Χριστίνα Σταρακά: Στις 6 Νοεμβρίου ο Δήμος Αγρινίου ανακοίνωσε ότι, στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων, προχώρησε στη λήψη έκτακτων οικονομικών ελαφρύνσεων για την ανακούφιση τους, κατά την περίοδο που αναστέλλουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.
Από τότε χρειάστηκε να περάσουν 73 ημέρες(!) προκειμένου οι επιχειρήσεις του Δήμου να πληροφορηθούν, όχι από την δημοτική αρχή αλλά από το Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, ότι, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη.
Ένα τόσο σοβαρό θέμα, σε μια πρωτόγνωρη δύσκολη εποχή , θα περιμέναμε από την δημοτική αρχή να το χειριστεί με την σοβαρότητα που αρμόζει αλλά ,δυστυχώς, για ακόμη μια φορά όλα αφέθηκαν στην τύχη τους.
Όχι μόνο δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία προκειμένου να ενεργοποιήσει κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπως έπραξαν άλλοι δήμοι σε όλη τη χώρα, από την επόμενη κιόλας μέρα της ψήφισης αντίστοιχων μέτρων – ακόμη και δήμοι με υπηρεσίες πολύ λιγότερο στελεχωμένες- αλλά δεν έβγαλε ούτε μια σχετική ανακοίνωση με την οποία θα ενημέρωνε τους επαγγελματίες, ώστε να οργανωθεί και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Ακόμη και όταν η ΚΕΔΕ δημιούργησε την ηλεκτρονική πλατφόρμα της, στις 29 Δεκεμβρίου του 2020, ούτε τότε μπήκε στο κόπο η δημοτική αρχή να γνωστοποιήσει την διαδικασία.
Η ανευθυνότητα και η προχειρότητα της δημοτικής αρχής έχουν ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες της περιοχής αντί να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη από αρχές Νοεμβρίου, να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά ενώ οι επιχειρήσεις τους παρέμειναν κλειστές!
Όλα αυτά γιατί ο Δήμος δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία, παρότι κάθε τόσο ακούμε για ένα σύγχρονο δήμο, που οσονούπω θα έχουμε!
Είναι βέβαιο ότι η δημοτική αρχή θα βρει κάποια δικαιολογία όπως ότι θα συμψηφιστούν κάποια στιγμή αυτά τα ποσά που αναλογούν, ως απαλλαγή με τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τον δήμο. Όμως κάτι τέτοιο και υποχρεωμένη είναι να το κάνει και δεν είναι αρκετό.
Τώρα είναι η εποχή που οι έμποροι και οι μικροί επιχειρηματίες χρειάζονται ρευστότητα και ουσιαστική βοήθεια. Μετά μπορεί να είναι ήδη αργά για τις δουλειές τους, όπως και για τους εργαζόμενους σε αυτές.