αυτών οφειλόταν σε χρήση αλκοόλ,
- τα βασικά αίτια θανάτων από πνιγμό ήταν 18% παθολογικά αίτια, 18% πλημμελής επίβλεψη ανηλίκου θύματος, 13 % αφύλακτο νερό, 11% απουσία ναυαγοσώστη σε πισίνα ξενοδοχείου,
- από πλευράς τοποθεσίας 43% σε κολυμβητικές δεξαμενές ξενοδοχείου, 19% σε λίμνες και 19% σε ποτάμια,
- από τις 13 περιφέρειες της χώρας οι 3 πρώτες ήταν η περιφέρεια Ν. Αιγαίου με εννέα (9) θανάτους, η περιφέρεια Πελοποννήσου με επτά (7) και οι περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας με τέσσερις (4) θανάτους και
- αναφορικά με το είδος της δραστηριότητας αναψυχής κατά το οποίο έλαβε χώρα θανάσιμο ατύχημα, ένας (1) θάνατος σε δραστηριότητα ράφτινγκ και τέσσερις (4) σε αλιεία-ψάρεμα.
Στο περιθώριο της υπογραφής του εν λόγω Μνημονίου ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου χαιρέτισε συνολικά το έργο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SafeWaterSports για τη προστασία της ανθρώπινης ζωής στο υδάτινο περιβάλλον. Υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του εν λόγω Μνημονίου επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά υπάρχει συστηματική καταγραφή, ανάλυση και επεξεργασία των ατυχημάτων στα εσωτερικά ύδατα. Αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο μέσο καταγραφής, χάρη στο πλήθος των παραμέτρων που διαθέτει, αναμένεται να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για την ανάπτυξη από κοινού πρωτοβουλιών με το SafeWaterSports με στόχο την ασφάλεια των πολιτών στα εσωτερικά ύδατα της χώρας.