Ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για τα ληξιπρόθεσμα χρέη της ΔΕΥΑΜ και την υδροδότηση του Μεσολογγίου (απόφαση υπ’ αριθμ. 1/2022). Πιο αναλυτικά:
«Καταδικάζουμε το κλείσιμο του ρεύματος σε αντλιοστάσια της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου, κίνηση που δεικνύει αναλγησία των προμηθευτών ενέργειας απέναντι στην παροχή του πολυτιμότερου αγαθού – του νερού. Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας στις Κοινότητες Κατοχής, Λεσινίου, Γουριάς, Πενταλόφου, Κεφαλοβρύσου οι οποίοι άνευ προειδοποίησης βρέθηκαν χωρίς νερό για 36 ώρες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία, τη λειτουργία δημόσιων δομών και επιχειρήσεων.
Το ενδεχόμενο της εκ νέου διακοπής ρεύματος στα αντλιοστάσια που διασφαλίζουν την υδροδότηση μας, εξαιτίας ληξιπρόθεσμων οφειλών της επιχείρησης που μας προσφέρει το νερό (ΔΕΥΑΜ), αποτελεί μείζον πολιτικό ζήτημα και οφείλει να αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Η επίρριψη ευθυνών, χωρίς την παρουσίαση λύσεων και σχεδίου δράσης για το επόμενο διάστημα, δημιουργεί ανασφάλεια στην κοινωνία.
Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου λαμβάνοντας υπόψη τις αρμοδιότητες του για διατύπωση γνώμης και προτάσεων για την προστασία της δημόσια υγείας, απευθύνεται προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου και την Δημοτική αρχή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προτείνοντας τα εξής:
α) Να προτεραιοποιηθεί η αποπληρωμή της εταιρίας παροχής ηλεκτρικής ενέργειας (771.698,89 ευρώ) από ίδια έσοδα και από χρηματοδοτικά εργαλεία. Να γίνει άμεση παρέμβαση στην Κεντρική Ένωση Δήμων, στο συμβούλιο της 14ης Φεβρουαρίου, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία και το πρόβλημα της ΔΕΥΑΜ. Αντίστοιχη παρέμβαση να γίνει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Ενέργειας, ζητώντας νομοθετικές παρεμβάσεις για διαφορετική μεταχείριση των ΔΕΥΑ από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Να τεθούν αυστηροί περιορισμοί στη δυνατότητα των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας να κλείνουν το ρεύμα σε δομές (π.χ. αντλιοστάσια) που εξασφαλίζουν πρόσβαση στο κατοχυρωμένο δικαίωμα της ύδρευσης και αποχέτευσης. Στην πόλη του Μεσολογγίου υπάρχει νοσοκομείο, γηροκομείο, δομές ΑμεΑ, στρατόπεδο. Τι θα γίνει αν κοπεί το ρεύμα στα αντλιοστάσια που τροφοδοτούν με νερό αυτές τις δομές;
β) Να επιστρέψει η ΔΕΥΑΜ στον πρώην πάροχο της (ΔΕΗ), δημιουργώντας ένα βιώσιμο πρόγραμμα αποπληρωμής του χρέους της.
γ) Να μεταφερθεί στο κεντρικό κράτος ή στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. το κόστος των αντλιοστασίων που εξυπηρετούν τις ανάγκες των Αλυκών για μεταφορά των ομβρίων υδάτων στην λιμνοθάλασσα της Ανατολικής Κλείσοβας, ένα κόστος που επωμιζόταν αρχικά το Ελληνικό Δημόσιο και από το 1993 έχει περάσει στους κατοίκους του Δήμου Μεσολογγίου.
δ) Να ενταχθεί η ΔΕΥΑΜ στην ενεργειακή κοινότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ή να δημιουργήσει τη δική της ενεργειακή κοινότητα ώστε μεσοπρόθεσμα να υπάρξει αυτονομία της. Η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες που οφείλει η δημοτική αρχή να σεβαστεί και να ακολουθήσει ώστε να δημιουργηθεί μια βιώσιμη ενεργειακή λύση για τον Δήμο μας. Το συμβούλιο μας είχε γνωμοδοτήσει υπέρ της παραχώρησης τμήματος του κτήματος Πετούνη προς αυτόν τον σκοπό. Το κτήμα αυτό δύναται να αλλάξει χαρακτήρα χρήσης, εφόσον ο χαρακτήρας αυτός είναι για κοινωνικό σκοπό και ο πρότερος σκοπός εξαγοράς του μπορεί να ικανοποιηθεί σε άλλο σημείο του Δήμου μας (πρότερος σκοπός αγοράς η στέγαση της Κοινότητας Ρομά). Προτείνουμε την δημιουργία στο συγκεκριμένο σημείο εξαιτίας της εγγύτητας με σταθμούς σύνδεσης στο δίκτυο.
ε) Να συνταχθεί ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο, με κοινωνικά κριτήρια σχέδιο, που να δίνει τη δυνατότητα να εισπραχθεί ένα μεγάλο μέρος των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΜ. Η βεβαίωση των οφειλών στην ΔΟΥ, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, θα αποδώσει όμως έσοδα σε βάθος διετίας, πράγμα που σημαίνει ότι στην παρούσα περίοδο πρέπει να δοθούν εκείνα τα κίνητρα και η παρότρυνση σε όσους οφείλουν, να προσέλθουν στα ταμεία και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικά κριτήρια τους κακοπληρωτές και με διαφορετικά τα νοικοκυριά που πλήττονται από τις αυξήσεις του κόστους ζωής.
στ) Να διακοπούν, απαρέγκλιτα και χωρίς ψηφοθηρικές απαλλαγές, οι παράνομες συνδέσεις.
ζ) Να ενισχυθεί η ΔΕΥΑΜ με το κατάλληλο προσωπικό.
η) Να συγκληθεί άμεσα Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜ με παρουσία εκπροσώπων όλων των παρατάξεων και των Προέδρων Κοινοτήτων, ώστε να παρουσιαστούν ενδελεχώς τα οικονομικά στοιχεία και το σχέδιο δράσης από εδώ και πέρα.
θ) Να μεριμνήσουμε να γίνει ο Δήμος μας ενεργειακά αυτόνομος γιατί η ενεργειακή κρίση θα έχει διάρκεια.
Με το παρόν ψήφισμα δηλώνουμε ομόφωνα ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΜ επιβάλλεται να εξυγιανθεί, γεγονός που επισημάναμε από την αρχή της θητείας μας. Οι πολίτες πρέπει να έχουν ασφαλές πόσιμο νερό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και σε προσιτή τιμή.
Απευθυνόμαστε σε όλες τις αρμόδιες αρχές και ζητάμε την άμεση υλοποίηση των παραπάνω βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ενεργειών. Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι σε μέτρα που οριζοντιοποιούν και εξισώσουν τον πολίτη που είναι τυπικός στις υποχρεώσεις του, με τις ενδεχόμενες κακές διοικήσεις των ΔΕΥΑ, τους κακοπληρωτές, την ανετοιμότητα του κράτους και κατ’ επέκταση των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού απέναντι στην ενεργειακή κρίση.
Τέλος, ως Τοπικοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι των πολιτών θέτουμε ένα σημαντικό ερώτημα που χρήζει απάντησης και αφορά την διαχείριση της κατάστασης:
Το κράτος, με καταληκτική ημερομηνία τις 22 Ιουνίου 2020, ζήτησε από τις ΔΕΥΑ της χώρας να κάνουν αίτηση, για να υπαχθούν στο πρόγραμμα “Επιστρεπτέων Προκαταβολών”. Έγινε η αντίστοιχη αίτηση, ώστε η ΔΕΥΑΜ να λάβει τη χρηματοδότηση, να συνεχίσει να έχει ρευστότητα και να μην μείνει πίσω στις πληρωμές προς την εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τον Νοέμβριο του 2020;
Σημειωτέον ότι χάνοντας την παραπάνω ευκαιρία, χάθηκε και η δυνατότητα της επιστροφής μέρους του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής στο κράτος. Επίσης, εάν γινόταν έγκαιρη επιστροφή του εναπομείναντος ποσού, θα υπήρχε περαιτέρω έκπτωση και δεν θα υπήρχαν τόκοι.
Το παρόν ψήφισμα όπως κοινοποιηθεί στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το παρόν ψήφισμα να κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση για το εν λόγω θέμα, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΜ και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Η Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου».