Για ακόμη μια φορά το πρωτάθλημα της Super League 1 λήγει και δεν γνωρίζουμε ούτε τον αριθμό των ομάδων, ούτε τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου. Θα… περιμένουμε μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ίσως και αρχές Αυγούστου. Έως τότε, ας κάνουμε μια απόπειρα καταγραφής και ανάλυσης των τωρινών δεδομένων για τις τρεις πρώτες κατηγορίες που μοιάζουν αλληλένδετες αυτή τη φορά…
Τα ευτράπελα… γενικώς στην Ελλάδα και ειδικώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχουν γίνει συνήθεια πια. Δεν συνιστούν έκπληξη. Κι’ ένα επιπλέον είναι προ των θυρών. Διότι πιθανότατα (δεν το έχουμε ψάξει σε όλες τις ομοσπονδίες της UEFA, μην λέμε και ψέματα…) η Ελλάδα θα είναι (και πάλι) η μοναδική χώρα όπου οι ομάδες και οι φίλαθλοι θα μάθουν τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου πρωταθλήματος αφού ολοκληρωθεί το τρέχον!
“Μα στον ΚΑΠ προβλέπεται ότι η εκάστοτε αναδιάρθρωση μπορεί να αποφασίζεται ΜΟΝΟ για το ΜΕΘΕΠΟΜΕΝΟ πρωτάθλημα” θα αντιτάξει κάποιος. Κάποιος… τυπολάτρης ή νομιμόφρων. Σιγά τα ωά. Θα κάνουμε μια τροποποίηση τον Ιούλιο κι’ ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Βάσει του νέου “Νόμου Αυγενάκη” απαιτείται η ψήφος από τα 3/4 των μελών της Λίγκας για να λάβει απόφαση πρότασης στην ΕΠΟ περί αναδιάρθρωσης.
Ως είθισται, το θέμα δεν είναι μόνο αθλητικό. Είναι και πολιτικό (λόγω ΕΡΤ) και τηλεοπτικό (λόγω Nova και Cosmote). Τα μόνα δεδομένα προς το παρόν είναι τα εξής:
α) Από την τέταρτη κατηγορία (η οποία στην Ελλάδα ονομάζεται “Γ ‘ Εθνική”!!!) έχουν προβιβαστεί (εν μέσω κορονοϊού) στην τρίτη κατηγορία (που ονομάζεται “Football League”) οκτώ ομάδες.
β) Από τη Superleague 2 δεν γνωρίζουμε αν θα προβιβαστούν μία, δύο ή τέσσερις ομάδες.
γ) H Νοva έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά της αύξησης των ομάδων της Superleague 1.
δ) Η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει το πράσινο φως στην ΕΡΤ για συμβόλαια ομάδων Superleague 1, αλλά θα το συζητούσε για τη Superleague 2 (στη σημερινή της Γενική συνέλευση ακούστηκε ότι «Η ΕΡΤ ξεκίνησε τη συζήτηση από τα 3,5 εκατ. Ευρώ για ‘κεντρική διαχείριση’»).
Πάμε παρακάτω για να τα βάλουμε σε μια σειρά ως έχουν τώρα τα πράγματα που είναι όλα στον αέρα.
Οι όποιες αποφάσεις για την αναδιάρθρωση θα ληφθούν ΜΕΤΑ τη λήξη του πρωταθλήματος και την απόφαση του CAS για την υπόθεση της πολυ-ιδιοκτησίας.
Την τελική απόφαση για αναδιάρθρωση την παίρνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, αφού ακούσει τις προτάσεις των λιγκών. Οπως και επί Βασιλειάδη, έτσι και φέτος, πολλά θα κριθούν από τις διαθέσεις της κυβέρνησης (δηλαδή της ΕΡΤ) για τα τηλεοπτικά δικαιώματα και ομάδων της Superleague 1 και της Superleague 2.
Δύο είναι τα πιθανά μοντέλα και καθένα έχει και ένα “παρακλάδι”. Σε κανένα εξ΄αυτών δεν φαίνεται πλέον πιθανό να συνεχιστεί η Superleague 1 με 14 ομάδες, play offs και play out, όπως διεξήχθη εφέτος.
Πρώτο πιθανό μοντέλο: Superleague 1 με 18 ομάδες (δεν υποβιβάζεται κανείς, προβιβάζονται τέσσερις) – Superleague 2 με 16 ομάδες – Football League με 14 ομάδες. Αυτό το μοντέλο έχει και το εξής “παρακλάδι”: Superleague 1 με 18 ομάδες και “ενιαία” δεύτερη κατηγορία με 30 ομάδες σε δύο ομίλους (Νότος και Βορράς), από 15 ομάδες έκαστος.
Δεύτερο πιθανό μοντέλο: Superleague 1 με 16 ομάδες (δεν υποβιβάζεται κανείς/προβιβάζονται δύο ή υποβιβάζεται ένας/προβιβάζονται τρεις) – Superlague 2 με 16 ομάδες – Football League με 14 ομάδες. Αυτό το μοντέλο έχει και το εξής “παρακλάδι”: Superleague 1 με 16 ομάδες και “ενιαία” δεύτερη κατηγορία με 32 ομάδες σε δύο ομίλους (Νότος και Βορράς), από 16 ομάδες έκαστος.
Τις επόμενες δύο εβδομάδες οι διεργασίες που ήδη έχουν πολλαπλασιαστεί μετά το οριστικό τέλος στο πρωτάθλημα της Superleague 2 λόγω κορονοϊού και τις εκλογές με νέα διοίκηση στη Superleague 1, θα πυκνώσουν ακόμα περισσότερο. Εξι οι “παίκτες”: Nova, EΡΤ (κυβέρνηση), Cosmote, Superleague 1, Superleague 2, EΠΟ. Χαμούλης! Αντε να δούμε τι θα δούμε και εφέτος. Play offs και play out, πάντως, δύσκολα θα έχουμε του χρόνου…
Πηγή: gazzetta.gr