Σχέδιο αντίστοιχο των απαγορεύσεων του Πάσχα ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η κυβέρνηση για την Πρωτομαγιά που είναι τριήμερο (σ.σ. πέφτει Παρασκευή), και γι’ αυτό υπάρχουν φόβοι ότι οι πολίτες των αστικών κέντρων θα ξεχυθούν στα χωριά τους διασπείροντας σε περιοχές με μηδέν κρούσματα τον κορωνοϊό.
Μαλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η κυβέρνηση προσανατολίζεται, πλην των υποθηκοφυλακείων, ειρηνοδικείων και πρωτοδικείων, να προχωρήσει σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τις 4 Μαΐου.
Το «σχέδιο Πάσχα», στην ουσία προανήγγειλε με χθεσινές δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας (στον ΑΝΤ1) ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διαταράξουμε όλα όσα κερδίσαμε με κόπο και θυσίες όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ας αρχίσουμε σιγά-σιγά να ανοίγουμε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και έχουμε καιρό μπροστά μας να επισκεφθούμε και τα χωριά μας που δεν επισκεφθήκαμε φέτος το Πάσχα. Δεν χρειάζεται να έχουμε μια απότομη διασπορά που θα μπορούσε να προέλθει σε πολλές περιοχές της χώρας, που έχουν ελάχιστα ή και μηδενικά κρούσματα, από μετακίνηση ανθρώπων από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ή από άλλα αστικά κέντρα», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, τονίζοντας ότι την Πρωτομαγιά τα μέτρα θα είναι αντίστοιχα εκείνων που εφαρμόστηκαν έως τώρα. «Υπάρχει ευσυνείδητη εφαρμογή τους, έχουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη ότι θα τα τηρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποια είναι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν το Πάσχα
Υπενθυμίζεται ότι από το Μεγάλο Σάββατο στις 9 μμ έως την Δευτέρα του Πάσχα στις 23:59 ίσχυσαν νέα αυστηρότερα μέτρα για τις μετακινήσεις ενώ πραγματοποιούνταν και οι σαρωτικοί έλεγχοι της αστυνομίας, με στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σπίτια, αυλές, κήπους και εξοχικά.
Όπως προέβλεπε η ΚΥΑ των υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υγείας που δημοσιεύθηκε την Μεγάλη Παρασκευή στο ΦΕΚ:
«Ειδικώς για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 986), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, επιβάλλονται με απλή πράξη των αρμόδιων αρχών, σύμφωνα με το άρθρο 104 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει:
α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και
β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις».
Οι τρεις αλλαγές
Να σημειωθεί ότι σε σχέση με την προηγούμενη ΚΥΑ που προέβλεπε διπλασιασμό του προστίμου, αυτό που αλλάζει είναι ότι:
-Το πρόστιμο των 150 ευρώ θα διπλασιάζεται ενώ θα ισχύει η αφαίρεση πινακίδων και για μετακίνηση εντός περιφερειακής ενότητας (νομού), κάτι που μέχρι σήμερα ίσχυε για μετακίνηση εκτός της περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας.
-Το πρόστιμο των 150 ευρώ θα επιβάλλεται και στον συνοδηγό.
– Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, κατά το διάστημα αυτό οι έλεγχοι επρόκειτο (όπως και έγινε) να είναι σαρωτικοί και ενδελεχείς, ειδικά για το Β4 λόγο μετακίνησης (Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη) σχετικά με το σημείο αναχώρησης και προορισμού και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά με μέχρι δύο άτομα ανά όχημα. Σε περίπτωση, δε, που αποδειχθεί ότι υπάρχει «καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4», θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων στον οδηγό και 150 ευρώ στον συνοδηγό.
Πηγή: aftodioikisi.gr