Οξεία κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός κατά την ομιλία του στη Βουλή, για τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».
Όπως είπε, επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ ποτέ , δεν εργαλειοποίησε ούτε κρίσιμα εθνικά θέματα, ούτε θεσμούς-πυλώνες της εθνικής μας ασφάλειας θέματα για μικροκομματικό όφελος, ποτέ δεν έκανε απαράδεκτες δηλώσεις που στάζουν μίσος και οδηγούν στον διχασμό, ποτέ δεν ταύτισε την παράταξή της με αφερέγγυους λιβελογράφους ταμπλόϊτ εφημερίδων.
Ο κ. Λιβανός μίλησε ακόμα για κατασυκοφάντηση αντιπάλων, απολίτικες προσωπικές αιχμές, αβάσιμες κατηγορίες, ψευδείς πληροφορίες, με στόχο την παραπλάνηση και τη λασπολογία και ιδιαίτερα την εργαλειοποίηση σημαντικών εθνικών θεμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπορισμό εφήμερων μικροκομματικών ωφελειών.
Τόνισε ακόμα ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπάρχει και να υφίσταται για να προστατεύει την εθνική μας ασφάλεια και να υπηρετεί τους Έλληνες πολίτες καθώς και ότι , οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καιρών. «Οι συζητήσεις μας δεν γίνονται σε κενό πολιτικού χρόνου, σε κενό γεωπολιτικών και στρατηγικών εξελίξεων. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Ζούμε σε εποχή αστάθειας, σε εποχή ταχύτητας εξέλιξης της τεχνολογίας, σε εποχή αλλαγής συνόρων δια της βίας, σε εποχή όπου αναδιατάσσεται ο παγκόσμιος χάρτης», σημείωσε.
Ολόκληρη η ομιλία του Σπήλιου Λιβανού
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η αντιπολιτευτική τακτική, ενίοτε και η αυξημένη ρητορική έξαρση των κομμάτων είναι κομμάτι της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας. Δεν είναι κομμάτι της δημοκρατίας μας, όμως, η κατασυκοφάντηση αντιπάλων, οι απολίτικες προσωπικές αιχμές,οι αβάσιμες κατηγορίες, οι ψευδείς πληροφορίες με στόχο την παραπλάνηση, η λασπολογία και ιδιαίτερα η εργαλειοποίηση σημαντικών εθνικών ζητημάτων για προσπορισμό εφήμερων μικροκομματικών ωφελειών. Όλα τα παραπάνω οδηγούν στο βούρκο και εκπέμπουν πολιτική τοξικότητα, τα οποία πληρώσαμε ακριβά στο παρελθόν.
Στο παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαμε και εμείς αντιπολίτευση και ασκήσαμε σκληρή, σκληρότατη κριτική. Ποτέ, όμως, δεν εργαλειοποιήσαμε ούτε κρίσιμα εθνικά θέματα, ούτε θεσμούς-πυλώνες της εθνικής μας ασφάλειας θέματα για μικροκομματικό όφελος.
Ποτέ δεν κάναμε απαράδεκτες δηλώσεις που στάζουν μίσος και οδηγούν στον διχασμό. Ποτέ δεν απαξιώσαμε συλλήβδην, ποτέ δεν υπήρξαμε μηδενιστές. Ποτέ δεν ταυτίσαμε την παράταξή μας με αφερέγγυους λιβελογράφους ταμπλόϊτ εφημερίδων.
Αντιληφθείτε κ.κ του ΣΥΡΙΖΑ, επιτέλους, ότι η ΕΥΠ πρέπει να υπάρχει και να υφίσταται για να προστατεύει την εθνική μας ασφάλεια και να υπηρετεί τους Έλληνες πολίτες. Και οι διαδικασίες που αυτή θα λειτουργεί δεν είναι από τα γνωστά παιχνιδάκια σας, δεν είναι προς πολιτική τέρψη και μικροκομματική κατανάλωση. Η συζήτηση που γίνεται -πράγματι επ΄αφορμή της ατυχούς και άστοχης επισύνδεσης Ανδρουλάκη- απαιτεί σοβαρότητα, ευθύνη και ειλικρίνεια απέναντι στο λαό. Και επειδή ακούσαμε από βουλευτές της αντιπολίτευσης να θέτουν θέμα Δημοκρατίας : Θεμέλιο της Δημοκρατίας είναι και η αντίληψη της εκάστοτε κυβέρνησης να λέει την αλήθεια όταν γνωρίζει, να εμπιστεύεται και να στηρίζει τη δικαιοσύνη για να λάμψει η αλήθεια, να αντιλαμβάνεται τα λάθη της. Να ασκεί αυτοκριτική και να διορθώνεται. Ο,τι δηλαδή, αρνείστε εσείς να κάνετε, κύριε Φίλη, κύριε Αμανατίδη : Να απολογηθείτε για τον Ποινικό Κώδικα που ψηφίσατε με την ψυχή στο στόμα το 2019 για να μετατρέψετε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα και να προστατεύσετε τους αγαπημένους σας φοροφυγάδες, να απολογηθείτε για τις 75.000 παρακολουθήσεις που κάνατε, αλλά αποκρύψατε, αλλά και για όλα τα άλλα, για τα οποία σας απέρριψε ο λαός.
Αυτή, τη θεμελιώδη ιδιότητα για την Δημοκρατία μας, που εσείς έχετε ξεχάσει τελείως, τιμά και με το παραπάνω, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας ξεκάθαρα στα ερωτήματα της Αντιπολίτευσης, προστατεύοντας τους θεσμούς, εμπιστευόμενη τη Δικαιοσύνη φέρνοντας προς ψήφιση το παρόν νομοσχέδιο.
Ένα νομοσχέδιο- για να μην ξεχνάμε κ.κ. του Σύριζα για ποιο λόγο βρισκόμαστε χθες και σήμερα στη ΒτΕ- το οποίο έρχεται να διορθώσει λάθη και παθογένειες, τα οποία πρώτος αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Διότι για εμάς δεν υπάρχουν στραβές που τυχαίνουν στη βάρδια μας. Έχουμε ευθύνη απέναντι στο λαό και με αίσθημα καθήκοντος ανταποκρινόμαστε σε αυτή την ευθύνη.
Με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιδιώκει:
• να αντιμετωπίσει τους σύγχρονους κινδύνους, που απορρέουν από την ταχύτατη τεχνολογική εξέλιξη, που καθιστά τα ιδιωτικά συμφέροντα που ελέγχουν πλέον την παγκόσμια πληροφορία, πιο ισχυρά από τα κράτη και διακρατικούς οργανισμούς.
• Να εκσυγχρονίσει το ξεπερασμένο νομοθετικό πλαίσιο του 1994, αντιμετωπίζοντας ελλείψεις και διορθώνοντας λάθη που αναδείχθηκαν τους τελευταίους μήνες.
• Να εξασφαλίσει μία αποτελεσματική ισορροπία,
μια χρυσή τομή, μεταξύ της προστασίας της ιδιωτικότητας και της εθνικής μας ασφάλειας.
• Να διασφαλίσει τις ατομικές ελευθερίες και τα προσωπικά δεδομένα,
διατηρώντας ακέραια την δυνατότητα προστασίας της πατρίδας από κινδύνους.
• Και βέβαια να εντάξει το νέο αυτό πλαίσιο στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος, προβλέποντας δημοκρατική λογοδοσία και δημοκρατικό έλεγχο που ενισχύουν και θωρακίζουν το κράτος δικαίου στην Πατρίδα μας.
Δεν θα αναλύσω περισσότερο το νομοσχέδιο γιατί τόσο οι εισηγητές όσο και οι υπουργοί αλλά και οι δεκάδες βουλευτές μας, το έκαναν διεξοδικά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλουμε όλοι να αντιληφθούμε την κρισιμότητα των καιρών. Οι συζητήσεις μας δεν γίνονται σε κενό πολιτικού χρόνου, σε κενό γεωπολιτικών και στρατηγικών εξελίξεων. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Ζούμε σε εποχή αστάθειας, σε εποχή ταχύτητας εξέλιξης της τεχνολογίας, σε εποχή αλλαγής συνόρων δια της βίας, σε εποχή όπου αναδιατάσσεται ο παγκόσμιος χάρτης.
Απαιτείται επαγρύπνηση από όλους μας και εθνική ευθύνη. Οφείλουμε να εκσυγχρονίζουμε και να επικαιροποιούμε το νομικό μας πλαίσιο, να συζητούμε εντός του Κοινοβουλίου τις παθογένειες και να αναζητούμε τις βέλτιστες λύσεις για την θεραπεία τους.
Η συζήτηση, όμως, πρέπει να διεξάγεται κόσμια και δημιουργικά, όχι διχαστικά και μηδενιστικά συναισθανόμενοι ότι συζητούμε για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, που έχει παράσχει πολύτιμο έργο για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα.
Επίσης, πρέπει να συναισθανόμαστε, όταν βρισκόμαστε σε αυτήν την αίθουσα, ότι η πολιτική έχει και παιδευτικό ρόλο.
Σας καλώ λοιπόν, έστω και την ύστατη ώρα, να ξανασκεφτείτε τις αποφάσεις σας, να μην απορρίψετε συλλήβδην και με κομματική εμμονή τον εκσυγχρονισμό της ΕΥΠ, και να επανατοποθετηθείτε, με συγκεκριμένες προτάσεις που ακόμα δεν φέρατε στον δημόσιο διάλογο, για το μέλλον της εθνικά κρίσιμης Υπηρεσίας Πληροφοριών της Πατρίδας μας, ιδιαίτερα σήμερα, που η τουρκική επιθετικότητα ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο.
Σας ευχαριστώ.