Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας
Συμπληρώθηκαν φέτος τον Σεπτέμβριο 2.500 χρόνια από την κοσμοϊστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας όπου κρίθηκε το μέλλον όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρου του κόσμου. Στην μεγάλη αυτή σύρραξη, ίσως την μεγαλύτερη ναυμαχία στην ανθρώπινη ιστορία, η Δυτική Ελλάδα συνεισέφερε σε πλοία και στρατό.
Η Αμβρακία έλαβε μέρος στους Περσικούς Πολέμους και διέθεσε επτά πλοία στην ναυμαχία της Σαλαμίνας και πεντακόσιους οπλίτες στην μάχη των Πλαταιών που ακολούθησε. Και η Λευκάδα απέστειλε τρία πλοία, συνολικά πολέμησαν 380 Ελληνικά εναντίον 1.200 Περσικών.
Η νίκη των ενωμένων δυνάμεων των Αθηνών της Σπάρτης και άλλων πόλεων της Ελλάδας είναι ένα κομβικό σημείο στην ιστορία και στον πολιτισμό. Επιτεύχθηκε χάρις στην συνεργασία που εμείς οι Έλληνες σαν λαός, όταν ενωνόμαστε έναντι του κοινού εχθρού, κάνομε ιστορικά θαύματα. Και εκεί στην στρατηγική θέση στην Σαλαμίνα όπου ο επικεφαλής των ενωμένων δυνάμεων Θεμιστοκλής ανάγκασε τους υπεράριθμους Πέρσες να ναυμαχήσουν, άλλαξε ο ρους των γεγονότων και της ιστορίας της ανθρωπότητας. Η Ελλάδα ήταν για τους Πέρσες το προγεφύρωμα για την κατάκτηση ολοκλήρου της ανοργάνωτης και διαιρεμένης σε βαρβαρικά φύλλα Ευρώπης. Τα γεγονότα εκείνων των ημερών του Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. η Θυσία εκείνων που φύλαξαν τις Θερμοπύλες και αυτών που ενωμένοι ναυμάχησαν στα στενά της Σαλαμίνας διδάσκονται παγκοσμίως σαν παραδείγματα αυτοθυσίας για τα υπέρτατα αγαθά του Ανθρώπου την Ελευθερία την Δημοκρατία και τον Πολιτισμό.
Εορτάζοντας τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια, το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδας υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, διοργάνωσε και παρουσιάζει μεγάλη εικαστική έκθεση με τίτλο «Σαλαμίς 480 π.Χ. -Εικαστική απήχηση 2020», την επιμέλεια της έχει η κα Λουΐζα Καραπιδάκη, αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης.
Μεταξύ των 22 καλλιτεχνών που έδωσαν πίνακές τους για την έκθεση συγκαταλέγονται και δύο καταξιωμένοι Αγρινιώτες καλλιτέχνες οι Γαρουφαλής και Μποκόρος. Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Ναυτικού Μουσείου και έστειλαν έργα τους συμβάλλοντας στην επετειακή έκθεση για τα δυόμιση χιλιάδες χρόνια από την ιστορική ναυμαχία.
Ο κ. Χρήστος Π. Γαρουφαλής γεννήθηκε στο Αγρίνιο. Σπούδασε σχέδιο και ζωγραφική στην Αθήνα. Τα έργα του έχει παρουσιάσει σε 10 εκθέσεις ατομικές, ενώ έχει συμμετάσχει σε πάνω από 65 ομαδικές στην Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι την μακρινή Ιαπωνία. Υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου Αγρινίου, και από το 2013 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης της πόλεως.
Ο κ. Χρήστος Θωμά Μποκόρος γεννημένος στο Αγρίνιο, γιός του αείμνηστου αγωνιστή της αντίστασης, πρωτεργάτη και ιδρυτή το 1974 της «Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας» Θωμά Μποκόρου, σπούδασε Νομικά και ζωγραφική, έχει εκθέσει τα έργα του σε πάνω από 20 ατομικές και 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα έχει ασχοληθεί με την σκηνογραφία. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη. Έχει διεθνείς διακρίσεις και είναι επίτιμο μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Τεχνών.
Οι καλλιτέχνες που πίνακές τους συμμετέχουν στην εκδήλωση είναι με την σειρά που παρουσιάζονται στο βίντεο οι: Κων/νος Βολανάκης, Αφροδίτη Λίτη, Διονύσης Τσάσης, Γιάννης Αδαμάκης, Στρατής Αθηναίος, Στάθης Βατανίδης, Μάρκος Βένιος, Ιωάννα Βλάχου, Χρήστος Γαρουφαλής, Μίλτος Κολέμας, Στέφανος Ζαννής, Μαρίνα Ζωγραφάκη, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Ανδρέας Κοντελλής, Ζήνα Λιναρδάκη, Τάσος Μαντζαβίνος, Καλλιρόη Μαρούδα, Χρήστος Μποκόρος, Κων/νος Πατσιός, Παναγιώτης Σιαγκρής, Δημήτριος Τζουμαράνης, Μανώλης Χάρος, & Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Όταν αρθούν-ευχόμαστε σύντομα-τα μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού (ακόμη ένας κοινός εχθρός που ενωμένοι θα νικήσουμε) θα γίνουν τα εγκαίνια και θα παρουσιαστεί η έκθεση στο Ναυτικό μουσείο. Λεύκωμα-κατάλογος με τους πίνακες και βιογραφικά των δημιουργών τους, καθώς και προσωπικά κείμενα τους, θα κυκλοφορήσει με το άνοιγμα της έκθεσης.
Έχει αναρτηθεί σχετικό βίντεο στο διαδίκτυο και μπορείτε να το δείτε εδώ: