«ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»: Κάθε 1η με 10 του μήνα θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι την επιδότηση 60% για την απώλεια μισθού που ενδέχεται να έχουν, εφόσον η απασχόλησή τους μειωθεί στον μισό χρόνο αντί του πλήρους μήνα.
Η υποχρέωση του εργοδότη στις ημερομηνίες πληρωμών δεν αλλάζει κάθε μήνα. Η διαφορά είναι ότι θα καταβάλλει μισθό ανάλογο του χρόνου απασχόλησης του προσωπικού του εφόσον χρησιμοποιήσει το μέτρο της «επιδότησης μισθού». Η επιδότηση θα πηγαίνει με βάση τα καθαρά.
Το νέο καθεστώς «μισθοδοσίας» και απασχόλησης έρχεται μέσα από το πρόγραμμα «Συνεργασία» του υπουργείου Εργασίας, το οποίο ξεκινά από σήμερα 15 Ιουνίου και θα ισχύσει για τους προσεχείς 4 μήνες, δηλαδή ως 15 Οκτωβρίου 2020.
Με το καθεστώς αυτό (που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα SURE που έφτιαξε η Ευρώπη για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από το ξεφούσκωμα της οικονομίας λόγω κορονοϊού), οι επιχειρήσεις θα μπορούν να θέτουν τους εργαζομένους σε μειωμένη απασχόληση ως 50%, καταβάλλοντας τις ανάλογες (δηλαδή τις μισές) αποδοχές. Το διάστημα της ευελιξίας που τους παρέχεται είναι από 15 Ιουνίου ως και 15 Οκτωβρίου.
Οι εργαζόμενοι που θα έχουν μειωμένη απασχόληση θα παίρνουν επιδότηση από κράτος ίση με το 60% της απώλειας του μισθού τους. Αν δουλέψουν 15 αντί 30 μέρες και ο κανονικός τους μισθός ήταν 1.000 ευρώ, θα πάρουν 500 ευρώ από τον εργοδότη και το 60% από τα άλλα 500 ευρώ του κομμένου μισθού, δηλαδή η επιδότηση θα είναι 300 ευρώ και ο μισθός για το 15νθήμερο της εργασίας τους είναι 800 ευρώ. Αν ο εργοδότης τους ζητήσει να δουλέψουν 20 αντί 25 μέρες (μείωση απασχόλησης 20% αντί 50%), τότε θα πάρουν 800 ευρώ από τον εργοδότη τους και επιδότηση 20% στα 200 ευρώ, δηλαδή συνολικός μισθός 840 ευρώ.
Κάθε μήνα δύο πληρωμές
Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν από σήμερα στο πρόγραμμα «Συνεργασία» θα έχουν κάθε μήνα δύο πληρωμές: τον μειωμένο μισθό της επιχείρησης και την επιδότηση του κράτους που θα είναι ανάλογη της απώλειας μισθού.
Η απόφαση για το πρόγραμμα «Συνεργασία» που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, πέρα από τις τεχνικές παραμέτρους (για το πώς και τι θα δηλώνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων), λέει ότι οι εργαζόμενοι που θα είναι στο πρόγραμμα θα πληρώνονται την ανάλογη επιδότηση μισθού στο πρώτο δεκαήμερο κάθε επόμενου μήνα. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες επιδοτήσεις μισθού θα πληρωθούν από 1ης έως 10 Ιουλίου για όσους εργαζομένους ενταχθούν στο πρόγραμμα από σήμερα ως 30 Ιουνίου.
Αντίστοιχα, όσοι ενταχθούν στο «Συνεργασία» από 1ης ως 31 Ιουλίου θα πάρουν την επιδότηση μεταξύ 1ης και 10ης Αυγούστου, όσοι ενταχθούν στη «Συνεργασία» τον Αύγουστο θα πάρουν την επιδότηση μισθού από 1ης έως 10 Σεπτεμβρίου, κ.ο.κ.
Για την πρώτη εφαρμογή του Μηχανισμού, η διαδικασία ένταξης στο Μηχανισμό, όπως περιγράφεται στο παρόν, αφορά στο χρονικό διάστημα 15/6/2020-30/6/2020.
Πρέπει να αποδειχθεί η μείωση τζίρου των επιχειρήσεων
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώσουν πρώτα στην ΑΑΔΕ (στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport) τα ακαθάριστα έσοδά τους σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς για να αποδειχθεί ότι έχουν μείωση τζίρου. Ακολούθως στην ΕΡΓΑΝΗ θα δηλώσουν στοιχεία προσωπικού.
Η πληρωμή θα γίνεται απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων από την 1η ως τις 10 κάθε μήνα, αφότου ενταχθούν και έχουν πραγματοποιήσει τη μειωμένη απασχόληση του προηγούμενου μήνα.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα μετά την ένταξη στο μηχανισμό «Συνεργασία» δηλώνουν στην «ΕΡΓΑΝΗ»:
α. Τις μηνιαίες δηλωθείσες μικτές αποδοχές του εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, καθώς και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του.
β. Τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο κατά το μήνα ένταξής του στον Μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας και
γ. Τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) και την τράπεζα πληρωμής της μισθοδοσίας του εργαζομένου που θα ενταχθεί στον Μηχανισμό.
Η οικονομική ενίσχυση του δικαιούχου εργαζομένου, η οποία αντιστοιχεί σε ποσοστό 60% επί των μειωμένων καθαρών αποδοχών του που αντιστοιχούν στις ώρες που δεν παρέχει εργασία, καταβάλλεται εντός του πρώτου δεκαημέρου κάθε επόμενου μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.
Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ»
Δείτε τον πίνακα εδώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
Πηγή: eleftherostypos.gr