Στη δημοσιότητα δόθηκε το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την AstraZeneca για την προμήθεια εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, κατόπιν νέου αιτήματός της στις 27 Ιανουαρίου, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca συμφώνησε να δημοσιευθεί η αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ των δύο μερών στις 27 Αυγούστου 2020.
Η AstraZeneca συμφώνησε χθες με τις Βρυξέλλες να δοθεί στο φως της δημοσιότητας το συμβόλαιο, μετά από επίσημο αίτημα που υπέβαλε η Κομισιόν, με σκοπό να αποδείξει το δίκαιο των ισχυρισμών της. Η εξέλιξη αυτή ήρθε παρόλο που οι δύο πλευρές δεσμεύονται από ρήτρα εμπιστευτικότητας, προκειμένου να μην γνωρίζουν ανταγωνίστριες χώρες και εταιρείες τους όρους των συμβολαίων.
Σύμφωνα με το eleftherostypos.gr, το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση, δήλωσε νωρίτερα η επικεφαλής της Κομισιόν
Η Φον ντερ Λάιεν εξήγησε ότι το συμβόλαιο περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.
Ειδικοί του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων διενήργησαν αιφνιδιαστική έρευνα στο εργοστάσιο της AstraZeneca που βρίσκεται στο Βέλγιο. Το υπουργείο Υγείας του Βελγίου δήλωσε πως η έρευνα έγινε κατόπιν αιτήματος της Κομισιόν με στόχο οι Αρχές να βεβαιωθούν ότι η καθυστέρηση παραδόσεων -εκτιμάται ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις θα φθάσουν το 75%- οφείλεται πράγματι σε πρόβλημα παραγωγής του Βελγίου.
Σύσταση
Το πολεμικό κλίμα τορπιλίστηκε ακόμη περισσότερο από τη χθεσινή ανακοίνωση της επιτροπής εμβολιασμού της Γερμανίας που συνέστησε τη μη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca στους ανθρώπους άνω των 65 ετών -την ηλικιακή ομάδα του πιο υψηλού κινδύνου-, καθώς τα στοιχεία αποτελεσματικότητας του σκευάσματος είναι ελλιπή.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε την παραμονή της συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων για έγκριση του σκευάσματος της σουηδοβρετανικής εταιρίας. Τα πιθανά σενάρια πλέον είναι δύο σύμφωνα με αναλυτές: είτε η ΕΜΑ δεν θα εγκρίνει το εμβόλιο, ζητώντας από την εταιρία περισσότερα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του, είτε θα το εγκρίνει για όλους τους ενήλικες και τα κράτη-μέλη θα αποφασίσουν αν θα το χορηγήσουν ή όχι στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.
Οπωσδήποτε, όμως, η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ της Ε.Ε. και της AstraZeneca έχει διαρραγεί και η Κομισιόν επιμένει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων των εμβολίων και δημοσίευση της συμφωνίας προ-αγοράς που υπέγραψαν οι δύο πλευρές. Η προχθεσινή συνάντηση των Ευρωπαίων με εκπροσώπους της εταιρίας κατέληξε σε αδιέξοδο. Η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, δήλωσε πως δεν είναι αποδεκτή η λογική «εξυπηρετείται πρώτος όποιος φτάνει πρώτος», αφήνοντας αιχμές για τη βρετανική κυβέρνηση ότι έσπευσε να κρατήσει εμβόλια που προορίζονταν για χώρες της Ε.Ε.
Προτεραιότητα…
Είχε προηγηθεί δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της AstraZeneca, ο οποίος υποστήριξε πως η Βρετανία έχει προτεραιότητα στις παραδόσεις επειδή έκλεισε τη συμφωνία προαγοράς τρεις μήνες νωρίτερα από την Ε.Ε. Ωστόσο, η Κομισιόν ζητά τα συμφωνηθέντα και τα τέσσερα εργοστάσια (δύο σε Ευρώπη και δύο σε Βρετανία) να προμηθεύουν την ευρωπαϊκή αγορά και να μη γίνει διαχωρισμός των δύο αλυσίδων εφοδιασμού. Οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι το πρόβλημα έχει προκύψει εν μέρει γιατί η AstraZeneca εξήγαγε δόσεις από τα ευρωπαϊκά της εργοστάσια προς χώρες εκτός Ε.Ε.
Η Βρετανία δήλωσε την Πέμπτη σε υψηλούς τόνους ότι πρέπει να παραλάβει όλα τα εμβόλια που έχει παραγγείλει και πληρώσει. «Νομίζω ότι πρέπει να βεβαιωθούμε πως τα εμβόλια που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί για το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδοθούν», δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ, αποφεύγοντας να διευκρινίσει αν το Λονδίνο θα εμποδίσει τις εξαγωγές εμβολίων της AstraZeneca από τη Βρετανία προς την Ε.Ε.
Ελλείψεις
Στη Γαλλία σταματά η πρώτη δόση των εμβολίων στην περιφέρεια του Παρισιού, ενώ μεγάλες ελλείψεις και καθυστερήσεις του προγράμματος εμβολιασμού παρατηρούνται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ισπανία, το υπουργείο Υγείας στρέφεται εναντίον της Κομισιόν κατηγορώντας την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων που ανάγκασαν την περιοχή της Μαδρίτης να σταματήσει τους εμβολιασμούς. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι αυτή που διαπραγματεύεται και υπογράφει τις συμβάσεις, είναι υπεύθυνη για την εξασφάλιση της σωστής εκτέλεσής τους», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στην εφημερίδα «El Mundo».
Το πρόγραμμα εμβολιασμού της Ε.Ε. έχει μείνει πίσω συγκριτικά με τη Βρετανία, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρίες Pfizer και AstraZeneca ανακοίνωσαν καθυστερήσεις στις παραδόσεις. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό των Ισπανών που επιθυμεί να εμβολιαστεί κατά του νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε σχεδόν 73% από περίπου 40% τον περασμένο μήνα.
Οι ελλείψεις εμβολίων βρίσκουν και την Πορτογαλία σε απόγνωση λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων και θανάτων. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και η Γερμανία έσπευσε να βοηθήσει αποστέλλοντας γιατρούς για να καλυφθούν οι ελλείψεις προσωπικού.
Μηχανισμός ελέγχου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δώσει σήμερα λεπτομέρειες του μηχανισμού που θα απαιτεί ειδοποίηση και άδεια για τις εξαγωγές εμβoλίων κατά της Covid-19 από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενας μηχανισμός που θα μπορεί να μπλοκάρει εξαγωγές σε τρίτες χώρες αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, θα έχει τηλεδιάσκεψη με παρασκευαστές εμβολίων τη Δευτέρα. Ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, κάλεσε σε μια ευρωπαϊκή σύνοδο με τη συμμετοχή φαρμακοβιομηχανιών, παραγωγών και πολιτικών για να συζητήσουν πώς θα μπορούσαν να επιταχύνουν τη διάθεση των εμβολίων. Η Γερμανία θα κλείσει τα σύνορά της για άτομα από χώρες με πολλά κρούσματα της νέας μετάλλαξης κορονοϊού.
Ευρωπαϊκή Ένωση και εμβόλια
448 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες
8,43 εκατομμύρια έχουν λάβει εμβόλιο (1,9%)
2,3 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν προσυμφωνηθεί
400 εκατομμύρια δόσεις η παραγγελία από την AstraZeneca (το 17% του συνόλου)