Του Δημήτρη Γκάτσιου
“Η οικονομία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, το κράτος όμως κατάφερε να χρηματοδοτήσει και την υγεία και να στηρίξει εισοδήματα, απασχόληση, αλλά και επιχειρήσεις…Όλα αυτά αποτελούν μία ασφαλή αφετηρία για τη φάση που διανύουμε τώρα. Στην αρχή της πανδημίας προτεραιότητα ήταν η ζωή των Ελλήνων. Τώρα, ο στόχος είναι η υγεία των συμπολιτών μας να μπορεί να απλωθεί και στην οικονομία…Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την ανάταξη της οικονομίας μας”.
Τo επόμενο μεγάλο στοίχημα του Μεγάρου Μαξίμου, που συμβαδίζει με την προστασία της δημόσιας υγείας και την περαιτέρω ενίσχυση των συστημάτων για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, φέρνει στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με τα κυβερνητικά στελέχη να θέτουν κατηγορηματικά εκτός πλάνου το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής σε εκλογές και τις έρευνες της κοινής γνώμης να αποτυπώνουν την υπεροχή του κ. Μητσοτάκη έναντι των πολιτικών του αντιπάλων, η κυβέρνηση, κρατώντας εφεδρείες, στοχεύει σε μία δυναμική επανεκκίνηση της οικονομικής μηχανής.
Παράλληλα, σταθερή πυξίδα παραμένει η δίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης, καθώς και η στήριξη των εργαζομένων, που δέχθηκαν πλήγμα από την επί δίμηνο εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό:
- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί το έκτακτο επίδομα σε όσους μένουν εκτός εργασίας ή οι δραστηριότητές τους παραμένουν ανενεργές. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.
- Όσοι επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. “Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον…”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Θα υπάρχει ενίσχυση και των εργαζομένων πέρα από τη στήριξη των ανέργων. “Αυτό είναι επιβεβλημένο, προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση, ειδικά σε αυτήν την κρίση που μειώνει δραστικά τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Όπως σχολιάζουν κυβερνητικοί παράγοντες στον ορίζοντα του κυβερνητικού σχεδιασμού βρίσκονται οι κινήσεις, που θα… φουλάρουν και πάλι τις μηχανές της οικονομίας, το συντομότερο και με τη μέγιστη δυνατή ισχύ.
“Έχουμε διασφαλίσει τα αναγκαία…καύσιμα. Διαχειριζόμαστε, με προνοητικότητα και σύνεση, τους εγχώριους πόρους. Αξιοποιούμε τα αυξημένα περιθώρια δημοσιονομικής ευελιξίας και ενίσχυσης της ρευστότητας τα οποία πηγάζουν από τις αποφάσεις του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Την ίδια στιγμή, είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε, στον βέλτιστο βαθμό και την κατάλληλη στιγμή, τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά χρηματοοικονομικά εργαλεία, ενώ διεκδικούμε, περαιτέρω, δραστικές και καινοτόμες χρηματοδοτικές λύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και δανειζόμαστε επιτυχώς από τις αγορές, παρά το εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον”, αναφέρουν στελέχη. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και όσο θα προχωρά η εφαρμογή της “γαλάζιας” στρατηγικής, σχεδιάζεται:
- Η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος “SURE”.
- Η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
- Η εφαρμογή του νέου πλαισίου επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό.
- Η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.
Πρόκειται για ένα συνολικό κόστος των μέτρων, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πηγή: capital.gr