Οι ολέθριες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι δυστυχώς εδώ: Ποιες περιοχές της Ελλάδας εκπέμπουν «σήμα κινδύνου» για την έλλειψη νερού, ακόμη και πόσιμου.
Η πρωτοφανής ξηρασία που επικράτησε το 2022 στην Ευρώπη ήταν μόνο η αρχή, με το Eurasia Group να προειδοποιεί πως η λειψυδρία θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία το 2023.
Όπως σημειώνεται στο Dnews, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο στην χώρα μας: Προβλέψεις για έλλειψη νερού στην Ελλάδα είχαν διατυπωθεί εδώ και χρόνια. Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 ανέφερε πως το 40% της ελληνικής επικράτειας – ιδίως στα ανατολικά και νότια – κινδυνεύει έως το 2100 να ερημοποιηθεί λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.
Όπως σημειώνεται στα «Νέα», το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται φέτος στη Θεσσαλία.
Στα τέλη Ιανουαρίου η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα ήταν κατά 1,80 μέτρα χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ από τότε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν έβρεξε καθόλου. Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου δεν ήταν ικανές να αλλάξουν την εικόνα. Η κατάσταση έχει εντείνει την αγωνία των παραγωγών, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.
Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη στους καλλιεργητές σιταριού και κριθαριού καθώς τα φυτά έχουν ήδη μεγαλώσει, λόγω του ήπιου χειμώνα, και έχουν ανάγκη από νερό.
Σοβαρή ανομβρία, όμως, βιώνουν ακόμη η Μακεδονία και η Θράκη ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή.
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και στην Ανατολική Κρήτη, καθώς η ανομβρία έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού στα φράγματά της.
Ιδιαίτερα δύσκολη, όμως, διαγράφεται η φετινή χρονιά και στη Χίο, όπου λαμβάνονται μέτρα υπό τον φόβο ανεπάρκειας πόσιμου νερού το καλοκαίρι.
«Στο τραπέζι» το μέτρο περιορισμού της κατανάλωσης
Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία, μάλιστα, οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κατανάλωση!
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Χίος, με τα πιο ανησυχητικά δεδομένα να καταγράφονται στη Νότια Χίο και στα βορειοδυτικά, στη Βολισσό.
«Για πρώτη χρονιά ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε 30 πόντους νερού, όταν τις άλλες χρονιές είχαμε κατά μέσο όρο 60-80 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βρέξει καθόλου και πως όσα επιφανειακά νερά είχαμε για να γεμίσουν οι λιμνοδεξαμενές και οι πηγές, δεν έχουν τρέξει. Ετσι είμαστε στο μηδέν. Και έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω τουρισμού», λέει στα «Νέα» ο Βασίλης Μυριαγκός, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Χίου.